Práve čítate

Najvydarenejšie cukrovinky na svete

8359  
Zdieľať: 

Najvydarenejšie cukrovinky na svete

Aj keby neexistovali žiadne blogy, naj-naj recepty na Vianoce sú proste nutnosť a radosť! Tak si držme palce, nech to tento rok dopadne tak, ako si plánujeme. S láskou, pochopením, odpustením a radosťou. A s najvydarenejšími cukrovinkami na svete!

16. 12. 2016 3 min. čítania Kateřina Winterová
Najvydarenejšie cukrovinky na svete

Orechová saláma

K mojim hlavným detským vianočným spomienkam (ktoré ma dozaista museli formovať) patrí mamina nepečená orechová saláma. A keď nás chcela oklamať (akože napiekla viac druhov), tak z toho istého cesta vyvaľkala aj guľôčky, obalila ich v kokose a bolo. Bola vtipná a ja som bola šťastná, že mám taký veľký výber a netušila som, že v podstate jem to isté.

Dlho som sa nemohla vo svojich detských rokoch zmieriť s tým, že niečo také vianočné má taký nepoetický názov. Saláma. To som nikdy nechápala. A to všetko kvôli tomu krájaniu na konci…U nás však bola táto saláma vzácnosťou a vyjedala som ju priamo z chladničky. Tak mi chutila najviac.

_DSC3581-16

Suroviny:

  • 300 g piškót
  • 150 g práškového trstinového cukru
  • 2 lyžice kakaa holandského typu
  • 4 lyžice nahrubo mletých orechov
  • 4 lyžice najemno mletých orechov
  • 150 g zmäknutého masla
  • 2 lyžice tuzemáku (rumu)
  • strúhaný kokos na obalenie

Postup:

Piškóty pokrájame na kocky alebo rozmixujeme nahrubo. Cukor premiešame s preosiatym kakaom. Pridáme orechy, maslo a piškóty, pokvapkáme rumom a premiešame. Utvoríme valček, obalíme ho v kokose a necháme stuhnúť do druhého dňa. Potom ho zabalíme do alobalu a necháme ešte týždeň odležať v chlade. Pokrájame na plátky.

Medvedie labky (čiže labky)

Ďalším nevyhnutným druhom vianočných cukroviniek sú labky. Medvedie labky. A keď som pred rokmi na jednom statku objavila starodávne kovové formičky a neskôr aj prvorepublikový recept od Sandnerovej, moje kakaovoorechové koláčiky odvtedy znamenajú vrchol vianočnej tabule. Je mi jasné, že každý má na tieto cukrovinky vlastný recept, ktorý je naj, ale ja sa len chcem pochváliť svojimi výtvormi ‒ aspoň elektronicky, keď už vás nemôžem všetky pozvať na adventnú ochutnávku.

_DSC3542-6

Suroviny:

  • 120 g lieskovcov
  • 330 g polohrubej múky
  • 240 g práškového trstinového cukru
  • 50 g kakaa holandského typu
  • štipka mletej škorice
  • štipka mletého klinčeka
  • 250 g masla
  • práškový trstinový a vanilkový cukor na obalenie podľa chuti

Postup:

Rúru rozohrejeme na 180 °C. Lieskovce rozložíme na plech, dáme do vyhriatej rúry a necháme 10 minút opražiť, až kým nedostanú zlatistú farbu a nebudú šíriť vôňu. Potom ich vsypeme do utierky a trením ich zbavíme hnedej šupky, a napokon ich pomelieme najemno. Premiešame s múkou, cukrom, kakaom a korením. Do zmesi pokrájame maslo, prepracujeme prstami ako posýpku a uhnetieme z nej bochník.

Bochník na noc uložíme do chladničky a na druhý deň z neho odkrojíme drobné kúsky, ktoré vtlačíme do formičiek na labky. Ak labky pečieme každý rok, formičky netreba vymazať, pred prvým použitím ich vymažeme maslom. Rúru predhrejeme na 160 °C, formičky s cestom poukladáme na plech a pečieme v predhriatej rúre približne 10 minút. Ešte horúce ich vyklopíme a podľa chuti ich necháme hnedé, alebo ich obalíme v cukre.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články