Práve čítate

Letné kvetiny do vázy trhajte ráno a do vody im vhoďte päťcentovku

1871  
Zdieľať: 

Letné kvetiny do vázy trhajte ráno a do vody im vhoďte päťcentovku

Ktorý kvet máte najradšej? U mňa na plnej čiare vyhráva pivonka. Nielen preto, že jej meno evokuje neodolateľnú kombináciu vône a piva.

19. 4. 2024 4 min. čítania Jitka Součková
Letné kvetiny do vázy trhajte ráno a do vody im vhoďte päťcentovku

Pivonky sú stelesnením zázraku. Domov prinesiete prerastené lízatko, ktoré za pár dní exploduje do kvetu veľkosti menšieho pudlíka. Keď Marco Polo prvýkrát uvidel pivonku, údajne zvolal: „Aha, ruža veľká ako hlávka kapusty!“ To vystihol úplne presne. Pivonky sú navyše veľmi verné, keď sú spokojné, žijú na jednom mieste desiatky rokov. Tak ak ich máte na záhrade alebo rastú napríklad u babičky, pár si ich natrhajte do vázy a pekne sa o ne postarajte. Ako na to?

Aby vám pivonky vydržali dlho svieže a nádherné!

  1. Trhajte ich ráno. To je v podstate pravidlo, ktoré platí pre všetky rezané kvety. Po vlhkej noci sú rastliny oddýchnuté, plné sily a sviežosti. Bohužiaľ, tento ideál je ťažké naplniť, pretože pivonky a ďalšie kvety väčšinou trháme až navečer, keď sa vrátime z práce alebo ideme zo záhrady domov. Ale nevadí, aj s tým si dokážete poradiť, ako sa dočítate o kúsok ďalej…
  2. Odrežte správne kusy. V apríli kvitnú hlavne drevité pivonky na kmienkoch veľkých kríkov, ale do vázy sú lepšie klasické, tzv. bylinné pivonky. To sú tie s dlhou stonkou, ktoré v máji rozžiaria slovenské záhrady aj farmárske trhy. Vždy berte len zdravé kvety, ktoré nemajú oschnuté okvetné lístky a sú rozkvitnuté tak akurát. To znamená vo chvíli, kedy je kvet ešte guľa, ale už sa dá spoznať farba. Jednoducho ani veľmi skoro, ani veľmi neskoro.
  3. Zabaľte ich do novín a rýchlo domov. Práve preprava môže na pivonkách napáchať veľa škody, hlavne ak je večer horúco a idete ďaleko. Preto ich hneď po odrezaní dobre zabaľte: na rez priložte namočenú papierovú utierku a celú kyticu zabaľte do ľahko pokropených novín. Toto vtipné burrito potom neste „hlavou dole“.
  4. Neutopte ich vo vani. Tiež to robíte? Že každý kvet najskôr ponoríte do umývadla alebo do vane s ľadovou vodou? Ja áno. A je to chyba! Kvety s pevnejšou drevitou stonkou nasávajú drvivú väčšinu vody iba na mieste rezu. Navyše pri namáčaní prenikne voda aj dovnútra kvetov a vlhkosť môže spôsobiť zahnívanie a vznik plesní. A to určite nechceme. Takže nenamáčať!
  5. Vyberte najkrajšiu vázu. Estetický dojem ale nie je to jediné, na čo je potrebné myslieť. Váza musí byť čistá, dostatočne vysoká a stabilná, aby sa neprevrátila a aby vznikla proporčne príjemná kompozícia. Kým barokoví maliari zobrazovali obrie kytice pivoniek v drobných džbánoch, dnes sú trendom väčšie vázy, v ktorých majú kvety dosť miesta. Z praktického hľadiska sú najhoršie vázy z číreho skla, do ktorých preniká svetlo a kvôli tomu sa rýchlejšie kazí voda.
  6. Pripravte vodu. Áno, už teraz. To preto, aby voda vo váze bola aspoň trochu „odstáta“. Pivonky prekvapivo nechcú vodu studenú, ale vlažnú, izbovej teploty. Milovať vás budú za vodu prefiltrovanú, ale ak máte len tú chlórovanú z vodovodu, nevadí, chlór po chvíli vyprchá. Určite pomôže, keď vo vode rozpustíte vrecko s výživou (ja si občas nejaké odložím od kupovanej kytice, pretože v lete sa vždy hodí). Podľa babskej rady môžete na dno vázy hodiť nejakú medenú mincu. Vyprskli ste smiechom? Ale toto fakt funguje, prisahám! Meď vytvorí kyslejšie prostredie, čo podporí hydratáciu a spomalí množenie nežiaducich baktérií ve vode.
  7. Stonky skráťte a očistite. Čím lepšie pivonky do vázy pripravíte, tým dlhšie vydržia. Najskôr ich rozložte vedľa seba a zarovnajte podľa kvetov, iba tak dokážete pivonky dole skrátiť na rovnakú dĺžku. Stonky zrežte v uhle 45 stupňov, poskladajte pravidelnú kyticu a hneď ju dajte do vázy, aby rez nezaschol.
  8. Ďaleko od slnka a od ovocia. Ďalšie univerzálne platné pravidlo hovorí, že kvety vo váze neznášajú teplo, preto vyberte pekné miesto, kde na vázu dobre uvidíte, a zároveň na ňu nebude pražiť slnko. Tí najstarostlivejší z nás na noc kyticu odnášajú do komory, na verandu alebo do kúpeľne, jednoducho na najchladnejšie miesto bytu/domu. Rovnako platí, že do blízkosti kvetov vo váze nepatrí misa s ovocím, ktoré vylučuje etylén, tzv. plyn zrelosti. Najhoršie sú jablká a banány, tie dokážu pivonkám skrátiť život o niekoľko dní.
  9. Starajte sa o ne každý deň. Hlavná je čistá voda, denne ju meňte a vždy opláchnite aj stonky, umyte vázu a mincu, pridajte výživu, ak ešte máte. Minimálne každý druhý deň znovu zrežte stonky pivoniek, stačí o centimeter.
  10. Pomôžte im rozkvitnúť. Aj napriek všetkej láske starostlivosti sa občas stane, že sa pivonkám nechce rozkvitnúť. V takýchto momentoch im doprajte akupunktúru a masáž, to je vaša aj ich posledná šanca. Najskôr skúste akupunktúru, podobne ako to floristi odporúčajú pri tulipánoch, jednoducho špendlíkom prepichnite stonku tesne pod kvetom. A ako vyzerá pivonková masáž? Namočte si prsty a jemne postláčajte každý kvet. Hneď uvidíte, či povolí a začne sa otvárať. A to je celé, teraz už zostáva len sa kochať pohľadom na tieto jarné princezné aspoň desaťkrát denne, pretože ďalšie budú zase až o rok.

Božské pivonky

Výraz „pivonka“ pochádza z latinského slova paeonia, gréckeho paióniá a francúzskeho pivoine. Mimochodom, podľa legendy je kvet pomenovaný po Paeónovi, lekárovi gréckych bohov. Za to, že koreňom rastliny dnes známej ako pivonka uzdravil boha podsvetia Pluta, bol po smrti premenený práve na tento krásny kvet. A vďaka tomu sa stal obdivovaným naveky.

Ako na kvety, ktoré majú svoje rozmary a najrôznejšie priania?

Hortenzie, orgován, slnečnice zrežte a konce na pár sekúnd ponorte do horúcej vody.

Ruže zbožňujú vlažnú vodu a výživu (buď z vrecka alebo aspirin s cukrom).

Narcisy, konvalinky, vlčie maky vylučujú sliz a ďalšie jedy, preto ich dajte do vázy samotné a niekoľkokrát vymeňte vodu, aby sa vyčistili.

Tulipány, hyacinty, modrice a ďalšie cibuľoviny milujú studenú vodu, pokojne im do vázy vhoďte pár kociek ľadu.

Margarétky sú krásne, ale veľmi páchnu, tie drobné lúčne aj tie veľké záhradné.

Ľalie vás možno zaskočia intenzívnou vôňou a nevyprateľným peľom padajúcim z piestikov (z kvetov ich odtrhnite servítkou).

Georgíny a gladioly trhajte s už otvorenými kvetmi, puky kvetov vo váze väčšinou zaschnú a nerozkvitnú.

Chryzantémy vydržia vo váze celé týždne, keď stonku dole neodrežete, ale odlomíte a ľahko roztlačíte.

Klinčeky, astry, cínie, nevädze, zvončeky a podobné babičkovské letničky namixujte s rôznymi trávami do veľkej letnej kytice, poriadne očistite stonky od listov a denne vymieňajte vodu vo váze.

Slamienky, limonky a iné kvetiny na sušenie vôbec nedávajte do vázy, čerstvé ich zviažte do kytice a hneď sušte zavesené v prievane.

Hor sa do zelene

Hor sa do zelene

Oblečenie a vybavenie pre milovníkov záhrady

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články