Práve čítate

V zime je potrebné venovať pozornosť psím labkám. Moje tipy a recept na domácu mastičku

5050  
Zdieľať: 

V zime je potrebné venovať pozornosť psím labkám. Moje tipy a recept na domácu mastičku

Zima už sa nepríjemne blíži a s ňou (možno) prídu kopy snehu, poľadovica a hlavne posypová soľ, ktorá ubližuje labkám našich štvornohých kamošov. A keďže naša Dennie a možno ani váš psík nenosia zimné topánky, je potrebné sa o roztomilé labky starať. Nikto nechce skončiť so zahnisanou nôžkou a tučným účtom od veterinára.

15. 11. 2021 2 min. čítania František Čech
V zime je potrebné venovať pozornosť psím labkám. Moje tipy a recept na domácu mastičku

Zimné počasie a psie labky nie sú kamaráti – spodok labiek je stále len koža. Nie tá jemná, ktorú má pes na brušku, ale drsná a tvrdá, aby odolala rôznym vonkajším vplyvom. Nie je ale nezničiteľná – už len teplotné rozdiely medzi podlahou doma a vymrznutým, zľadovateným chodníkom môžu spôsobiť praskliny. No a nemusím vám vysvetľovať, že taká prasklina a posypová soľ nejdú veľmi dokopy.

Keď sa psíkovi naozaj dostane do rany soľ, pravdepodobne začne najskôr krívať a potom si ranu lízať. No a rovnako, ako nepatrí posypová soľ do poľských zemiakových lupienkov, nepatrí ani do tráviaceho traktu vášho Dunča. Lízať si ale môže aj labky, ktoré sú „len“ popraskané mrazom, čím si môže spôsobiť trápenie v podobe zápalu, ktorý sa potom musí už naozaj liečiť.

Ani obyčajný sneh nie je ideálny. Veľa psov má totiž medzi vankúšikmi labiek vzrastené chĺpky, na ktoré sa počas prechádzky nalepuje sneh. Ten potom tvorí ľadové hrudky a psíkom sa zle chodí, pretože majú medzi vankúšikmi malé cencúle.

Ako sa v zime starám o labky našej fenky?

Naša boxerka Dennie zimu veľmi rada nemá. Keď sa ochladí, najradšej by ani nevystrčila ňufák z vyhriateho bytu. No, nedivím sa jej! :-) Na prechádzky sa ale musí a s tým teda súvisí aj to, že my sa zase musíme postarať o jej nôžky.

  • Kdo maže, ten jede! Toto české príslovie má spojenie aj so psími labkami. Kým vyrazíme na prechádzku, natriem labky špeciálnou mastičkou alebo lekárskou vazelínou, veterinár mi pre prípad núdze odporúčal aj (nesolenú a čistú) masť. Vďaka tomu sa vytvorí ochranná vrstva, ktorá chráni vankúšiky pred soľou.
  • Labkám novú frizúru: Psíkom, ktorým medzi prstami rastie srsť, je potrebné urobiť drobnú úpravu a srsť vystrihať. Predídete tak podráždeniu labky a ďalším možným problémom.
  • S krížikom po funuse? Keď sa nám stalo, že sme situáciu podcenili a labky zrazu boli červené, zapálené alebo rozpraskané, radšej sme obuli psie topánky. Nemusíte kupovať špeciálne, dajú sa vyrobiť aj doma z ponožky, plastového vrecka a gumičky.
  • Prechádzkou sa to nekončí. Po každom návrate domov našej fenke labky umyjem. Stačí na to vlažná voda. Labky potom osuším a znovu natriem vhodnou masťou.


Myslite na to, že psík si možno bude labky olizovať, takže by ste mu ich nemali natierať nevhodnými krémami, z ktorých by sa vášmu miláčikovi  mohlo urobiť nevoľno.

Môj recept na domácu mastičku

Mastičku kupujeme u veterinára, to je vždy záruka istoty, ale jednu vyrábam aj doma. A je vhodná pre všetky psy, či už máte doma Rexa, Lassie, alebo aj Maxipsa Fíka. Rád ju pripravujem aj ako darček pre majiteľov psov medzi mojimi priateľmi.

Čo potrebujete:

  • 2 menšie poháre s viečkom
  • väčší pohár na zaváranie
  • bambucké maslo
  • kokosový olej
  • olivový olej
  • granulovaný včelí vosk

Postup:

  1. Do väčšieho pohára dajte ¼ hrnčeka bambuckého masla, ¼ hrnčeka kokosového oleja, ⅛ hrnčeka olivového oleja a ¼ hrnčeka granulovaného včelieho vosku. Ingrediencie poriadne premiešajte.
  2. V menšom hrnci vytvorte vodný kúpeľ, do ktorého vložíte pohár na zaváranie so vzniknutou zmesou.
  3. Zmes neprestávajte miešať, kým sa úplne nespojí. (cca 10 min)
  4. Keď je zmes hotová, opatrne vyberte pohár z vodného kúpeľa a všetko nalejte do menších pohárov.
  5. Keď mastička vychladne, dajte ju do chladničky, kde vám vydrží aj niekoľko týždňov.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články