Práve čítate

15 vianočných zlepšovákov do kuchyne

6939  
Zdieľať: 

15 vianočných zlepšovákov do kuchyne

Cez sviatky trávim v kuchyni viac času ako obvykle, a tiež mi na tom trochu viac záleží. A asi rovnako ako ja poznáte tvrdé linecké, tuhý rezeň alebo kašovitý šalát. Tu je zoznam 15 fígľov, ktoré mi každoročne v kuchyni pomáhajú.

8. 12. 2018 3 min. čítania Andrea Krenková
15 vianočných zlepšovákov do kuchyne

Pre dokonalé pečivo

  1. Základom každého dobrého cesta na pečivo je maslo – a kľúčová je jeho teplota. Pokiaľ je maslo veľmi studené, alebo naopak príliš teplé (najčastejšie ohriate v mikrovlnke), neobsahuje správne množstvo vzduchu a výsledné pečivo bude tuhé. Optimálnu teplotu získate, keď necháte maslo po vybratí z chladničky dve až tri hodiny odpočívať na linke, kým z neho budete pripravovať cesto. Ako to spoznať? Maslo nekladie odpor, ale keď z neho odkrojíte, neroztečie sa vám.
  2. S polevou na medovníčky býva často problém, že je veľmi riedka a z medovníčkov steká. Skúste k jednému bielku pridať dve kávové lyžičky škrobu, vďaka tomu bude mať poleva optimálnu konzistenciu.
  3. Linecké pečivo bude dokonale krehké, keď k žĺtkom pridáte kvapku citrónovej šťavy.
  4. Aby sa vám cesto nelepilo na valček, môžete ho obsypávať múkou, ale tým ho zbytočne zaťažujete. Lepšie je dať valček na chvíľu do mrazničky alebo ho ľahko potrieť rastlinným olejom.
  5. Často sú večierky a besiedky ešte pred vaším vianočným pečením. Pokiaľ so sebou chcete niečo priniesť, upečte muffiny, ktoré sú bez ďalšieho krájania a servírovania ihneď pripravené na konzumáciu. Pokiaľ do nich rovnako ako ja pridávate oriešky alebo kúsky sušeného ovocia, obaľte tieto ingrediencie najskôr v troche hladkej múky, aby vám pri pečení všetky neprepadli na dno.

Na perfektné tradičné pokrmy

  1. Ak chcete na štedrovečernej tabuli servírovať výstavný rezeň, obaľte ho tento rok do hrubej múky a pripravte si vlastnú strúhanku, aby bola čerstvá (ideálne ju pripravte v ten istý deň). Pamätajte tiež na to, že čím vyššiu vrstvu oleja budete mať v panvici, tým menej ho paradoxne strúhanka „natiahne“.
  2. Uvariť zemiaky na šalát sa zdá byť úplne banálne, ale na ich kvalite stojí a padá celý šalát. V prvom rade je dôležité zvoliť správny typ zemiakov – a to typ A, ktorý je najmenej múčnatý. Na varenie si vyberte podobne veľké zemiaky, aby ste niektoré nerozvarili a iné neboli stále tvrdé. Chuťovo najlepšie bývajú tie stredne veľké. Keď budete šalát miešať, zmiešajte všetky suroviny v mise zvlášť a zemiaky pridajte až na úplný záver, tak si zachovajú svoj tvar a nebudete mať zo šalátu kašu. (hrniec, mriežka na zemiaky)
  3. Polievky na štedrovečernom stole sa rôznia, závisí od kraja či zvykov, ktoré zachovávate. Ak si na vašom stole nájde miesto rybacia polievka, čas jej prípravy skrátite tým, že rybu budete variť v tlakovom hrnci a jednotlivé suroviny tak zachovajú väčšie množstvo vitamínov. Pokiaľ vám od štedrovečernej večere zostane klasická vývarová polievka, môžete ju na ďalší deň ozvláštniť pridaním smotany a muškátového orieška.
  4. Na prvý sviatok vianočný alebo potom na Štefana sa často podáva pečená hus, kačka alebo morka. Aby bolo mäso mäkučké a šťavnaté, chce to dôkladnú prípravu a dostatok času. Hus deň pred pečením dôkladne omyte, osušte, nasoľte a posypte rascou a nechajte cez noc odpočinúť. Potom ju pečte pomaly, ideálne cez noc (asi 10 h) na 90 stupňov v pekáčiku s vrchnákom – to je pre dokonalú pečienku úplne kľúčové.
  5. Tiež rovnako ako ja milujete vínne klobásy, ale vždy vám popraskajú? Skúste ich po naporcovaní do slimákov najskôr rýchlo spariť vo vriacej vode a potom ich až dať na panvicu. Alebo ich pečte pomaly v rúre a pod plech s klobásami dajte nádobu s vodou.

Šikovné kuchynské triky

  1. Pri všetkom tom vianočnom pečení dostane plech zabrať. Pôvodnú podobu mu vrátite, keď na špongiu nanesiete tekuté mydlo s jedlou sódou a potriete tým nečistoty. Nechajte takto pôsobiť 30 minút a potom vydrhnite alobalom. Nebojte sa, alobal vám povrch nepoškriabe. Potom už stačí plech len umyť pod tečúcou vodou.
  2. Keď je rúra preplnená na prasknutie, ale chcete servírovať na teplé taniere, dajte ich na rýchly program do umývačky. Budú mať perfektnú teplotu ako vo vyhlásenej reštaurácii.
  3. Pečivu vo všeobecnosti svedčí suché a chladné miesto, ale existujú výnimky: sladkosti s čokoládou a krémami patria v zatvorenej plastovej nádobe do chladničky. Naopak pusinky alebo kokosky skladujte na suchom mieste v papierovom vrecúšku, inak vám zvlhnú.
  4. Ako zbaviť  kapra šupín bez neporiadku všade okolo? Vyskúšajte ich namiesto oškriabania tzv. podrezať aj s púzdrami šupín. Postupujte od chvosta k hlave postupným odrezávaním celého plátu šupín, na kaprovi tak zostane len čistá koža. Na nôž nie je treba tlačiť, len ním striedavo ťahajte hore a dole.
  5. Aby sa vám lepšie varilo a pieklo, pusťte si k tomu koledy a uvarte varené víno. Jeho príprava nie je vôbec zložitá, len ju neuponáhľajte a nenechajte ho úplne variť – inak prídete o alkohol. Aby ste v hrnci nemuseli loviť klinčeky a škoricu, použite nádobku na korenie. Skvelo sa mi osvedčila aj na korenie do polievky. A ak takú nemáte, rovnakú službu urobí aj sitko na bylinkový čaj.

Sitko na korenie je jeden z neoceniteľných kuchárskych zlepšovákov. Kúpite ho v e-shope Tchibo.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články