Práve čítate

Hit sezóny: Kávové makrónky

1101  
Zdieľať: 

Hit sezóny: Kávové makrónky

Makrónky sa hodia na každú príležitosť. Potešia oslávenca, spríjemnia zamračený deň či skvele doplnia chvíle odpočinku pri káve. V posledných rokoch sa makrónky stali veľmi vyhľadávanou maškrtou, a to aj vďaka ich pestrým farbám, ktoré im však dodávajú umelé farbivá. Ak sa im chcete vyhnúť, ale zároveň nechcete prísť o pôžitok z makróniek, bude sa vám recept na makrónky s príchuťou kávy hodiť.

9. 5. 2017 2 min. čítania Redakce
Hit sezóny: Kávové makrónky

Za krásnymi, správne vyzerajúcimi a lahodne chutiacimi makrónkami však často stojí veľa nevydarených pokusov a Francúzi by zaiste tvrdili, že tie pravé makrónky nájdete jedine vo Francúzsku a že piecť ich doma je nezmysel. Dobrá správa je, že v tomto sa Francúzi mýlia. Na výrobu makróniek potrebujete málo surovín, málo času a výsledok určite bude stáť za to! Veríme, že s týmto receptom sa vám makrónky podarí upiecť už na prvý pokus.

Suroviny

110 g mandlí
100 g práškového cukru
2 veľké bielky
120 g práškového cukru navyše
2 lyžice mletej kávy Tchibo
2 x 100 g Lučina
kakao
cukrárske vrecúško

Postup

Na plech rozložíme papier na pečenie, na ktorý sme si vopred naznačili kolieska s priemerom 3 až 4 cm. Necháme medzi nimi rozstupy, aby sa makrónky nespiekli. Dáme bokom a rúru rozohrejeme na 160 °C.

Potom v mise vyšľaháme bielky s cukrom, až vznikne sneh. Až sneh začne tvoriť „špičky“, je pripravený na pridanie suchých ingrediencií ‒- v mixéri pomelieme mandle, pridáme k nim cukor, kávu a všetko zmiešame so snehom. Nesmieme miešať príliš, inak makrónky nebudú nadýchané. Najlepšie je miešať vareškou do pomyselných osmičiek.

Cukrárske vrecúško naplníme cestom a na plechu tvoríme makrónky podľa načrtnutej šablóny, vďaka nej budú všetky rovnako veľké. Ak nie sú rovné, môžeme ich uhladiť lyžičkou alebo plechom udrieme o kuchynskú dosku. Dáme do rúry a pečieme 10 ‒ 15 min. Po vybratí z rúry necháme makrónky vychladnúť a potom ich vyberieme z plechu. Počas ich chladnutia si pripravíme náplň z Lučiny a kakaa podľa chuti. Jednu makrónku potrieme náplňou a druhú k nej priložíme.

20161211-kešu máslo_MG_6202

Hľadáte alternatívnu náplň, ktorou makrónky zlepíte? Skúste kešu krém, ktorý po zmrazení môžete dať deťom aj ako zdravú zmrzlinu. Zamilovali ste si chuť kávy v makrónkach? Skúste si nabudúce vyrobiť sladký kávový chlebíček s banánmi.

b dortik_MG_3565

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články