Práve čítate

Manuál, ako doma nestrácať ponožky

2260  
Zdieľať: 

Manuál, ako doma nestrácať ponožky

Narodením dvoch detí sa mi výrazne zmenil život. Deti sa vám zrazu odrazia vo všetkých aspektoch života, najviac sa ich existencia veľmi vryla vo vzhľade a na chode mojej domácnosti. Steny pomaľované od pasteliek, poťahy na pohovke so škvrnami od čokolády, parkety odreté od odrážadla, ušpinené zrkadlá a okná a hlavne nikdy nekončiace tony špinavej bielizne.

23. 9. 2015 3 min. čítania Nikola Kapnisti
Manuál, ako doma nestrácať ponožky

Áno, predovšetkým bielizeň vám každý deň pripomenie, že byť dobrou gazdinkou znamená deti ustavične prezliekať, neustále zbierať ponožky po celom byte, stále mať po ruke niekoľko vedier na namáčanie všetkých možných škvŕn a zvyknúť si na nepretržitý zvuk práčky. Výsledkom schopnej gazdinky sú však nielen čistotou sa skvejúce ponožky, ale aj spárované ponožky.

Ja osobne mám veľmi zlé skóre. Hoci mám ponožky mám bez škvŕn, čistučké a neroztrhané, ale zhruba v polovici prípadov mám len jednu ponožku. Netuším, kde je tá druhá, žeby pod pohovkou? Za chladničkou? V chladničke? Zhltnutá práčkou? Omylom vyhodená do koša? Neviem! Áno, možno síce kúpiť každý týždeň nové, ale človeku to nedá a chcel by sa naučiť ponožky nestrácať. V tom prípade je tu zopár jednoduchých zásad, ktoré zaručia úspech.

1. zásada − po vyzlečení dajte ponožky ihneď do práčky

Práve moment, keď dáte dole ponožky, či už sebe alebo dieťaťu, je zásadný. Ak položíte ponožky, hoci len na chvíľku, na pohovku alebo na posteľ, verte, že o chvíľu jedna z ponožiek záhadne zmizne. Rovnako neisté je vložiť ponožky do koša na bielizeň, kde sa môžu veľmi ľahko „utopiť“ v chuchvalci inej bielizne. Nebuďte preto leniví a ponožky okamžite vložte do bubna práčky.

2. zásada − pár ponožiek vešajte vždy spolu

Dôslednosť a dôkladnosť sa vypláca. Pri vešaní vešajte všetky ponožky na jednu časť vešiaka, a to po pároch, ktoré k sebe patria. Tak budete mať istotu, že aspoň počas schnutia je pár ponožiek pri sebe.

IMG_3383

3. zásada − suché ponožky vždy skladajte do nerozlučnej dvojice

Pri skladaní dbajte na zafixovanie ponožiek do neoddeliteľného zväzku. Vhodným spôsobom skladania je zámotok alebo kornút. Vyberte si taký spôsob skladania, ktorý nedokážu oddeliť malé deti, ktoré ponožky rady vyťahujú zo šuplíkov.

4. zásada − vytvorte „oltár single ponožiek“ a majte ho neustále pred očami

Keď sa vám napriek tomu stane, že nemôžete nájsť druhý pár ponožky, potom je veľmi dôležité tento osamotený kúsok vystaviť na viditeľné miesto. Detské ponožky možno upevniť napríklad štipcami na šnúru v detskej izbe. Alebo v miestnosti, kde sa suší bielizeň. Po nájdení ďalšej single ponožky tak hneď porovnáte, či patrí k nejakej ponožke stratenej v minulosti a potom ju hneď spárujete.

IMG_3376

5. zásada – netrápte sa stratenými ponožkami

Ak je váš „oltár single ponožiek“ plný na prasknutie a už dlhší čas sa vám nedarí ponožky spárovať, potom nie je nič jednoduchšie, v tom prípade ho treba raz za štvrť roka prečistiť (čítaj: prebrať ponožky) a do výbavičky si kúpiť nové ponožky. Single ponožky možno použiť napríklad pri kreatívnej práci s deťmi – dá sa z nich ušiť zvieratko, strašidielko alebo hakkiesová loptička, do ktorej kopaním po večeroch možno ventilovať stres. V krajnom prípade je veľmi príjemnésingle ponožky jednoducho vziať a vyhodiť do koša. :)

IMG_3392

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články