Práve čítate

Obrňte sa trpezlivosťou, zbaľte desiatu a vyrazte s deťmi na ľad

1192  
Zdieľať: 

Obrňte sa trpezlivosťou, zbaľte desiatu a vyrazte s deťmi na ľad

Máloktorý pohyb tak neodmysliteľne patrí k zime ako korčuľovanie. Ladné kĺzanie po ľade, vôňa vareného vína a detský smiech obklopujú nejedno klzisko. A dokáže vytvoriť tú správnu atmosféru aj v prípade, že vonku namiesto snehových vločiek prší a počasie skôr ako zimu pripomína nekončiacu lepkavú jeseň.

24. 11. 2023 5 min. čítania Kateřina Šefrová
Obrňte sa trpezlivosťou, zbaľte desiatu a vyrazte s deťmi na ľad

Navyše v porovnaní s inými zimnými aktivitami je to dostupný a relatívne lacný pohyb –  aspoň jedno klzisko alebo štadión sú skoro v každom meste. No a v prípade rybníka, ak je dostatočne pevný ľad a máte stále zapnuté kontrolky bezpečného pohybu po prírodnom ľade, sa za vstup nič neplatí. Korčuľovanie je tiež fajn spôsob, ako v zime viesť deti k pohybu, zahriať sa a vonku budovať imunitu. 

Aj keď má korčuľovanie na ľade samé pozitíva, nikdy nepatrilo medzi moje obľúbené športy. Z detstva si pamätám boľavé nohy, tvrdé pády a zmrznuté ruky. S narodením syna sa ale môj pohľad na korčule zmenil a ja som dostala chuť všetko opäť zažiť. Tentokrát ale trochu inak a s lepšou prípravou.

Kedy obuť prvé korčule?

Podľa odborníkov je najlepšie s nácvikom detského korčuľovania na ľade začať u predškolákov, teda niekedy medzi štvrtým a šiestym rokom. Záleží ale na schopnostiach a záujme potomka. Každé dieťa je iné. „S korčuľami je to ako s bicyklom. Čím skôr začnete, tým skôr zabudnete na pády,“ radí za korčuliarsku školu Inlineskola.cz inštruktor Petr Štefan.

děti se učí bruslit

Kým niektoré dieťa sa radšej hrá v teple a je na seba opatrné, iné bude pokojne celé popoludnie jazdiť po ľade na miestnom klzisku a následne sa kamarátom pochváli s modrinami. Môj syn patrí do druhej skupiny, a preto som sa s ním na ľad prvýkrát pustila v jeho necelých štyroch rokoch.

Kúpiť, alebo požičať?

Ak plánujete s dieťaťom korčuľovať rekreačne, korčule hneď kupovať nemusíte. Ja som minulý rok synovi klasické korčule požičiavala priamo na klzisku a tento rok to budem robiť rovnako. Domov sme si ale kúpili bazárové korčule s dvoma nožmi, tzv.„kačičky“, ktoré sa pripevnia na topánku a prispôsobia sa veľkosti malej nohy. Sú stabilné a malý korčuliar získa odvahu na ďalšie skúmanie ľadu. „Požičiavané vybavenie síce väčšinou nemá vysokú kvalitu, ak sú to ale vaše prvé korčuliarske krôčiky, tak určite stačí,“ hodnotí inštruktor Petr Štefan.

V prípade kúpy vlastných korčulí myslite na pohodlnosť a na to, že by mali dobre držať detský členok. Zohnať sa dajú aj rastúce korčule, ktoré poslúžia viac sezón. Pri nákupe sa skúste trafiť ideálne na začiatok rozsahu, aby korčule dieťaťom vydržali aspoň dva roky.

Čo so sebou na ľad?

Aby si dieťa korčuľovanie užilo, musí byť v teple a suchu. Na začiatku trávi viac času váľaním sa po ľade ako korčuľovaním. Dôležité je preto nepremokavé oblečenie – minimálne rukavice a nohavice by nemali k telu pustiť vodu. Počas prvých návštev štadióna oblečte dieťaťu otepľovačky a pokojne aj lyžiarsku bundu.

brusle

Ako poskladať oblečenie?

  • Prvá vrstva by mala byť ideálne funkčná v podobe termobielizne odvádzajúcej vlhkosť,
  • potom mikina,
  • lyžiarska bunda alebo softshellová (ak už sa dieťa veľa hýbe),
  • nohavice (otepľovačky alebo zateplený softshell),
  • čiapka (ideálne tenká, ktorá sa dá pod prilbu),
  • rukavice,
  • prilba,
  • vreckovky, aby ste z ľadu nemuseli odchádzať,
  • desiata ako odmena.

Prvý rozjazd

Učiť vlastné dieťa korčuľovať nie je pre všetkých. Nie každý dokáže byť trpezlivý a uniesť balíček rôznych emócií – od radosti po frustráciu. Ak sa na korčule necítite, prihláste potomka do korčuliarskej školy. Získa správne základy a vyhne sa zlým návykom. „Zle sa mi pozerá na niekoho, kto korčuľovať nevie a ešte biedne návyky odovzdáva deťom,“ konštatuje Petr Štefan.

Tip:Môžete navštíviť napríklad školu korčuľovania Jumping Joe na zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Získané skúsenosti potom môžete v lete využiť aj pri inline korčuľovaní.

Ak však o prvé kĺzanie na ľadu nechcete prísť, nižšie prikladám pár tipov, ako na to:

  • Najskôr dieťa s ľadom zoznámte, nechajte ho dotknúť sa ho a vysvetlite, že je tvrdý a že sa po ňom ľudia “šmýkajú”.
  • Teraz už poďme priamo na plochu: trochu sa pokrčte, kolená mierne od seba, roztiahneme ruky a skúšame balansovať.
  • Hneď na začiatku potomkovi ukážte, ako sa vstáva – kľakneme si na obe kolená, potom sa rukou oprieme o jedno pokrčené koleno, potom o druhé a postavíme sa.
  • Padá sa vždy dopredu!
  • Skúšame prenášať váhu z jedného kolena na druhé, ruky máme stále upažené.
  • Môžete vyskúšať balans na jednej nohe.

Ak dieťa zvláda vyššie spomenuté úkony, skúste ťapkanie po ľade, teda mierny pohyb vpred. Potom už môžete vyskúšať prípravné cvičenie, ktoré zapojí celé telo – dieťa sa rukou skúša dotknúť najskôr jednej korčule, potom druhej. Ak mu to ide, nech to skúsi do kríža. Prehĺbi prácu koliena zvýši stabilitu.

Tip: Skúste deťom na ľade urobiť slalom z rukavíc a čiapky. Deťom ich ale nechajte na rukách a na hlave, použite na tú chvíľu svoje. :-) Dobre pochopia, čo majú robiť a tréning ich bude baviť. 

V prístupe k učeniu detí sa môžete inšpirovať u najlepších – na youtubovom kanáli Českého olympijského tímu nájdete videá krasokorčuliara Tomáša Vernera, ktorý pred pár rokmi natočil krátke návody, ako naučiť malé deti korčuľovať.

Prvýkrát na ľade

Vybavenie už máte, odvahu tiež a možno premýšľate, aký ľad bude na prvé krôčiky najlepší. Vonkajšie klziská s hrubším a nie príliš dobre upraveným povrchom bývajú na úplný začiatok lepšie ako nažehlené zrkadlo na zimných štadiónoch. „Potrebujete najskôr získať stabilitu a zvyknúť si na špecifický postoj, na to nie je žiaduci hneď ten najviac kĺzavý podklad,“ vysvetľuje inštruktor Petr Štefan. Ďalšou výhodou niektorých klzísk sú aj rôzne pomôcky, napríklad hrazdičky, o ktoré sa malí korčuliari môžu oprieť.

děti na bruslích

Ak túžite po korčuľovaní v prírode, musíte počkať na poriadny mráz. Všeobecne platí, že by aspoň päť dní v kuse nemali teploty presiahnuť mínus päť stupňov Celzia. Potom sa vytvorí ľad s hrúbkou asi desať centimetrov, na ktorom sa dá bezpečne pohybovať.

[tch-tip-box title="Tipy na miesta, kde to počas mrazov láka na ľad:"]

  • bratislavská Kuchajda, Draždiak, Zlaté piesky, Štrkovecké jazero,
  • jazierko pri hrade v Liptovskom Hrádku,
  • Liptovská Mara,
  • Zvolenská priehrada,
  • pri tuhej zime ponúka niekoľkokilometrovú ľadovú plochu aj rieka Hornád v Slovenskom raji, časť známa ako Prielom Hornádu,
  • a veľa ďalších.

Očarujúca na každú príležitosť

Očarujúca na každú príležitosť

Oblečte sa do sviatočnej nálady a vyberte si z módnych kúskov, ktoré vás vonku aj doma zahrejú a zároveň očaria ostatných.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články