No, ale nezdravé smaženie zostáva stále, že?! Takže spoločne hľadáme rôzne alternatívy. Našli sme výborné čipsy z amarantu, zo šošovicovej múky, zemiakového škrobu atď. Ale tie zemiakové sú proste klasika. Ponúkam vám preto náš rodinný recept dedený z generácie na generáciu. Tak sa dostal aj do našej rodiny, kde ho s úspechom odovzdávame našim deťom. Prababička totiž vždy na jeseň piekla svojim deťom na kachliach tenučké plátky zemiakov, len tak nasucho, potom ich pomastila maslom a jemne osolila. Obávam sa však, že tento recept už naše deti svojim dietkam nedajú, pretože v kachliach kaborkách bude už zakázané kúriť.
Áno, ekológia predovšetkým, ale vy si túto vintage pochúťku ešte niekde na chalupe alebo u babičky vychutnajte. Nech máte so svojimi vnúčatami na staré kolená na čo spomínať. A ak už kaborky nemáte, postačí vám liatinová platňa na sporáku alebo čipsy upečte na plechu vyloženom papierom na pečenie v rúre. Naše deti ich milujú a nikto nemusí mať výčitky. :)
Suroviny
1 kg starších zemiakov
100 g masla
soľ
Postup
Zemiaky dôkladne umyjeme alebo olúpeme a nakrájame na tenké plátky, ideálne 1 až 2 mm hrubé. Môžeme ich aj nastrúhať na strúhadle typu mandolína. Poukladáme ich na horúcu platňu na kachliach a pečieme z oboch strán do chrumkava, stačí 5 až 10 minút z každej strany. Kachle musia byť horúce tak akurát, najlepšie je kúriť suchým smrekovým drevom. Na príliš rozpálených nestihneme zemiakové lupienky otáčať, takže začnú černieť. Dozlatista opečené lupienky potrieme maslom a posypeme soľou.