Tip č. 1: Varte z toho, čo vám sezóna ponúka
V prvom rade je dobré variť sezónne. Keď je lacná cuketa, varím z nej. Keď zase tekvica, varím aj niekoľkokrát týždenne tekvicové jedlá. Preto je fajn mať v zásobe z každej tejto suroviny viac receptov, aby sa vám len tak neprejedla. Z tekvice často robievam rizoto (klasicky s ryžou, ale aj s krúpami, tzv. krupoto), kari s cícerom, polievky, rôzne placky, lievance, nátierky alebo tekvicovú omáčku, ktorú vás v tomto článku naučím.
Tip č. 2: Postavte recepty na cenovo najdostupnejších surovinách
Keď chcem ušetriť, používam namiesto mäsa strukoviny, ktoré sú tiež kvalitným zdrojom bielkovín. Môj najobľúbenejší je cícer, ktorý kupujem v plechovke, ale ak chcete ušetriť ešte viac, uvarte si ho doma. Skvelá je aj červená šošovica a klasická šošovica. V tomto článku sa síce zameriavam na večere, ktoré podľa mňa môžu byť skvelé aj bez mäsa, ale . Vv prípade prípravy lacného obeda s mäsom obvykle využijem kuracie krídla alebo mleté mäso. To sa potom väčšinou vojdem okolo 2 € za porciu. V princípe je dobré si uvedomiť, ktoré suroviny sú cenovo najdostupnejšie. Napríklad mrkva, petržlen, cvikla, strukoviny, ryža, zemiaky, kel, kapusta, cestoviny alebo už spomínané mäso sú relatívne lacné po celý rok. Takže recepty častokrát staviam práve na nich.
Tip č. 3: Naplánujte si jedálniček na celý týždeň
Kľúčové pri lacnom varení je aj plánovanie. Keď si rozplánujete, čo budete daný týždeň variť a nakúpite si ingrediencie už na konkrétne jedlá, predídete plytvaniu a vyhadzovaniu surovín. K čomu sa viaže aj moja ďalšia rada…
Tip č. 4: Majte prehľad o tom, čo máte v chladničke, a varte viac porcií naraz
Ingrediencie potom spracovávajte v takom poradí, aby všetky „prežili“ a vy ste ich nemuseli so zlým svedomím vyhadzovať plesnivé. Do obchodov choďte zásadne s plným žalúdkom a nákupným zoznamom, ktorého sa držte. Keďže dnes sú drahé aj energie (ktoré som mimochodom nezahrnula do cien za jedlo), oplatí sa variť viac porcií naraz. Šetrí to čas aj peniaze.
Tip č. 5: Investujte do korenia
Moja posledná a zásadná rada je investovať do základného korenia, byliniek a olejov. Vydržia dlho a môžete ich využívať v rôznych receptoch, ktoré vám tak nezovšednia.
A teraz od teórie k praxi a mojim 3 osvedčeným receptom…
Tekvicová omáčka na cestoviny (celkovo 7 € / 1,15 € za porciu / 4,6 € pre štvorčlennú rodinu)
Ingrediencie (na 6 porcií):
- 600 g očistenej a nakrájanej tekvice
- 1 cibuľa, nakrájaná na polmesiačiky
- 1 plechovka paradajok
- 250 g ricotty
- 1/2 lyžičky bazalky
- 1/2 lyžičky oregana
- 600 g celozrnných cestovín
- olivový olej
- soľ
Postup:
- Cibuľu a tekvicu poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Zakvapnite olivovým olejom, osoľte, premiešajte a pečte v rúre 30 – 35 min na 180 stupňov.
- Upečenú tekvicu rozmixujte s ricottou, korením a plechovkou paradajok.
- Servírujte s celozrnnými cestovinami. Tak dobrú chuť!
Pastiersky koláč (celkovo 6 € / 1 € za porciu / 4 € pre štvorčlennú rodinu)
Ingrediencie (na 6 porcií):
- 150 g mrazeného hrášku
- 150 g mrazenej kukurice
- 400 g šošovice (namočenej cez noc)
- 2 nastrúhané mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka paradajok
- 3 lyžice sójovky
- 2 lyžičky oregana
- 1 lyžička tymianu
- 1 lyžička sušeného koriandra
- 1 lyžica olivového oleja
Na zemiakovú kašu:
- 800 g zemiakov
- 50 g masla
- 170 ml mlieka
Postup:
-
- Uvarte očistené zemiaky. Potom zlejte vodu a roztlačte ich na kašu spoločne s maslom a mliekom.
- Šošovicu uvarte v osolenej vode do mäkka.
- Na troške olivového oleja opečte na kocky nakrájanú cibuľu dosklovita.
- Na poslednú minútu k cibuli pridajte prelisovaný strúčik cesnaku.
- Na panvicu pridajte aj mrkvu a korenie a krátko orestujte.
- Pridajte plechovku paradajok, sójovú omáčku, hrášok, kukuricu a uvarenú šošovicu. Premiešajte.
- Zmes preložte do pekáča 20×30 cm (ak nemáte, tak odporúčam skôr väčší ako menší). Rovnomerne na ňu dajte zemiakovú kašu a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov 20 – 25 min.
- Servírujte a nech vám chutí!
Restovaná ryža so zeleninou (celkovo 3 € / 1 € za porciu / 4 € pre štvorčlennú rodinu)
Ingrediencie (na 3 porcie):
- 200 g jazmínovej ryže
- 2 silnejšie jarné cibuľky
- 120 g očistenej mrkvy
- 1/2 červenej papriky (120 g)
- 1 strúčik cesnaku
- trochu sezamového oleja
Na omáčku:
- 1/3 lyžičky zázvoru
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica ustricovej omáčky
- 3 lyžice sezamového oleja
Postup:
- Na sezamovom oleji orestujte nakrájané biele časti jarnej cibuľky, mrkvu a papriku.
- Keď zelenina zmäkne, pridajte vajcia. Miešajte, kým nebudú uvarené.
- V miske zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku.
- K zmesi pridajte uvarenú ryžu, prelisovaný strúčik cesnaku, zelené časti jarnej cibuľky a omáčku. Miešajte, kým nebudú všetky ingrediencie rovnomerne prepojené.
- Servírujte.
A je to. Ako sami vidíte, aj jedlo naozaj za pár drobných môže vyzerať skvelo a ešte lepšie chutiť. Chce to len chodiť nakupovať pripravený a s plánom, popustiť uzdu fantázii a mať v zásobe korenie, bylinky a ďalšie esenciálne prísady, ktoré večeri dodajú šmrnc.
Recept na dobrú náladu? Výlet do Tchibo
Spestrite si jeseň návštevou kamenného obchodu Tchibo a urobte si radosť čímkoľvek, čo sa vám bude páčiť. Šálkou dobrej kávy alebo praktickými pomocníkmi do vašej domácnosti.