Práve čítate

Ikonický žltý pršiplášť proti vetru, dažďu aj na parádu

3633  
Zdieľať: 

Ikonický žltý pršiplášť proti vetru, dažďu aj na parádu

Pršiplášte sú aktuálne veľkým módnym hitom, a to nielen počas daždivých dní. Nosia sa ako módna vychytávka na rôzne fashion akcie, sú tiež súčasťou bežných mestských outfitov. Pri výbere žltého pršiplášťa som teda aj ja myslela viac na to, že je horúcim módnym kúskom, než na jeho nepochybne praktické využitie. Ako nosím tento legendárny nepremokavý plášť?

15. 2. 2019 3 min. čítania Baba Slováková
Ikonický žltý pršiplášť proti vetru, dažďu aj na parádu

Na prichádzajúcu jar bude žltá slniečková farba jednou z kráľovien a samotný žltý pršiplášť sa objavil v rôznych modifikáciách aj na svetových prehliadkových mólach. Nijaký nie je tak kultový ako práve tento. Siahla som po jeho klasickom strihu, zalovila trochu v jeho histórii a inšpirovala sa súčasnými trendmi. Pokiaľ nemrzne, dá sa nosiť aj v zime, navrstvený na teplom oblečení.

Dáždnik, parka a nízke čižmičky: Tchibo.sk

Britské pobrežie

Ak vám farba plášťa evokuje rybársky odev, je to zásah do čierneho. Najstaršie vodeodolné oblečenie vzniklo v Škótsku, kde odev pre rybárov najprv natierali ľanovým olejom. Ten časom vplyvom poveternostných podmienok na mori zožltol. Hoci neskôr vznikli tkaniny nové, odolnejšie, náhodne vzniknutá žltá farba zostala zachovaná. Ukázala sa totiž ako veľmi praktická: rybári boli v nepriaznivom počasí jednoducho lepšie viditeľní.

Deštník, parka a nízké holinky: Tchibo.cz

Neprehliadnuteľná som v sychravom a studenom počasí aj ja. Vrstvím plášť na vlnený kabát, ktorý by som si inak do dažďa určite neobliekla a pridávam aj vlnenú „námornícku“ čiapku so vzorom Prince of Wales. Tento mestský outfit je vhodný na prechádzku, na nákupy aj na cestu do práce. Pri postupnom odkladaní jednotlivých vrstiev je stále premysleným outfitom. To ak by som si sadla niekam na kávičku.

Môj tip: Pravé orechové je spojenie plášťa s gumákmi. Už dávno neplatí, že sa gumáky nosia len na ryby a na huby, blysnúť sa nimi môžete i v meste. Nosia sa k úzkym nohaviciam, ale aj k sukniam a šatám. Členkové sa mi zdajú viac šik ako tie s vysokou sárou.

Spievanie v daždi

Inšpirovala som sa plagátom k jednému z najlepších muzikálov, ktorý kedy uzrel strieborné plátno. Film je stelesnenou radosťou zo života a spojenie červeného dáždnika so žltou pláštenkou je ozaj veľmi hravé a optimistické. Viem si k nemu počas letných prehánok predstaviť aj kvietkované retro šaty, ešte je však zima. V studenom daždi sú najpraktickejšie obtiahnuté džínsy.

Môj tip: Nie je červená ako červená. Vyberte si odtieň podľa toho, akým ste farebným typom. Ja som teplá jeseň, zvolila som sýty odtieň farby roka 2019 – korálovočervenú. Studeným typom pristane priama červená, krásna je aj kombinácia s tmavou vínovočervenou. Mimochodom: dáždnik je výrazný módny doplnok, v mojom šatníku sa ich nazbieralo už úctyhodné množstvo v rôznych farbách.

Francúzsky šik

V tomto prípade som po vzore Francúzok použila pláštenku ako outfit oživujúci módny doplnok k mestskému oblečeniu v neutrálnej bielo-čiernej kombinácii. Ku klasickému francúzskemu štýlu neodmysliteľne patria námornícke pruhy, či malé šatky okolo krku. Dnešné trendy preferujú aj monochromatické minimalistické oblečenie. Outfit v jednej farbe od hlavy po päty jednoducho rozžiarite zdanlivo nesúrodým prvkom – žltým pršiplášťom.

Ukázalo sa, že plášť je veľmi praktický aj počas slnečných zimných dní. Bol práve odmäk, zo striech všade vytrvalo crčala voda a autá rozstrekovali špinavú snehovú brečku.

Môj tip: Okrem klasického kombinovania žltej s tmavomodrou či čiernou vyskúšajte menej kontrastné spojenie so sivou. Absolútnym hitom je neokukaná kombinácia žltej s odtieňmi hnedej farby.

Dáždnik, blúzka nízke čižmičky: Tchibo.sk

Žlté pršiplášte nie sú viac určené len rybárom a malým deťom. Dnes patria do šatníka štýlových žien a túto jar dokonca aj mužov. Vylepšia vám náladu oveľa viac, než si myslíte. Chcete dôkaz?

Keď som po prvýkrát ako žltučké kuriatko vyštartovala z bytu, moja mladá suseda, veľká fashionistka, celkom zabudla, že ma má najprv úctivo pozdraviť. Dostala zo seba len obdivné: Jééééé!

Autorka má módny blog Babie letá

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články