Práve čítate

Kvetín v črepníkoch už mám veľa. Teraz tvorím rastlinné teráriá!

9886  
Zdieľať: 

Kvetín v črepníkoch už mám veľa. Teraz tvorím rastlinné teráriá!

Rastlinné teráriá som si zamilovala hneď na prvý pohľad. Sú, ako malý kompaktný ekosystém, neuveriteľne fascinujúce a pozerať sa doma na lesklé banky s kamienkami, pieskom a rastlinkami je veľmi ukľudňujúce. Doma si nimi môžete ozdobiť akúkoľvek miestnosť a budú robiť radosť.

26. 6. 2020 5 min. čítania Barbara Vaňková
Kvetín v črepníkoch už mám veľa. Teraz tvorím rastlinné teráriá!

Rastlinné terárium, alebo tiež florárium, je malý ekosystém, samostatný kúsok prírody, v sklenenej nádobe, ktorý si sami doma ľahko vytvoríte. Je krásnou dekoráciou alebo ručne vyrobeným darčekom. Jeho výroba nie je vôbec zložitá a navyše sú tieto malé záhradky v pohároch veľmi jednoduché na údržbu. Takže či už ste záhradník profesionál alebo len tak tak udržíte nažive sukulent, bude hračka udržať tento mikrosvet vo forme.

Sukulentné teráriá nepotrebujú toľko starostlivosti

Ak už ste na teráriá niekde narazili, pravdepodobne ste si všimli, že existujú v podstate dva druhy. Prvým variantom, ktorý vyzerá naozaj exoticky, sú takzvané tropické teráriá. Mám vyskúšané, že potrebujú viac vody a starostlivosti, pretože do tejto malej džungle patria vlhkomilné rastliny. Druhou možnosťou sú také „záhradky“, ktoré nevyžadujú toľko starostlivosti – sukulentné teráriá. Tie mám kvôli nedostatku času oveľa radšej. Aj keď im nevenujem veľa času, fungujú ako samostatná jednotka a zdobia náš dom. Keď si na ne z času na čas spomeniem a trochu ich zalejem, majú radosť a zase žiaria sýtozelenou farbou.

Zabývanie terárií sa líši podľa ich druhu

Vrstvy prírodnín v teráriu vyberám podľa toho, či sa rozhodnem pre to vlhkomilné alebo sukulentné. Kým náročnejšie vlhkomilné rastliny preferujú väčšiu vrstvu zeminy, sukulenty zase ocenia skôr väčšiu vrstvu kameňov a piesku. V princípe používam ako podklad piesok, kamienky, štrk, rozdrvené kamene a substrát vhodný práve pre sukulenty. V prípade sukulentných terárií zeminu ešte miešam s pieskom, pokiaľ už priamo takú vopred nekúpim v záhradníctve. Sukulenty tak sú vo svojej banke ešte o trochu šťastnejšie.

Zohnať doplnky do terárií nie je veda

Jeden taký sukulentný mini ekosystém si dnes vytvoríme spoločne podľa jednoduchého návodu. Ak doma máte záhradku, tak máte vyhrané. Nemusíte ísť ďaleko a väčšinu potrebných prírodnín nazbierate tam.

Ak nie, nezúfajte! Zoberte do batoha pár pohárov na zaváranie a zožeňte vonku trochu piesku, pár drobných kameňov alebo kľudne štrk a kvalitnú zeminu. Ak máte doma z leta mušličky alebo lastúry od mora, určite ich tiež využijete ako dekoráciu. Hlavne k sukulentom sa veľmi hodia a vyzerajú štýlovo. Ak nemáte možnosť vyraziť na lov do prírody, poslúžia vám hobby markety, alebo obchody s izbovými kvetinami, kde často najrôznejšie kamienky a dekorácie predávajú.


Ak sa rozhodnete pre vlhkomilné teráriá, pridajte do substrátu trochu rozdrveného aktívneho uhlia, ktoré pomôže regulovať prípadné arómy vlhkej zeminy a navyše pomáha zamedziť rastu rias. Tie ničomu neškodia, ale nie každý si ich v teráriu praje z estetických dôvodov. Vďaka aktívnemu uhliu budú rastliny tiež lepšie prospievať.

Vyberte rastliny s podobnými nárokmi na pestovanie

Teraz sa dostávame k výberu rastlín, ktoré sa do takéhoto terária hodia. Vyberať si môžete zo širokého spektra kaktusov a sukulentov podľa toho, ktoré kombinácie sa vám tvarom a farbou spolu páčia. Hlavným pravidlom je, že každá rastlinka musí byť taká malá, aby z terária nevykukovala von.

Keď budete vytvárať vlhkomilné terárium, dávajte pozor, aby väčšie rastliny nezakrývali tie menšie a myslite pri tom aj na to, že sa vám budú otáčať za svetlom, takže nezostanú stále v rovnakej polohe ako pri sadení. Počet rastlín potom závisí od veľkosti terária, ale do väčšiny sukulentných stačí tak 4 6 kúskov drobných sukulentov alebo kaktusov. Nie je dobré terárium príliš plniť, aby mali jednotlivé rastlinky priestor na rast a mohli dýchať.

Akú nádobu vysadiť? Takú, aká sa vám páči!

Čo sa týka výberu nádoby, je to jedna z veľkých výhod terárií. Môžete vysadiť v podstate akýkoľvek pohár, sklenenú misu, alebo napríklad laboratórne sklo aj veľké akvárium, ktoré vám zostalo z niekdajšieho chovu rybičiek.

Osobne pre sukulenty vyberám radšej viac otvorené nádoby, aby sa v nich nedržalo toľko vlhkosti, takže ideálne sú práve sklenené misy, otvorené sklenené gule alebo malé „skleníky“ bez hornej steny.

Naozaj pôsobivo vyzerajú takzvané sklenené aeráriá, alebo malé sklenené nádobky, ktoré do priestoru zavesíte na vlasec a vyzerajú tak, akoby sa vznášali. Aeráriá ale vyžadujú viac zručnosti, pretože pri sadení je to naozaj piplačka. Keď vysádzam sklenenú guľu a riešim, kam ju umiestniť, rada ju zavesím napríklad do makramé.

rostlinná teraria

Vlhkomilné rastliny si naopak dobre žijú aj vo vyšších nádobách s užším hrdlom, len to chce trošku viac trpezlivosti pri sadení. U naozaj skúsených pestovateľov som si všimla vysádzanie tropických terárií, ktoré sa po čase pevne uzatvoria a rastliny si tu vytvoria dokonalý ekosystém, kde prebieha kolobeh vody ako v prírode – voda sa odparí a zase rastliny neskôr „zaleje“. Takáto nádoba sa ale nemôže otvárať, aby sa systém nenarušil. Nemusíte ani riešiť prípadné opadané listy, pretože tie sa po čase v pôde rozložia, ako by sa to stalo v prírode.

Návod na sukulentné terárium

Na výsadbu nepotrebujete žiadne špeciálne náradie. Ja si často vystačím s obyčajnou polievkovou lyžicou a sem-tam si pomáham veľkou pinzetou. Celý čas sa snažte, aby ste nezašpinili vnútorné steny, pretože po vysadení sa už nebudú  dať tak ľahko vyčistiť. Aj preto je na začiatok ľahšie vybrať si nádobu so širším hrdlom.

rostlinná teraria

Čo budete potrebovať?

  • 4 -6 malých rastliniek kaktusov alebo sukulentov
  • piesok
  • štrk / kamienky / drvina
  • substrát
  • kamene, mušle a ďalšie dekorácie na ozdobenie

Postup:

  1. Do terária na dno najskôr vložím vrstvu piesku. Nemusí byť žiadny špeciálny. V princípe lepšie vyzerajú piesky šedých odtieňov, ale ak práve budete mať k dispozícii len ten z detského pieskoviska na záhrade, ako som tentokrát použila ja, vôbec to nevadí.
  2. Na piesok príde vrstva kamienkov, štrku alebo drviny. Stačí pokryť dno tak, aby medzi nimi zostali drobné medzierky, tie sa potom zakryjú substrátom. Kamienky, štrk, drvina a piesok sú vrstvy, vďaka ktorým rastlinky nezačnú zahnívať. Odteká do nich prebytočná voda a tým chráni sukulenty a kaktusy pred vlhkosťou.
  3. Nasleduje substrát. V sukulentnom teráriu je vždy lepšie ešte zmiešať substrát s pieskom, a to kľudne pol na pol.
  4. Rastlinky opatrne vyberiem z kvetináča, aby som neporušila korienky a trochu ich oklepem. Vždy v priestore medzi kamienkami urobím prstom malú jamku a do nej zasadím jeden sukulent a opatrne ešte prisypem trochu substrátu. Keď sú všetky rastlinky tam, kde majú byť, sú na rade ozdoby. Tu sa fantázii medze nekladú.

Ako sa o terárium starám a kde sa mu dobre darí?

Sukulentné teráriá majú najradšej suché a teplé prostredie. Určite im v našom podnebí neurobíte radosť celoročným pobytom vonku ani kdekoľvek inde v chlade. Vďaka nenáročnosti si ich obľúbia predovšetkým začiatočníci. Tieto pôsobivé malé krajinky zalievam naozaj raz za čas, keď sa mi zdá substrát suchý a platí tu pravidlo – čím menej, tým lepšie. V lete to býva asi raz za 10 – 14 dní, v zimnom období ešte menej. Sklenené nádoby nemajú otvor na odtok vody, preto musíte naozaj dbať na to, aby rastliny neboli preliate.

Opatrné zalievanie je základ

Najľahší spôsob zalievania je lyžičkou, kde ľahko ustrážim množstvo vody, ktoré rastlinkám doprajem. Vždy dávam pozor na to, aby som sukulent zvonku nenamočila, pretože na rozdiel od vlhkomilných rastlín sukulenty sa nemôžu rosiť. Keďže máme doma celkom tvrdú vodu, zalievam ich najradšej dažďovou, alebo našu domácu vodu nechám dobre odstáť, prípadne ju aj prevarím, pretože kvapky tvrdej vody môžu na skle nechávať nepekné mapy.

Aby sukulenty a kaktusy rástli tak, ako majú a boli krásne zelené, nechávam terárium na mieste s dostatočným množstvom svetla a občas ich hnojím. Jedine tak premenia každú miestnosť na oázu kľudu.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články