Práve čítate

Prečo radi utekáme „na samotu u lesa“, kde nie je ani elektrina a voda

2881  
Zdieľať: 

Prečo radi utekáme „na samotu u lesa“, kde nie je ani elektrina a voda

Často si ani neuvedomujeme, v akom pohodlí doma žijeme. Svetlo na jedno stlačenie vypínača, teplo otočením kolieska na radiátore, elektrina kedykoľvek je treba... A pritom keď sme naraz uprostred lesa, kde nič z toho nemáme, je nám naraz tak krásne ľahko...

8. 8. 2020 3 min. čítania Tereza Boušková
Prečo radi utekáme „na samotu u lesa“, kde nie je ani elektrina a voda

Volám sa Tereza, som právnička a môj manžel Marek je majiteľ marketingovej agentúry. Pred rokom a pol sa nám narodila dcéra Ella. Viac-menej od malička bývame obaja s Marekom v meste, máme radi zájsť si na raňajky do kaviarne alebo večer do kina, čerpať všetky výhody, ktoré mesto prináša. Čím ďalej častejšie ale mám, a myslím, že nielen ja, pocit, že potrebujem utiecť do prírody, na miesta, kde skoro nikoho nestretnem, kde si môžem vypnúť telefón, opiecť si špekáčiky a v noci pozorovať hviezdy.

Chatu sme si vlastne kúpiť neplánovane

Prednedávnom sa nám naskytla príležitosť kúpiť si malú chatu neďaleko Prahy, nie je v nej prípojka vody ani elektriny. Zato je obklopená hlbokým lesom, keď večer zaspávate, počujete iba šumenie listov a zurčanie potoka, ktorý je o pár desiatok metrov nižšie.

Tiež radi trávite (nielen) leto na chate?

Hlasovať

Strávili sme s Marekom veľa víkendov, kým sme chatu dali do poriadku. Brúsili sme, natierali, vyberali tie správne chatárske doplnky a postupom času chatárčeniu vlastne úplne prepadli.

Naozaj ma prekvapilo, ako málo toho vlastne na víkend potrebujeme. Pobyt tu je príjemná zmena, všetko si musíte tak trochu „zaslúžiť“. V zime musíte premýšľať o tom, aby včas bolo zakúrené v kachliach, nestačí vám len otočiť ventilom a čakať, čo bude ďalej.

Byť chvíľu sami a úplne „vypnúť“

Veľa našich kamarátov si najskôr ťukalo na čelo, prečo by niekto dobrovoľne trávil víkend na mieste bez elektriny? My sme sa ale nenechali odradiť, chatu sme vlastnými silami prerobili a dostali sme tak presne to, čo sme hľadali.

Čo máte na chatárčení najradšej?

Hlasovať

Miesto, kde nám je dobre, kde môžeme úplne vypnúť, byť si bližšie a hlavne aj prírode. Naraz je úplný luxus nezapnúť si večer televíziu, ale zobrať si do ruky pohár vína a pozorovať nočnú oblohu.

Nakoniec aj väčšina našich priateľov nás prišla navštíviť a prakticky všetci sa zamilovali. Naraz zistili, aké čaro má si na jeseň založiť oheň, zababušiť sa do teplej deky, uvariť si horúci čaj a prečítať knižky, na ktoré doma nemajú čas.

Naša chata je na stretávanie s našimi blízkymi miesto ako stvorené. Aj keď sme vlastne všetci stále online, môžeme si volať a písať správy, nič sa nevyrovná tomu, keď sa naozaj zídeme a urobíme si na seba čas a nič nás neruší. Večer si zapálime sviečky a len tak sa rozprávame.

Vyhnať deti do divočiny je na nezaplatenie

Kto ale pobyt v prírode ocení najviac, sú deti. Keď im trochu pomôžete, zrazu odložia telefóny a tablety a za chvíľu ich uvidíte v lese stavať domčeky pre škriatkov, namáčať si nohy v potoku a nosiť drevo na oheň.

chata

Aké ročné obdobie máte na chate najradšej?

Hlasovať

Naša Ella je zatiaľ ešte naozaj malá, ale už teraz miluje objavovanie prírody, všetky listy, stromy. Keď naposledy stretla mloka, mala z toho naozajstný zážitok. Verím, že až bude väčšia, užijeme si na chate veľa krásnych chvíľ. Teším sa, keď ju budem učiť všetky druhy stromov, budeme spolu stavať v potoku vodné mlyny alebo sa jednoducho len pôjdeme okúpať do Vltavy, ktorá je doslova „čo by kameňom dohodil“. Pretože podobné spomienky mám z detstva aj ja a máločo sa im vyrovná.

chata

Väčšina z nás je obklopená každodennými starosťami, ktoré nám uberajú energiu. Ja sama verím, že pobyt v prírode je naozaj to najlepšie antidepresívum.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články