Práve čítate

Prírodné odpudzovače hmyzu

6220  
Zdieľať: 

Prírodné odpudzovače hmyzu

Väčšina priemyselných repelentov navyše obsahuje DEET (dietyltoluamid), ktorý má odpudzovať hmyz, lenže dráždi aj oči a nosnú sliznicu a pri dlhodobom používaní môže spôsobiť neurologické ťažkosti. Našťastie však pomoc proti hmyzu nájdeme tam, odkiaľ hmyz pochádza – v prírode.

9. 9. 2015 2 min. čítania Minty Finty
Prírodné odpudzovače hmyzu

Príjemné posedenie na terase či pri grile často ruší nepríjemné bzučanie a následné útoky hmyzu. Vlahý večer sa tak končí svrbiacou pokožkou a zúrením z pokazeného večera. Nepozvaných návštevníkov treba často loviť aj z pohárov s vínom, odháňať od upečeného mäsa a zo spálne. Síce pomôžu dlhé odevy, ale počas horúcich letných dní a nocí nie sú ideálnym riešením. Po nastriekaní repelentom zasa možno zabudnúť na vychutnávanie jedla a pitia všetkými zmyslami, pretože nosové receptory práve zažívajú chemické opojenie rauš.

IMG_0731

Voňavý odpudzovač

Pre nás príjemne voňajúca kombinácia je pre komáre neznesiteľná. Stačí rozkrojiť 1−2 limetky na polovicu a zastrkať do nich obyčajný klinček. Postavte si voňavý odpudzovač na okennú rímsu a komáre budú mať vstup razom zakázaný.

Ďalším prírodným, aj keď o niečo menej voňavým odpudzovačom, je obyčajný cesnak! Niekoľko posekaných strúčikov dajte do misky a rovnako ako v prvom prípade položte k oknu alebo počas vašej záhradnej párty doprostred stola. Nenechajte sa komármi poraziť ani vonku!

IMG_0742

Domáci repelent s esenciálnym olejom

– 50 kvapiek výrazného esenciálneho oleja (citrónová tráva, levanduľa, mäta, tea tree, klinček, eukalyptus alebo škorica)
– 50 ml vilínového extraktu alebo čírej vodky
– 500 ml prevarenej vody

Do fľaše s pumpičkou nalejte prevarenú vodu a vilínový extrakt alebo vodku, pridajte esenciálny olej podľa vášho výberu a premiešajte. Aplikujte priamo na pokožku. Budete krásne voňať, ale hlavne: komáre sa vám vyhnú oblúkom!

PS: Na záver pre vás ešte máme tip na rýchlu prvú pomoc proti komárom. Ak máte doma kvalitný éterický olej s výraznou vôňou (napríklad levanduľa, mäta alebo citronela), vyrobíte si voňavý prírodný odpudzovač hmyzu za pár sekúnd. Stačí pridať niekoľko kvapiek do pohára s pleťovou vodou alebo pleťovým olejom a ihneď aplikovať na pokožku.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články