Práve čítate

Kvetované lízanky

3097  
Zdieľať: 

Kvetované lízanky

Niektoré recepty nie sú len o varení a následnej konzumácii, ale aj o zážitku.

12. 5. 2017 3 min. čítania Kateřina Winterová
Kvetované lízanky

Áno, čítate správne. Tona cukru a cukrová lízanka navrch. Nie, tie nikto jesť nebude, nie, určite nie… Kto by aj jedol takú krásu? Aj keď má sladké strašne rád… Kto ešte v dnešnej dobe jedáva sladké?! Tento recept je jednoducho výzva. A to nielen pre kreatívne osoby. Trebárs ako meditačná činnosť. Varenie, šitie, upratovanie, to je môj spôsob, ako si vyčistiť hlavu. A zároveň vytvoriť niečo pre potešenie oka. A nielen svojho. V tomto prípade vás ocenia hlavne vaše dcérky a kamarátky. A tí, ktorí vás sledujú na Instagrame. Hashtag #jeejuu a #tochcemtiez. Úspech zaručený!

Spomínam si na takmer letnú atmosféru na statku a zhon priateľov všade okolo. Keď food štylistka Petra priniesla kopu cukru a lízaniek s kvetmi v priehľadnej hmote, spomenula som si na môjho dedka, ako sme spolu zalievali kraby do dentakryle… Sledujete, kam sa taká kuchárka môže dostať v spomienkach počas varenia?

kvetovana lizatka_MG_9207-121

A teraz naspäť k cukru. Cukor jednoducho existuje, nech už si o ňom myslíme čokoľvek. Dalo by sa povedať, že je to dobrý sluha, ale zlý pán. Niekedy ho neznášam a niekedy jednoducho zafunguje. Nechcem ho brať ako samozrejmosť svojho jedálnička, ale keď s ním už musím pracovať, vyberám si cukor kvalitný alebo prírodné sirupy. Ale nič sa nemá preháňať. Cukor je fotogenický, pneumatika na bruchu už menej. Ale no tak! Nekazme si zážitok s kvetinovými lízankami! Každému jedno, nech má dušička pokoj, a potom už s kvetmi jedine do dentakryle. Krásnu, sladkú, kvetinovú jar!

Suroviny

10 polievkové lyžice vody
4 polievkové lyžice jablčného octu
vymyté kalíšky od čajových sviečok
špajdle alebo tyčinky od lízaniek
jedlé kvety (sirôtky, nevädza, fialky, sedmokrásky, lístky ruží…)

kvetovana lizatka_MG_9257-129

Postup

Pripravíme si kalíšky, špajdle a jedlé kvety, ktoré môžeme rôzne kombinovať a miešať, napríklad aj s okvetnými lístkami. Potom si pripravíme kastrólik.

Cukor najprv necháme rozpustiť v kastróliku vo vode s octom. Potom ho varíme. Z cukru potrebujeme vytvoriť hmotu na silnú nitku alebo veľkú perlu. Až sa začne cukrový roztok variť, nemiešame ho, ale kastrólik nakláňame a cukor mokrou stierkou odlepujeme zo stien hrnca. Cukor neustále kontrolujeme, aby sa nepripálil. Asi po 7 minútach začneme testovať cukrovú hmotu.

Na silnú nitku alebo veľkú perlu sa musí mierne vychladnutá kvapôčka medzi prstami ťahať ako niť bez pretrhnutia. Z opačného konca varešky by sa stekajúca kvapka mala ťahať ako na pevnej niti. Keď máme hotovo, hmotou ihneď plníme pripravené formičky. Pozor, je nebezpečne horúca! Najprv naplníme polovicu formičky, potom do nej zľahka vtlačíme kvietok alebo lístky, dolejeme hmotou a pritlačíme lízankovou špajdľou. Necháme vychladnúť. Lízanky vyberieme (ja som si pomohla rozstrihnutím kalíška) a môžeme podávať. Lízanky by nemali byť vo vlhkom prostredí. Rýchlo skonzumujeme.

kvetovana lizatka_MG_9222-127

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články