Káva je skvelá v tom, že si ju každý môže pripraviť presne podľa seba. Teda pri mletí a extrakcii je potrebné dodržiavať pár zásad podľa zvolenej metódy prípravy (espresso z kávovaru, instantná káva, frenchpress, filter atď.), ale konečný pomer kávy, mlieka a peny je len a len na vás. Tým viac, ak si svoj obľúbený nápoj robíte doma.
Patrí do kávy teplé, alebo studené mlieko?
Medzi mojimi priateľmi sú dva tábory. Jeden ctí iba kávu čiernu, druhý nedá dopustiť na kávu s mliekom. A tí, čo patria do druhému tábora, sa delia ešte na vyznávačov studeného a teplého mlieka. V čom je to iné?
Teplé mlieko
Je nutné ho ohriať, ale nie prehriať. Teplota by nemala vystúpiť k bodu varu, prehriate mlieko sa totiž stáva pre žalúdok nevítaným hosťom. Ohriate mlieko sa dobre šľahá a skvelo sa zmieša s teplým kávovým základom.
Studené mlieko
Výhodou je rýchlosť. Vyberiete mlieko z chladničky a šup s ním do kávy. Tí, ktorí pijú kávu radšej vlažnú, toto ocenia. Ale pokiaľ chcete predĺžiť posedenie nad hrejivou šálkou, tak určite venujte minútku ohriatiu mlieka.
Nadýchaná pena je korunou kávy
Počas štúdia na vysokej škole som si spríjemňovala voľný čas prácou v kaviarni a neskôr som sa dostala až k zdroju – do pražiarne kávy. To mi umožnilo kadečo ochutnať a vyskúšať. Z praxe teda viem, že na vyšľahanie super mikropeny nepotrebujete vybavenie za tisíce.
Základom všetkého je káva
Kým sa ale pozrieme na šľahanie mlieka, je potrebné pripraviť si kávu. Ako už som písala, záleží na vašej chuti. Môžete si vybrať:
- Alternatívny spôsob prípravy kávy, najčastejšie to doma býva filter alebo french press
- Espresso z kávovaru – klasické, alebo väčšie, čo je lungo alebo americano
- Instantnú kávu, ktorú zalejete podľa toho, koľko mlieka máte radi. Kľudne len do 1/3 hrnčeka
A konečne to šľahanie mlieka…
Koniec napínania, ideme k jadru veci. Na začiatku by ste mali vedieť, že nie je úplne možné našľahať len kvapku mlieka, takže sa môžete tešiť na minimálne 180 ml kávy ako obláčik. To zodpovedá cappuccinu. Ale nemusíte byť troškári, kľudne našľahajte viac a hurá, máte Latte Macchiato. A keď vám zostane, odoberte lyžičku peny, položte ju na hladinu espressa a máte espresso macchiato.
Dôležité je, aké mlieko si vyberiete. Zapamätajte si, že čím viac bielkovín, tým lepšia pena. Za seba odporúčam čerstvé plnotučné mlieko. Ale poteším aj tých, ktorí mliečne výrobky nesmú, alebo nechcú konzumovať. Zamatovo hebkú penu vykúzlite aj z rastlinnej alternatívy mlieka. Vyskúšané za vás – postup je úplne rovnaký ako so živočíšnym mliekom. A teraz sa pozrime na spôsoby šľahania.
French press alebo ručný napeňovač
Oba fungujú na rovnakom princípe, kedy do nádobky nalejete teplé mlieko (pozor na bod varu, ako spomínam vyššie) a potom „pumpujete“ sitkom, pokiaľ sa nevytvorí zamatová pena. Frenchpress má výhodu, že si v ňom vopred môžete pripraviť aj kávu – stačí vám jedno zariadenie. Ale pri šľahaní mlieka pozor, je krehký.
Špirálkový speňovač mlieka na batérie s kanvičkou
Tí dvaja tvoria nerozlučnú dvojku. Opäť nalejte teplé mlieko do kanvičky, naplňte ju aspoň do 1/3. Potom ju nakloňte, ponorte špirálku mierne šikmo k stene kanvičky tesne pod hladinu mlieka a začnite šľahať. Uprostred hladiny by sa vám počas šľahania mal vytvoriť vír. Pokiaľ je našľahaná pena plná bublín, jemne ich sklepnite a krúžte kanvičkou, aby sa mlieko pekne premiešalo s penou cez stenu kanvičky (to platí aj pre french press a ručný napeňovač mlieka).
Elektrický napeňovač mlieka
Tento moderný napeňovač je perfektná vychytávka. Tu ani nemusíte mlieko ohrievať, tento šikovný pomocník urobí všetku prácu za vás. Síce stojí viac peňazí ako ostatné napeňovače, ale pokiaľ ste zapálení kávičkári a robíte si viac káv denne, určite oceníte ľahkú a rýchlu obsluhu.
Tak a teraz už viete, ako si doma urobiť fantastickú kávu s penou ako obláčik. Môžem sa zaručiť, že si skvelo pochutnáte, a navyše ohromíte nejednu návštevu. Prajem príjemné maškrtenie.
Vianočná elegancia
Skvelé módne a šik outfity