Práve čítate

Púpavové kapary

4919  
Zdieľať: 

Púpavové kapary

Kapary mám veľmi rada. K ich výbornej chuti som sa síce musela „prejesť“, ale ak by sa dali pestovať aj u nás a nielen vo Francúzsku, určite by som ich mala na záhrade. Čo nám však určite rastie na záhradách na Slovensku, sú púpavy. Je to burina, ktorá sa šíri rýchlosťou vetra, a okrem toho moja obľúbená liečivka, ktorú možno využiť od koreňa až po púčik.

5. 5. 2017 2 min. čítania Kateřina Winterová
Púpavové kapary

A o to nám ide. Teraz na jar je presne ten pravý čas (ešte než sa žlté kvety púpav plne rozvinú a za slnečných dní spestria monotónne zelené trávniky), nazbierať si za plnú hrsť púčikov a skúsiť niečo nové. Falošné kapary. Moderná gastronómia je plná naloženými, fermentovanými a molekulárnymi chuťami všetkého možného, čo vám len napadne, a tieto púpätá by sa na zážitkovom evente určite nestratili. Niektoré recepty na  najjednoduchšie jedlá z polodivej prírody sú proste hitom a pokusy s ich prípravou a ochutnávaním sú zakaždým dobrodružstvom v kuchyni, či už v paneláku alebo na chalupe.

Je pravda, že pri ladení receptov chvíľu trvá, kým sa trafíte do svojej obľúbenej chute, ktorú poznáte z kupovaných produktov. Preto sa ani v tomto recepte neuvádza presný počet gramov soli a pukov a ocot môžete pridávať podľa ľubovôle. Jemný vínny je klasika a jablčný má zase špecifickú chuť. Je to skrátka na vás! A neotrhajte si všetky puky, čo na záhrade máte, nech máte z čoho variť púpavový med! Ale o tom zas niekedy nabudúce. Ahoj!

pampeliskove kapary_DSC4058-48

Suroviny

púpavové púčiky
soľ
horčicové semienko
ocot (vínny, jablčný, balsamico, ochutený…)

pampeliskove kapary_DSC4128-52

Postup

Na mieste neznečistenom od psov, áut a chemických látok nazbierame veľké množstvo mladých pevných púpavových púčikov, ktoré budú zodpovedať veľkosti pohárov, ktoré nimi budeme plniť. Puky umyjeme, po vrstvách vtláčame do nádoby a primerane posypávame soľou. Mierne posypeme aj horčicovým semienkom a zalejeme horúcim octom. Poháre uzavrieme a necháme niekoľko dní odležať. Nahradia pravé kapary. V šalátoch, v omáčkach, na pizze, v cestovinách.

pampeliskove kapary_DSC4122-50

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články