Práve čítate

5 praktických tipov, na čo nezabudnúť, keď vytiahnete jarné oblečenie

7452  
Zdieľať: 

5 praktických tipov, na čo nezabudnúť, keď vytiahnete jarné oblečenie

Pokiaľ rovnako ako ja nepatríte k šťastným majiteľkám obrovskej šatne, potom určite viete, o čom hovorím. Keď sa mení sezóna, čaká ma akcia Guľový blesk medzi skriňou a krabicami. Tu je môj praktický zoznam, na čo určite nezabudnúť.

11. 3. 2019 3 min. čítania Marie Bezděková
5 praktických tipov, na čo nezabudnúť, keď vytiahnete jarné oblečenie

Pri výmene šatníka máme každá svoj systém. Ja skriňu delím na štyri sekcie:

  1. Bundy, kabáty a ďalšie „ťažké“ kúsky na ramienkach
    Všetko vybrať! Kým ich schovám do boxov alebo ešte lepšie vákuových vriec, čaká ma pár krokov (nižšie), ktoré mi na jeseň ušetria nervy.
  2. Zvyšok oblečenia z ramienok a to, ktoré mám zložené na poličkách a zásuvkách
    Časť zostáva, časť tiež čaká letný spánok – a pred ním práčka.
  3. Doplnky (čapice, šály, rukavice…)
    Sú páry/sady ešte stále kompletné? Nebolo mi v tejto čiapke zima? Neškriabal ma tento šál? Veci, ktoré prejdú čistkou, putujú tiež na praciu hromádku.
  4. Topánky
    Tie, v ktorých je pri teplotách nad nulou už veľmi teplo, sa patrí uložiť – a pred uložením vyčistiť. Niektoré zimné páry si nechávam aj na jar, zvyšok (sandáliky, žabky…) ešte zostáva bokom.

A čo teraz s tým všetkým?

Prvý krok: skontrolovať, čo si vôbec chcem nechať

Mala som sveter, ktorý som nosila nerada, ale aj tak som ho medzi skriňou a krabicami presúvala celé tri roky. A nehovorte, že sa vám to nestalo tiež. :-)

Ani boxy, dokonca ani vákuové vrecia, nemajú nekonečný priestor. Sezónna výmena šatníka je podľa mňa najlepší čas, kedy sa venovať priebežnému triedeniu.

Tip: Keď sa zbavujem oblečenia alebo doplnkov, ktoré sú pre môj šatník zásadné (napríklad šál, ktorý vyzerá TAK dobre k obľúbenému kabátu, ale už nie je v dobrom stave), zapíšem si poznámku do diára. Teraz už totiž podobný nový šál nezoženiem, tak nech si na to spomeniem, keď sa teplé veci vrátia do obchodov.

Zimné veci sa hodí pripraviť na budúcu zimu

Teraz je ten pravý čas zobrať veci do čistiarne a ku krajčírke. Na svojom obľúbenom kabáte som si vlani chcela nechať našiť lemy na rukávy. Ale pretože som to neurobila hneď, do konca zimy už som sa k tomu nedostala. Kto by tiež nosil kabát na niekoľkodennú úpravu, keď ho potrebuje nosiť. To isté platí pre vychodené topánky – nechať si ich opraviť teraz znamená, že keď sa za pár mesiacov zase ochladí, nebudem musieť vytiahnuť vyšmatlané čižmy.

Ako je na tom po zime váš kabát?

Kým veci uložím, všetko to putuje do práčky. Jednak moliam viac chutia nevyprané kúsky, a tiež vytiahnuť na jeseň zatuchnutý sveter z vlaňajška nie je nič príjemné. Platí to aj pre šále a čiapky!

Tip: Pletenina by mala schnúť položená na rovnom povrchu, na sušiaku sa vyťahá. Suším ich na uterákoch na zemi alebo na čiastočne rozloženom sušiaku, ale vždy horizontálne.

Za drobné opravy, ktoré urobím teraz, si nabudúce poďakujem. Znamená to prišiť povolený gombík a opraviť vytiahnuté oká na pletenine. Na žmolky platí žiletka alebo odžmolkovač, na tie veľké aj dobré ostré nožničky.

Odžmolkovač je čarovná mašinka: z obnoseného oblečenia urobí zase skoro nové

Topánky vyčistím a vypchám. To prvé je pre parádu – mám na pamäti vetu svojej babičky, že čisté topánky sú mojou vizitkou. To druhé je pre dobro topánok – všetky, ktoré sa môžu zdeformovať (hlavne čižmy, ale aj vyššie členkové topánky), vydržia dlhšie, keď ich mimo sezónu vypodložím. Núdzovo poslúžia pokrčené noviny, ale dajú sa dostať aj na to určené „výplne“. Kožené topánky vo všeobecnosti ocenia drevené napínaky.

Musia jarné veci do práčky?

Na konci minulej sezóny som ich vyprala a starostlivo uložila, ale dlhým skladovaním sa pokrčili a aviváž tiež nevydržala voňať trištvrte roku…

Pokiaľ je oblečenie čisté, stačí ho zavesiť na deň na vzduch a potom prežehliť. Keď bolo v krabiciach s voňavými pomocníkmi, tak stačí aj len tá žehlička. :-)

Čo potrebujem dokúpiť?

Výmena šatníka pre mňa osobne znamená aj zmenu v preferenciách spodnej bielizne (svetlé vršky, pod ktoré nosím telovú podprsenku, v zime veľmi nenosím), takže je na mieste skontrolovať, či všetko dobre sedí. Rovnako som sa pozrela na zásobu siloniek a zapísala si, koľko ich potrebujem dokúpiť.

Pre niekoho iného to možno budú nízke ponožky alebo slnečné okuliare, ktoré v babom lete niekam založil… :-) A pre niekoho možno nové doplnky, ktoré oživia minuloročné outfity.

Box, alebo vákuové vrece?

Až keď je oblečenie skontrolované a prebrané, prichádza na rad ukladanie do úložných boxov a vákuových vriec.

Vákuové vrecia

Zaberajú minimum miesta, ale oblečenie sa v nich pokrčí a určite si do neho len tak nezájdete pre zabudnutý kúsok.

versus
Úložné boxy

Zaberú viac miesta, ale oblečenie v nich môže byť pekne poskladané a nič sa neláme. Pekné boxy môžu byť viditeľné (napríklad na skrini) bez toho, aby pôsobili ako neporiadok.

Super sú vákuové vrecia s háčikom na zavesenie – nemusím zložito riešiť, kam ich schovať.

Vákuové vrecia a ďalších úložných pomocníkov kúpite na Tchibo.sk

Do boxov nezabúdam dať niečo na prevoňanie, čo zároveň preventívne odrádza mole (môžete skúsiť: levanduľu, mydlo, rozmarín alebo sušené pomaranče so škoricou). Síce som s nimi nikdy problém nemala, ale „chytíte ich“ tak, že priletia oknom zvonku, takže opatrnosti nie je nikdy dosť.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články