Práve čítate

Jarné rizoto

3258  
Zdieľať: 

Jarné rizoto

Rizoto patrí k mojim najobľúbenejším jedlám. Je veľmi jednoduché na prípravu, väčšinu surovín nájdem v špajze a možno ho dochutiť na milión spôsobov. V lete chrumkavou cuketou, na jeseň zas tekvicou alebo hubami, v zime koreňovou zeleninou, ale jarné rizoto je predsa len najlepšie. Má nádherné svieže farby, na ktoré je radosť pozerať. A hlavne po dlhej, studenej a pochmúrnej zime je to priam ideálne jedlo.

28. 4. 2017 2 min. čítania Monika Kóňová
Jarné rizoto

Rizoto je vďaka správnej príprave krémové a zároveň chrumkavé a neuveriteľne lahodné. Tajomstvo tkvie hlavne v masle a parmezáne, tak na ne nezabudnite.

Ryža na rizoto sa nikdy nepremýva a ak môžete, použite odrodu arborio alebo carnarolli. Obsahujú najviac škrobu, vďaka ktorému bude rizoto krémovejšie. Ale s dostatočným množstvom parmezánu a masla to pôjde aj s iným druhom ryže.

rizoto 2

4 porcie, príprava 30 minút

Suroviny

250 g ryže
1 menšia cibuľa
2 PL olivového oleja
1 dcl bieleho vína
0,6 l vývaru
30 g masla
50 g strúhaného parmezánu + na ozdobu viazanička jarnej cibule
2 viazaničky reďkovky
150 g zelenej špargle
za hrsť petržlenovej vňate
soľ
čierne korenie

Postup

Pri príprave rizota je fajn mať všetko pripravené vopred. Preto najskôr ohrejeme vývar a udržiavame ho teplý na vedľajšom horáku. Jarnú cibuľku umyjeme a nakrájame na asi 10 cm veľké kusy, reďkovky prekrojíme na štvrtky a špargľu zbavíme koncov a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Jemne osolíme, okoreníme a zľahka pokvapkáme olejom.

rizoto 1

Cibuľu si nakrájame na drobno a speníme ju na oleji v širokom hrnci. Priebežne ju miešame a nenecháme zhnednúť. Keď cibuľa zosklovatie, pridáme víno, ktoré necháme chvíľu odpariť. Potom pridáme ryžu, premiešame a asi minútu necháme zosklovatieť. Ryža bude akoby priehľadná.

Potom pridáme časť vývaru tak, aby ryža bola úplne ponorená, a miešame. Keď sa vývar začne odparovať, pridáme ďalší vývar a takto pokračujeme ďalších 20 minút. Rizoto by nikdy nemalo byť suché ani sa prilepiť na dno. Počas miešania rizota rozohrejeme rúru na 165 °C. Zeleninu na plechu pečieme približne 10 – 15 minút, nechceme, aby sa vysušila a zhnedla.

Že je rizoto hotové, zistíme, keď bude ryža mäkká. Pridáme ešte poslednú naberačku vývaru, rizoto odstavíme zo sporáka a potom pridáme maslo, parmezán a dobre premiešame. Takto získame krémovú konzistenciu. Rizoto potom ochutnáme a podľa chuti osolíme a okoreníme. Pred podávaním do rizota zamiešame nadrobno posekanú petržlenovú vňať a ozdobíme ho upečenou jarnou zeleninou a postrúhaným parmezánom.

Tip: Rizoto by sa malo jesť hneď po uvarení, pretože potom do seba začne nasávať tekutinu. Ak vám predsa len trochu zostane, zohrejte ho v menšom hrnci a podlejte trochou vody alebo vývaru, aby opäť dostalo krémovejšiu konzistenciu. A trocha masla a parmezánu nikdy nie je na škodu.

rizoto 6

rizoto 4

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články