Práve čítate

Máte voľnú izbu? Môže vám zarábať slušné peniaze

2050  
Zdieľať: 

Máte voľnú izbu? Môže vám zarábať slušné peniaze

Párkrát mi niekto navrhoval, či tú voľnú izbu, čo mám doma, nechcem konečne prenajať? Predstava cudzích ľudí v byte sa mi dvakrát nezdala, ale kamarát, ktorý voľnú izbu prenajíma, tvrdí, že o nájomníkoch skoro nevie. Ako to teda urobiť a na čo sa pripraviť, keď máte izbu navyše?

29. 10. 2018 4 min. čítania Michaela Pechanová
Máte voľnú izbu? Môže vám zarábať slušné peniaze

Možnosti by som mala v zásade tri – nájsť si dlhodobého nájomníka, prenajať izbu napríklad len na pár mesiacov alebo si urobiť z bytu taký malý domáci hotel. Čím kratšie pobyty, tým viac peňazí by mi to zarábalo, ale tiež stálo viac práce. Pozor, pokiaľ ale bývate v prenajatom byte, voľnú izbu môžete prenajímať len so súhlasom majiteľa.

Na čo sa pripraviť?

Najskôr som vyspovedala kamaráta Kuba, ktorý už rok prenajíma izbu práve tým najkratším a najprácnejším spôsobom – turistom na niekoľko málo dní.

Ako vám vôbec napadlo izbu prenajímať?

Máme v byte voľnú izbu. Vieme, že v budúcnosti bude pre deti, ale zatiaľ nám slúžila ako skladisko vecí. Je fajn, keď to môže človek speňažiť, ale zároveň sme aj chceli stretnúť nových ľudí.

Ako ste sa na prenájom pripravovali?

Vypratali sme neporiadok a vybavili izbu posteľou, skriňou, stolíkom so stoličkami, fikusom a obrazom. Potom sme ho dali nafotiť kamarátkou fotografkou.

Mali ste na začiatku nejaké obavy?

Hlavne žena sa bála toho, že nám budú hostia narušovať osobný priestor. Nakoniec sme zistili, že sa k nám chodia vlastne len osprchovať a vyspať a nič nepotrebujú. Pomohlo tiež aj to, že sme si hneď na začiatku stanovili systém – prenajímame len niekoľko nocí po sebe a vždy máme medzi prenájmami pauzu.

Ako ste nastavovali cenu?

Na začiatku sme prenajímali izbu za cca 20 eur na noc. Potrebovali sme pozitívne recenzie. Veľmi skoro sa to u nás rozbehlo, ale návštevníci boli naozaj rôzni. A keďže už sme mali recenzie, skokov sme zdražili asi o 150 percent na bežnejšiu cenu. Záujemcov máme stále toľko, aby nám to vyhovovalo, a zároveň cena prirodzene odfiltrovala tých problematickejších.

Na čom podľa teba záleží najviac, aby si ako prenajímateľ na Airbnb uspel?

Ľudia si – ako asi všetko – vyberajú hlavne očami. Takže pekné fotky. K tomu tiež dostatok informácií a pekné recenzie. Potom už veľmi nezáleží, v ktorej časti mesta prenajímate.

Aký tip by si so svojimi skúsenosťami dal ostatným?

Napíšte na prenajímací server čo najviac informácií, a to nielen o izbe a o vás, ale aj o zaujímavostiach v okolí alebo doprave. Čím viac informácií dáte návštevníkom hneď po príjazde (napríklad rôzne letáčiky v angličtine), o to spokojnejší budú a predídete ich otázkam. Jazyk ani vlastne poznať nemusíte, žijeme v dobe online prekladačov.

To ale samozrejme nie je jediná možnosť. Takže pre poriadok:

Dlhodobý prenájom

Kto by mi tam býval:

Hlavne študenti a mladší ľudia, ale v zásade si nájom izby (namiesto celého bytu) hľadajú tí, pre ktorých sú samostatné podnájmy (obzvlášť v hlavnom meste) príliš vysoké.

Pre a proti:

Zmluvu a podmienky by som si stanovila podľa seba (v súlade s občianskym zákonníkom samozrejme) a na ako dlho chcem. Mala by som istý finančný príspevok každý mesiac. Keby sme si nedajbože nesadli, môžeme podnájom v pohode vypovedať.

Príprava izby:

Obvyklé je vybaviť izbu úplne základným nábytkom: posteľ s matracom, skrinka alebo poličky, skriňa, nezriedka aj gauč, v podstate robíte z izby takú samostatnú garsónku. Bývanie si potom nájomník trochu prispôsobí, napr. vlastnými kvetinami, dekoráciami atď. Na druhej strane sa pri spoločnom využívaní kuchyne čaká, že tá bude vybavená vami. Všetko je ale na dohode.

Prenájom cez realitku:

Zabezpečí hľadanie nájomníka, zmluvu a ďalší právny servis. Nevýhodou je nutnosť zaplatenia provízie (väčšinou vo výške 1 nájmu), a to aj zo strany podnájomníka.

Prenájom bez realitky:

Celý servis okolo by bol na mne, takže by sa hodilo mať vzory zmluvy a trochu skúseností. Ale všetko by to bolo bez provízie a to by mi mohlo priviesť väčší počet záujemcov. Ponuku je najľahšie umiestniť na jeden z množstva serverov okolo bývania alebo spolubývania.

Ako nastaviť výšku dlhodobého prenájmu?

Riaďte sa cenami ostatných, pokiaľ neponúkame niečo výnimočné, za to si môžeme nechať priplatiť. Tiež študenti budú chcieť lacnejšie nájomné, takže cenou môžete relatívne regulovať aj to, kto sa vám bude na inzerát ozývať.

Strednodobý prenájom:

Kto by mi tam býval:

Tí, ktorým sa neoplatí pobyt v hoteli, ale zároveň ani dlhodobý prenájom. Väčšinou študenti (aj cudzinci napríklad na Erasme) alebo cudzinci, ktorí sem boli vyslaní na niekoľkomesačný pobyt a chcú sa zoznámiť.

Pre a proti:

Ideálne, keď sa bojíte niekoho ubytovať na roky a zároveň sa obávate častého striedania nájomníkov. Výhodou je, že by som sa precvičila v cudzích jazykoch, bez nich by som mala každodenné súžitie ťažšie.

Príprava izby:

Nájomník, ktorý sa ubytuje na pár mesiacov, si so sebou väčšinou obliečky a ďalšie vybavenie nevozí. :-) Takže pridajte všetko, čo je potrebné k bežnému komfortu, ale úložné priestory nechajte voľné.

Poistite sa

Pokiaľ poistenie bytu ešte nemáte, určite si ho zabezpečte. Ideálne je, pokiaľ poistenie zodpovednosti navrhnete aj svojmu nájomníkovi.

Krátkodobý prenájom

Kto by mi tam býval:

V drvivej väčšine prípadov turisti, či už zo Slovenska alebo z celého sveta.

Pre a proti:

Časté striedanie nájomníkov znamená viac času a energie okolo. Na druhej strane, aj najhorší hostia raz, a bude to skoro, odídu. Sama by som si navyše mohla stanoviť, kedy chcem izby dať k dispozícii.

Ako prenájom zdaniť?


Príjem z prenájmu je potrebné zdaniť v daňovom priznaní fyzických osôb. Podrobné informácie nájdete na webe Finančnej správy.

Príprava izby:

Vaši nájomníci si privezú len svoje osobné veci – ako keď idete na dovolenku. Býva obvyklé okrem posteľnej bielizne a uterákov izbu aj celkovo vybaviť: kvetinami, dekoráciami a napríklad aj knihami. Pokiaľ vítate zahraničné návštevy, pripravte si pár titulov v angličtine, nemčine alebo španielčine (dajú sa kúpiť aj v slovenských kníhkupectvách), preháňať to ale nemusíte. Je to skôr také ústretové gesto. :-) Keď bude izba milo zabývaná, ale nezaprataná, bude vyzerať dobre na fotkách aj v skutočnosti, a čakajú vás lepšie recenzie.

Cez koho prenajímať:

Asi najrozšírenejšou možnosťou je vyzdvihované aj preklínané Airbnb, kde nájdete najviac ponúk a na ktoré sa každý cestovateľ pozrie ako na prvé. Ďalšími možnosťami sú napríklad FlipKey od Tripadvisoru alebo Wimdu.

Na internete si môžete nájsť firmy, ktoré vám s prenájmom aj správou Airbnb prenájmu pomôžu.


Viete, že v e-shope Tchibo zariadite celú izbu? Ponúkame nábytok, prikrývky, podušky, posteľnú bielizeň aj dekorácie.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články