Práve čítate

Potpourri

1692  
Zdieľať: 

Potpourri

Vôbec som nevedela, že pravé klasické potpourri sa pripravuje v uzavretej nádobe až niekoľko týždňov vopred a proces navoňania surovín potpourri sa doslovne prekladá z francúzštiny ako „zhnitý hrniec“. Takto sa to aspoň tvrdí v informáciách na internete. Musím sa priznať, že niektoré kupované potpourri mi nevonia. Myslím, že na vine sú hlavne doň pridané chemicky vyrobené parfumy a umelé vône.

2. 12. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Potpourri

Moje rýchle potpourri, teda voňavá miska, je niečo celkom iné. Plná kvalitných surovín a vôní prírody, ktoré si môže dovoliť každý. Síce nešíri vôňu po celom byte, avšak zakaždým, keď si k tomuto svojmu výtvoru privoniam hoci aj po dlhšom čase, hneď mám lepšiu náladu. Možno aj trocha nostalgickú, hlavne počas Vianoc. Takéto voňavé nádoby a byliny sa používali na šírenie vône v príbytkoch už odpradávna. Napríklad na hradoch sa v stredoveku sypali sušené byliny na podlahu, a ako sa po nich šliapalo, uvoľňovali sa z nich vône do miestnosti. Mne stačí aj táto pot-pourri miska, do ktorej možno pridať aj šípky, sušené kvety ružičiek, drievka napustené éterickými olejmi, sušenú mätu alebo rozmarín, ale napríklad aj kávu a kakao. Skrátka sa s vôňami a ingredienciami možno pohrať a ich výber si prispôsobiť nálade a príležitosti. Tento rok sa na Vianoce už veľmi teším a viem, že sa s deťmi pri výrobe potpourri, ako vždy až na poslednú chvíľu, dobre pozabávame. A kto vyrobí najvoňavejšie?

POTPURY 6.12.2015 stateo00825

Suroviny

špičky vetvičiek ihličnatých stromov (smrek, borovica)
sušené kolieska citrusov (pomaranč, limeta)
sušené jablká a hrušky
zvitky škorice
mandle v škrupine
badián (celý)
klinčeky
sypaný čaj (silne aromatický)
prírodný éterický olej (citrusy, ruža, ihličie, jazmín a pod.)

Postup

Večer predtým citrusy pokrájame na kolieska, zhruba 3 až 5 mm hrubé, a necháme cez noc usušiť v teple, napríklad na radiátore. Potom si pripravíme nejakú peknú misku. Na dno dáme vrstvu čaju. Vetvičky zastrihneme tak, aby z nádobky trocha prečnievali, a pekne ich do nej naaranžujeme. K vetvičkám priložíme škoricu a misku postupne dekorujeme zvyšnými surovinami. Nakoniec pridáme mandle pokvapkané niekoľkými kvapkami obľúbeného éterického oleja. Takto vyzdobenú voňavú misku môžeme postaviť na slávnostne prestretý stôl alebo na pracovné miesto k počítaču.

potpury svetlejsi 6.12.2015 stateo01351

POTPURY 6.12.2015 stateo01384

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články