Práve čítate

Domáca škoricová zubná pasta

3717  
Zdieľať: 

Domáca škoricová zubná pasta

Ak si potrpíte na zdravú stravu a prírodné produkty, určite ste sa už zamýšľali aj nad kozmetikou, ktorú používate. A zatiaľ čo krémy, balzamy a šampóny bez chemických prísad nájdete už pomerne ľahko, o prípravkoch určených na ústnu hygienu sa to povedať nedá.

28. 3. 2017 2 min. čítania Rebeka Šuchterová
Domáca škoricová zubná pasta

V poslednom čase sa všade hovorí o fluoridoch, ktoré zubné pasty obsahujú, o ich škodlivosti si však musíte urobiť vlastný názor sami.

Po chvíľke hľadania na internete môžete nájsť aj naturálne zubné pasty, avšak ich cena sa s bežne dostupnými komerčnými pastami, ktoré nájdete v drogériách, nedá porovnať. Takže ak chcete skutočne ekologickú, prírodnú a ešte aj finančne výhodnú verziu zubnej pasty, vyrobte si ju doma. Nie je to žiadna veda a výhod je mnoho. Presne viete, čo sa v paste nachádza, viete, že neobsahuje nič zdraviu škodlivé a vďaka veľkému množstvu vám vydrží oveľa dlhšie.

3 done

Potrebujete

kokosový olej
jedlú sódu bikarbónu
škoricovú esenciu
Tea Tree olej
škoricu
nádobku na zubnú pastu (ideálne sklenenú)
misku a lyžičku na miešanie

Postup

Množstvo vyrobenej pasty je na vás, dôležitý je pomer. Zmiešajte 2 diely kokosového oleja (roztopí sa za pár sekúnd v mikrovlnke, na radiátore a najlepšie na slniečku) s jedným dielom jedlej sódy bikarbóny a pridajte zopár kvapiek esenciálnych olejov. Ja som použila škoricový a tea tree. Oba majú protizápalové a antioxidačné účinky. Škoricový navyše krásne vonia a tea tree dodá paste sviežosť. Kokosový olej má pozitívne účinky pri bielení zubov, rovnako aj sóda bikarbóna, ktorá odstraňuje zápach z úst.

Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy a zmes nalejte do vopred pripravenej, umytej nádobky. Ideálne sklenenej či kovovej. Mne poslúžili mini nádobky od kaviáru, žuvačiek a spotrebovaného krému. Pastu dajte stuhnúť do chladničky (ale medzitým ju niekoľkokrát premiešajte, aby sa sóda bikarbóna neusadila na spodku nádobky).

Možno vás prekvapí, že táto pasta nepení, to však neznamená, že o to slabšie čistí zuby. Práve naopak. A ešte si musíte zvyknúť aj na to, že kokosový olej sa v ústach hneď roztopí, preto pasty nepotrebujete naniesť na zubnú kefku príliš veľa.

Keďže sa kokosový olej topí už pri teplote 24 stupňov Celzia, domácu zubnú pastu skladujte v chladničke. Na zubnú kefku ju nanášajte malou lyžičkou alebo drevenou špachtličkou. Esenciálne oleje sú síce trošku drahšie, ale z každého potrebujete len zopár kvapiek a potom ich môžete použiť pri výrobe sviečok, krémov alebo ďalšej zubnej pasty.

TIP: Do zubnej pasty môžete pridať aj mletú škoricu, ktorá dodá paste farbu a nezvyčajnú, jemne sladkastú chuť!

2 done

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články