Práve čítate

Moje sekáčové tajomstvá: Ako hľadám a renovujem módne poklady z druhej ruky

9548  
Zdieľať: 

Moje sekáčové tajomstvá: Ako hľadám a renovujem módne poklady z druhej ruky

„Teda, dnes ti to fakt pristane, kde si to zohnala?“ Tiež vám takýto kompliment zlepší deň – či už vám ho povie kolega v práci alebo kamarátky pri nedeľnom brunchi? Mne ešte väčšiu radosť urobí možnosť odpovedať: „Ďakujem, to mám zo sekáča!“

23. 5. 2024 4 min. čítania Petra Nováková
Moje sekáčové tajomstvá: Ako hľadám a renovujem módne poklady z druhej ruky

To bol asi aj dôvod, prečo som pred rokmi do second handov zavítala a už do nich neprestala chodiť. Dnes si síce môžem dovoliť utratiť viac ako moje dvadsaťročné ja, ale aj tak v mojom šatníku nájdete hlavne veci zo „sekáča“. Nakupovanie z druhej ruky je pre mňa tak trochu filozofiou a mojím obľúbeným športom. A zároveň zmenilo aj to, ako sa pozerám na oblečenie, jeho nosenie a utrácanie zaň. O tento pohľad aj moje hinty sa s vami rada podelím.

Pozrime sa na to, prečo zobrať sekáče na milosť, ako nájsť tie najlepšie kúsky a ako sa o ne starať, aby vám ešte dlho robili radosť.

  • Ušetríte peniaze za oblečenie. Kedysi to často znamenalo, že namiesto nových, trendy kúskov sa budete musieť uspokojiť s obnoseným oblečením. To už určite neplatí. Pri dnešnej nadprodukcii v odevnom priemysle a spôsobe, akým mnohí z nás oblečenie „konzumujeme“ a iba po niekoľkých noseniach jednotlivé kúsky odkladáme, často v sekáči narazíte na oblečenie, ktoré bolo v módnych reťazcoch ešte pred pár týždňami na vešiakoch ako najnovšia kolekcia.
  • Ľahko si môžete vyskúšať aktuálne trendy. Nie ste si istí, či vám pristanú široké džínsy? Určite na vás v sekáči nejaké čakajú, aby ste to zistili!
  • Princíp cirkulárnej ekonomiky. Nákupom a nosením oblečenia z druhej ruky šetríme aj náklady na výrobu oblečenia nového a obmedzujeme náš dopad na životné prostredie. Spomeňme aj etický dopad v prípade výrobkov z kože a ďalších živočíšnych materiálov.
  • A konečne jeden z najväčších bonusov sekáčov, originalita – nikto nebude mať to, čo vy!

Ako hľadať poklad v kope handier

  1. Po príchode vždy zistím, či je sekáč „hrabáreň“, miesto s vintage kúskami alebo napríklad obchod špecializovaný na použitý značkový tovar. Ak nie ste úplne „dobrodruhovia“ alebo ste začiatočníci, začnite skôr so sekáčom s oblečením vystaveným na vešiakoch. Bude sa vám lepšie hľadať a neodradí vás po prvej návšteve. 
  2. Potom si omrknem, ako je tovar vystavený. Často je to podľa typu oblečenia (košele, saká, svetre) alebo napríklad farby a veľkosti. 
  3. A potom už sa do toho pustím. Každý si časom nájde nejakú techniku, ako hľadať. Ak chcete niečo konkrétne, zamierte hneď do príslušnej sekcie. Ak ste skôr lovec hľadajúci zaujímavé kúsky, odporúčam vyhrnúť si rukávy a jednoducho… hľadať! 

Ako hľadať efektívne? Ja vždy štender najskôr „preskenujem“ očami a pátram, či ma niečo zaujme – napríklad farba, vzor alebo štruktúra látky. Keď hľadám nohavice, pozerám sa na dĺžku nohavíc a hneď vyraďujem tie, ktoré sú príliš dlhé/krátke. Niekedy ale prechádzam vešiak po vešiaku – to sa potom pozerám hlavne na etikety so značkou oblečenia. Záleží na tom, čo hľadáte, ja napríklad vždy vyradím tzv. fast fashion značky a skôr hľadám staršie, pre mňa neznáme visačky alebo luxusné značky. Často tak objavíte skvelé a kvalitné kúsky, ktoré už dnes nezoženiete, alebo značky s oveľa vyššou hodnotou, ktoré pri naceňovaní tovaru prehliadli. Nebojte sa, chce to len trochu cviku!

Čo sa týka materiálov, vždy sa pozerajte na zloženie (ak nie je štítok odstrihnutý :-) a vyberajte ideálne tie prírodné (kašmír, vlna, hodváb a ľan či modernejšie materiály, ako je tencel/lyocell), alebo zmes, v ktorej sa nachádzajú. Určite zvážte, či si chcete kúpiť blúzku zo 100 % polyesteru, v ktorej sa budete viac potiť (a budete ju tak musieť aj častejšie prať), ako napríklad z hodvábu či jeho prímesi. Tá hodvábna totižto vydrží dlhšie, príjemnejšie sa nosí a má termoregulačné schopnosti – keď bude treba, tak vás zahreje aj ochladí!

Ako si oblečenie upraviť, aby vyzeralo ako nové?

Našli ste svoj vysnívaný kúsok? Výborne, teraz sa oň postarajte, kým ho začnete nosiť. Určite začnite vypraním. Preštudujte si štítok so zložením a hľadajte odporúčanie pre ošetrovanie. Pri chúlostivejších materiáloch, ako je hodváb, vlna a kašmír, odporúčam prať vždy v ruke, svetre ideálne sušiť rozložené naplocho v dobre vetranej miestnosti. Pri žehlení (ak je potrebné) dbajte na správnu teplotu žehličky, prípadné prehyby a „zmuchlaniny“ odstráňte naparením. Preskúmajte, či kúsok nepotrebuje niekde zašiť či zbaviť žmolkov, alebo mu dodajte inú starostlivosť, napríklad v prípade výrobkov z kože.

Moje sekáčové desatoro

  • Buďte trpezliví. Vyhraďte si na návštevu sekáča dostatok času.
  • Na prvý krát nič? Nevadí, základom nakupovania v sekáčoch je pravidelnosť.
  • Zistite, ako často a v aké dni do vášho sekáča privážajú nový tovar a podľa toho si naplánujte navštevu, aby vám neutiekli tie najlepšie kúsky!
  • Nevynechávajte pánske oddelenie. Často tam nájdete skvelo strihané saká, svetre alebo oversized košele.
  • Neviete, či sú v sekáči skúšobné kabínky? Zmerajte si svoje miery doma a so sebou si zoberte krajčírsky meter.
  • Nie ste si istí, či kúsok, ktorý ste si vybrali, naozaj chcete? Nevracajte ho hneď na vešiak, noste ho so sebou počas hľadania ďalších úlovkov. Viac času vám pomôže pri rozhodovaní.
  • Vybrali ste si? Pred nákupom ešte dôkladne skontrolujte, či oblečenie nemá nejaké vady – chýbajúce gombíky, diery v podšívke alebo po moliach… alebo napríklad použité vreckovky vo vreckách :-)
  • Vždy sa skúste zamyslieť, či vybraný kúsok naozaj potrebujete a či ho máte s čím nosiť.
  • Tajný tip profíkov? Vždy sa pozrite aj na štender s vráteným oblečením – často tam nájdete tie najlepšie veci z obchodu, ktoré už niekto „predvybral“ za vás!
  • Nezabudnite na to, že finálny pekný výsledok robí styling a umenie váš nový kúsok „nosiť“!
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články