Práve čítate

Plánujem jedálničky! Vďaka nim šetrím peniaze i jedlo a vždy viem, čo variť

8805  
Zdieľať: 

Plánujem jedálničky! Vďaka nim šetrím peniaze i jedlo a vždy viem, čo variť

Spomínate si na scénu s jedálničkom na nástenke vo filme Pelíšky? Robíme si z toho doma srandu zakaždým, keď ma chytí chuť nám pripraviť nám oficiálnu diétu. V tomto kontexte to znie možno vtipne, no v skutočnosti to je naozaj funkčná vychytávka, ktorú sa oplatí praktizovať.

29. 8. 2020 5 min. čítania Jana Duffková
Plánujem jedálničky! Vďaka nim šetrím peniaze i jedlo a vždy viem, čo variť

Čo sa týka stolovania u nás doma, snažíme sa, aby sa pri jedle stretla celá rodina. Pravdaže, nie vždy to vyjde, no väčšinou sa aspoň na raňajkách a večeri zídeme všetci. Na večeru často pripravujem teplé jedlá – niekedy len rýchlovky, inokedy, keď mám čas, tak aj niečo väčšie. Pri varení si totiž po celom dni celkom dobre oddýchnem.

Dúfam, že sa mi čoskoro podarí zapojiť do prípravy jedál aj nášho syna, ale zatiaľ mi to veľmi nevychádza. :-) Má ešte len tri roky, takže času dosť. Varenie napriek tomu nie je vždy len na mne. Mám šťastie – môj muž varí rovnako rád, ako ja, a preto sa občas pri sporáku vystriedame. Mám rada, keď muži varia, zdá sa mi totiž, že majú úplne iný cit pre dochucovanie pokrmov.

„Jedálničky som začala písať, pretože sú proste praktické a v bežnom režime – práca, deti, krúžky, domácnosť-  mi šetria čas, energiu a nervy. Vždy dopredu naplánujem 5 večerí (5 preto, aby som mala manipulačný priestor pre chvíle, keď prídeme neskoro a jeme v meste a pre prípady, keď na nič z jedálnička nemáme chuť… jednoducho, empirickým výskumom mi vyšlo, že 5 večerí je tak akurát), preberiem ich s deťmi aj s mužom, snažím sa, aby tam každý mal niečo, čo má rád a na čo sa môže tešiť.“

– Darina S.

Už žiadne hádky o tom, čo sa bude jesť

Spoločné úradovanie v kuchyni má aj jednu nevýhodu. Dohovoriť sa, čo budeme jesť, je niekedy ozaj boj.

Hlavne vtedy, keď sa na tom začneme dohovárať na poslednú chvíľu. To však môže byť aj  prvá výhoda jedálničku – môžeme si urobiť plán spoločne začiatkom týždňa, a potom už máme vo všetkom jasno.

„Nad jedálničkami premýšľam tak, aby sa tam objavili strukoviny, biele i červené mäso, ryba a tiež aspoň jedno bezmäsité jedlo. Sebe pre radosť vždy pripojím recept, ktorý nepoznám a chcem sa ho naučiť alebo som ho už dlho nerobila. Potom všetky suroviny objednám online, a je to. Keď mám čas, idem do hypermarketu, ale to robím málokedy.“

– Darina S.

A kde hľadám inšpiráciu? Asi ako väčšina z nás, hlavne na internete. Sledujem rôzne blogy, on-line magazíny o jedle a niekedy si nejaký časopis aj kúpim. Doma máme aj veľa kuchárok, no väčšina z nich leží zaprášených niekde na polici. Jednoducho, varíme spamäti. Ale je super občas si prezrieť overené recepty a založiť si tie, ktoré sú vám po chuti.


Keď sa rozhodnete robiť jedálničky, určite si ich schovávajte, pretože spätne sú tou najlepšou inšpiráciou. Môžete sa ľahko vracať k jedlám, ktoré ste už pripravovali a možno na ne zase dostanete chuť. Ak k nim okrem toho privediete aj svojich známych, máte o starosť menej, pretože si navzájom poradíte, čo tento týždeň variť.

Neplytváme jedlom a šetríme peniaze

Ďalšou nespornou výhodou je šetrenie peňazí i jedla. Predtým sme totiž nakupovali stále dokola našu klasickú zásobu, a občas sa stávalo, že jedlo skončilo v koši.

Buď sme ho nestihli spotrebovať, alebo bolo balenie danej suroviny príliš veľké pre jeden obed, a využitie na ďalšie dni sme nemali dobre naplánované. A ja jedlom plytvám veľmi nerada. Vďaka jedálničkom preto spravíme väčší nákup na začiatku týždňa – presne podľa toho, čo potrebujeme. Nekupujeme, ako sa hovorí, „hlúposti“. Potom už len prípadne doplníme to, čo je potrebné mať čerstvé, zvyčajne mäso alebo bylinky.

„Tento rok bol pre mňa, čo sa týka jedálnička, zlomový a uvedomila som si, aký vplyv má nielen na moje zdravie, ale aj na psychickú pohodu. Vďaka tomu, že si vytváram jedálničky vopred, môžem plánovať nákupy na pár dní dopredu, a tým ušetriť nielen čas, ale aj peniaze.“

– Romana Böhmová, autorka blogu Naskokvkuchyni.cz

Na nákup teda nechodievame každý deň a niekedy nám na celý týždeň postačí aj ten prvotný nákup. Jedlá plánujem tak, aby som využila naozaj všetko. Takže, keď napríklad v pondelok upečiem kura, v utorok máme polievku, na ktorú použijem vývar z kostí. Skrátka, ako to bývalo v školskej jedálni, kde bola istota, že keď jeden deň bola šošovica, ba ďalší deň sme dostali šošovicovú polievku. :-)

„Výhoda nákupu raz týždenne je, že potom už niet cesty späť. Máte nakúpené na 5 večerí, a hotovo. Zároveň však získate možnosť variť viac jedál naraz, čo znamená že keď už v tej kuchyni stojíte, zvládnete polievku a pokojne ďalšie dve jedlá. A to ste ešte nezapli rúru… Môžete tak pokojne navariť na chvíľu, keď prídete neskoro alebo pripraviť jedlo pre manžela a deti na deň, keď nebudete doma.“

– Darina S.


Prečo v jedálničku vynechávam jeden deň? Ešte stále som sa nenaučila variť akurátne porcie, a preto nám často zostane napríklad jedna porcia. Môj manžel je majster „upcyklácie“ jedál, takže vezme pokojne tri rôzne pokrmy a urobí z nich novú večeru. Samozrejme, nemiešame sviečkovú s rezňami, ale často sa jednotlivé jedlá dajú naozaj chutne spojiť. Alebo si urobíme, ako hovorievame, „interaktívnu večeru“, keď všetky zvyšné porcie dáme doprostred stola a pochutnáme si všetci na niečom inom.

Vďaka jasnému plánu sme začali jesť zdravšie

Mám pocit, že vďaka plánovaniu jedálničkov jeme kvalitnejšie. Keď má človek premyslené, čo bude jesť, môže sa lepšie pripraviť a rozvrhnúť si čas.

Preto je jednoduchšie začať jesť vyváženejšie jedlá, a nestáva sa vám tak často, že by ste siahli po niečom rýchlom a nezdravom. Navyše, keď vidíte na papieri svoj týždenný prehľad, dodáte si aj trochu sebareflexie v rámci stravovacích návykov (hoci to nie je primárnym účelom tejto disciplíny).

„Aj keď som aktuálne na rodičovskej, 2-3 dni v týždni trávim v práci mimo domova, takže tvorba jedálničkov je niekedy zložitejšia. Snažím sa však jesť vyvážene a predovšetkým sa zameriavam na dostatok bielkovín. Viac, než kalórie, počítam makroživiny. Môj jedálniček je oveľa viac vyvážený, ako predtým, a to aj vďaka nutričnej terapeutke, ktorú som vyhľadala.“

– Romana Böhmová, autorka blogu Naskokvkuchyni.cz

A čo teda jeme my? Ono to tu možno znie trochu honosne – a sem-tam si niečo honosnejšieho aj radi dáme, ale do nášho jedálnička zaraďujeme úplne obyčajné a rýchle jedlá ako opečené zemiaky, karfiolový mozoček alebo napríklad domáca „čína“ s ryžou. Naše jedálničky nie sú „fitness diétami“ s presne vypočítanými bielkovinami, ale jednoducho obyčajný plán toho, čo bežne ako rodina máme radi.

Nová kolekcia Tchibo.sk

Nová kolekcia Tchibo.sk

Výbava na dobrodružstvo (nielen) s rodinou

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články