Práve čítate

Aby vaši domáci miláčikovia mali kúzelné sviatky plné pohody a pokoja

1009  
Zdieľať: 

Aby vaši domáci miláčikovia mali kúzelné sviatky plné pohody a pokoja

Vianočné trhy, svetielka, varené víno a koledy – nielen na to sa všetci počas najkrajšieho obdobia v roku tešíme. Pridajte k tomu čas s priateľmi a rodinou, oslavy Nového roka a parádny december máme na svete. Ale nezabudli sme na niečo? Ako si užívajú december naši štvornohí domáci miláčikovia? Pripravil som si pre vás niekoľko tipov, ako urobiť tento čas pekný aj pre nich.

13. 12. 2023 4 min. čítania František Čech
Aby vaši domáci miláčikovia mali kúzelné sviatky plné pohody a pokoja

Či už si to priznávame viac alebo menej, adventný čas a Vianoce sú pre našich zvieracích kamarátov obdobím oveľa väčších lákadiel a teda aj časom, kedy sa spolu môžeme dostať do poriadnej šlamastiky. Je preto dobré sa na to vopred pripraviť. Naša Ema si teraz užíva iba druhý advent, ten prvý bola ešte bábätkom. Ale keďže to nie je náš prvý pes, už veľmi dobre viem, na čo si zase budem musieť dávať pozor a rád sa o to s vami podelím.

Vianočné mäsové trhy bez mäsa

Čarovná prechádzka na vianočných trhoch, varené víno v ruke a Dunčo na vôdzke – predstava ako z vianočnej reklamy. Lenže realita je (ako vždy) trošku inde. Neviem ako vy, ale ja som ešte nezažil trhy, kde by nebola hlava na hlave, neváľali sa po zemi zvyšky jedál (minimálne okolo košov) a všade by nelietalo veľa detí. Zvláda váš pes davy? Ak nie je dostatočne socializovaný, môže to byť preň dosť stresujúce a vy si trhy určite neužijtete.

pes na adventních trzích

Podobná rovnica platí aj na odpadky. Moje psy nikdy nezvládli ignorovať, čo sa váľa na zemi, hlavne ak to vonia. Takže brať ich na takéto miesto trošku zaváňa minimálne črevnými problémami. Nehovorím, že je to pravidlom. Váš pes môže byť super vychovaný, alebo nemusíte na žiadne zvyšky ani naraziť, ale je dobré byť v strehu a mať oči na stopkách.

A čo deti? Majú sa kde na trhoch hrať? Psíky sú pre ne lákadlo, ale nie vždy to platí naopak. Zvážte preto, či chcete vystavovať svojich miláčikov týmto faktorom a ak nemáte istotu, radšej ich nechajte doma, alebo vyberte deň a hodinu, kedy nebudú trhy praskať vo švíkoch.

Aby labky neboleli

Námraza a sneh na uliciach môžu labky pekne potrápiť. Prasklinky z rýchlych zmien teplôt, posypová soľ, ktorá sa do nich môže dostať, následné oblizovanie a zápal je na svete.

Nie je to nič vážne, neumiera sa na to, ale áno, príjemné to nie je. Jednak pre vášho maznáčika, ktorý by v ideálnom prípade asi dostal límec, aby si labky neolizoval, a ani vám by sa to nepáčilo, pretože ho musíte strážiť dvakrát.

Našťastie ale existujú mastičky, ktoré sú bežne dostupné a celkom rýchlo psíkovi uľavia. Ak máte trochu času a radi si veci robíte sami, môžete si ju vyrobiť podľa článku, kde sa starostlivosti o psie labky venujeme.

A ak by ani kvalitné ošetrenie nepomohlo, potom už mi napadá len „dog fashion“ a psie topánočky. :-)

Smrtonosné pasce z adventnej výzdoby

Vrátili sme sa domov, rozsvietili svetielka na stromčeku a zapálili sviečky na adventnom venci. Taká pohoda. Ale čo keď sa cez byt preženie psí uragán? Veniec letí oblúkom, chvost zhodí polovicu ozdôb zo stromčeka a nešťastie je na svete. A to ani nehovorím o tom, že všade okolo môže niečo vzbĺknuť. Aj preto je potrebné byť stále v pohotovosti.

Opatrní by sme mali byť aj pri výbere stromčeka a kvetinových dekorácií. Niektoré sviatočné rastliny môžu byť mierne toxické a ich konzumácia môže našim zvieracím spoločníkom privolať vracanie a podráždenie sliznice. Ak teda vášho domáceho miláčika podobné veci lákajú, bude dobré preň vymyslieť menej dostupné miesto. Ako keď naši predkovia vešali stromček zo stropu.

Aj napriek tomu, že ozdoby vrátane stromčeka postavíte alebo zavesíte do vyšších sfér, aby vašu mačku alebo psíka nedráždili, môže sa stať, že si aj tak nájdu cestu k zatúlanej ozdobe, prípadne vianočnej reťazi, ktorou sa môžu priškrtiť či im môže zabehnúť. Ja už som sa preto dávno vzdal myšlienky na krehké sklenené vianočné ozdoby a stromček zdobím drevenými, slamenými, prípadne plastovými, ktoré ale vyzerajú skoro rovnako ako sklenené.

Vianočné návštevy pod psa

Vianočné návštevy k sviatkom jednoducho patria. Kým si ale so sebou zoberiete aj svojho psíka, zistite si, či:

  1. Sú s tým vaši hostitelia OK. Nie všetci sú milovníci domácich miláčikov a aj keď vy toho svojho milujete, rešpektujte, že ostatní to tak mať nemusia. Nehovoriac o tom, že môžu mať napríklad alergiu.
  2. Nemajú vlastného psa a ak áno, či zvláda mať na svojom území ďalšieho psa. Mohli by vzniknúť zbytočné trecie plochy, ktoré by vám celú návštevu pokazili a váš psík by ju zbytočne strávil zatvorený v inej izbe.

V prípade, že plánujete dlhšiu návštevu niekde, kam psy nemôžu ísť, stojí za zváženie psí hotel. Aj keď normálne dávate psíka strážiť svojim známym, myslite na to, že počas sviatkov chcú mať ľudia pokoj. Netvrdím, že je to absolútna pravda, ale ja by som svojich kamarátov cez sviatky asi neobťažoval. Ak sa pre toto psie ubytovanie rozhodnete, riešte to včas, rovnako ako keď riešite napríklad sviatočné ubytovanie v horách. Podobný problém rieši veľký počet psíčkarov a je lepšie si vybrať vhodný komfort za dobrú cenu, ako na poslednú chvíľu zobrať to posledné, čo ostalo voľné.

Čo domácemu miláčikovi zbaliť do hotela

Najskôr sa pozrite, čo zvieracie hotely ponúkajú, jedlo, pelechy aj hračky bývajú súčasťou ponuky. Vy ale svojho maznáčika poznáte najlepšie. Preto mu pribaľte, čo má rád, aby sa aj tých pár dní v cudzom prostredí cítil ako doma.

  • Konzervy, granule a maškrty, na ktoré je zvyknutý. Do balíčka s jedlom priložte aj poznámky o jeho stravovacom režime.
  • Ak užíva lieky, potom ich zabaľte po dávkach a napíšte na ne, koľko čoho a kedy má brať.
  • Hygienické potreby a hrebene, ak sú potrebné.
  • Pre istotu vlastný obojok s vôdzkou. Aj keď o ne asi v hoteli nebude núdza, vždy je lepšie pribaliť, ako by nakoniec nemal mať žiadny.
  • Pelech, deku a napríklad aj vaše tričko, aby sa mohol pritúliť k niečomu, čo mu pripomína domov.
  • Hračku, prípadne viac hračiek, bez ktorých sa mimo domova nezaobíde.

Sviatočné hodovanie bez zvieracích nehôd

Opakovanie je matka múdrosti, preto je dobré si pripomenúť, že psíky nemôžu jesť to, čo jeme my, a veľa potravín pre ne môže byť naozaj nebezpečných.

Čo také kosti? Pre psíkov by mali byť vždy surové, obalené mäsom a ideálne hovädzie alebo teľacie. V žiadnom prípade nedávajte varené či pečené hydinové a bravčové. Rovnako nie sú vhodné zvyšky zo štedrovečernej večere. Ani jedna kostička by sa v ten deň nemala zaseknúť v žiadnom krku!

So zákuskami a koláčmi je to rovnako. V tých klasických býva veľa cukru, masla aj čokolády a to pre našich štvornohých nie je vôbec nič dobré. Prečo teda tento rok nepripraviť niečo aj pre našich miláčikov? Máme pre vás tip…

Vianočná maškrta pre vás aj psíka

  • sušené marhule (cca 100 g)
  • vlašské orechy (cca 150 g)
  • ľanové semienko (cca 30 g)
  • trošku škorice pre vôňu (tak na špičku lyžičky)

Orechy a ľanové semienko rozomelieme najemno. Marhule (ideálne nesírené) rozmixujeme s vodou a obe hmoty spolu zmiešame. Potom stačí urobiť guľôčky a máme to.

Silvester bez vašich a zvieracích prasknutých nervov

Keď už prežijete vianočné sviatky a ste dostatočne oddýchnutí, čaká vás grandiózne finále – Silvester! Oslavy konca roku bývajú možno tým najväčším stresom pre našich milovaných kamarátov, a preto je potrebné vytvoriť im útulné a bezpečné miesto.

Skúste zájsť na dlhšiu prechádzku už v dopoludňajších hodinách, kedy ešte nie je žiadny hluk. Ak už sa nejaké rany ozývajú, majte psíka na vôdzke od samého začiatku.

Vo večerných hodinách sa pokúste psíka zamestnať, rozptýliť a v ideálnom prípade buďte s ním. Psíka neokrikujte za štekot alebo iný prejav strachu a skôr ho utešujte, chváľte a pomáhajte mu telesným dotykom. Ak musíte večer odísť, posúďte situáciu opäť podľa povahy vášho miláčika, nechajte ho na jeho obvyklom mieste a odstráňte všetky potenciálne nebezpečné predmety, ktoré by mohol rozbiť alebo by mu mohli ublížiť.

Či už ste si iba pripomenuli, čo už dávno viete, alebo ste sa dozvedeli niečo nové, vy svoje zviera poznáte najlepšie. Intuitívne určite vytušíte, čo je dobré a čo už nie. A ak ešte toho svojho nemáte a iba sa chystáte nejakého zadovážiť, uložte si tento článok na potom.

Darčeky pre všetkých, ktorých máte radi

Darčeky pre všetkých, ktorých máte radi

Vyberte darčeky, ktoré potešia milovníkov dizajnu, technických vychytávok aj leňošenia.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články