Práve čítate

Vrátila som sa do práce, aj keď mám bábätko. Toto sú moje tipy, akých chýb sa vyvarovať

5195  
Zdieľať: 

Vrátila som sa do práce, aj keď mám bábätko. Toto sú moje tipy, akých chýb sa vyvarovať

Čo nás ťahá späť do práce, je pomerne jasné. Prečo sú ale niektoré mamy po nástupe nespokojné? Je tu pár vecí, na ktoré je dobré si dať pred návratom do práce pozor.

3. 4. 2021 4 min. čítania Vlaďka Kolaříková
Vrátila som sa do práce, aj keď mám bábätko. Toto sú moje tipy, akých chýb sa vyvarovať

My, mamy, ale aj otcovia, môžeme zostať doma do troch rokov veku dieťaťa a v prípade nepriaznivého zdravotného stavu aj dlhšie. Štatistiky aj prax ale ukazujú, že veľa mamičiek má potrebu začať pracovať skôr, ako im vyprší dĺžka materskej alebo rodičovskej dovolenky. Nebolo to inak ani u mňa.

Hlavná rada znie – neponáhľajte sa!

Väčšina žien, ktoré poznám, túži čo najskôr skĺbiť rolu matky a pracujúcej ženy. Chcú sa sebarealizovať a naďalej rozvíjať, aj keď do ich života vstúpilo materstvo. Je to úplne prirodzené a a ja tomu fandím.

Ani ekonomická stránka nie je od veci. Prispievať do rodinného rozpočtu vo chvíli, kedy sa rodina rozrástla, je určite zmysluplné. Ale… jednoznačne sa nevypláca veci príliš uponáhľať.

Z vlastnej skúsenosti by som odporučila užiť si úlohu matky naplno, čo najdlhšie sa dá, ak vám to finančná a ďalšia situácia dovolí. Lebo deti vyrastú a ich prvé mesiace a roky nám už potom nikto nevráti. Podľa psychológov je predovšetkým prvý polrok najdôležitejší pre utvorenie unikátneho puta medzi matkou a dieťaťom a určuje potom ich vzťah po zvyšok života. Prvé mesiace po pôrode si žena buduje rolu matky a rodina si zvyká na všetko, čo súvisí s rodičovstvom. Je to veľmi náročné obdobie, a preto by podľa mňa profesionálne ambície mali zatiaľ počkať. Sama som často mala pocit, že mi niečo utečie, ale opak je pravdou.

Zostať doma nemusí znamenať úplne vypadnúť z odboru. Čítajte, zaujímajte sa o dianie okolo seba aj o svoj odbor a v rámci možností rozvíjajte svoje schopnosti, znalosti aj flexibilitu. Všetko čoskoro bohato zúročíte. Mne osobne veľmi pomáhalo zostať aspoň na diaľku v kontakte s kolegami.

Potreby vaše a zamestnávateľa

Vo chvíli, kedy sa rozhodnete vrátiť do práce, je veľmi dôležité, aby sa stretli predstavy o miere vášho pracovného nasadenia s potrebami zamestnávateľa.

Musíte si byť istá, koľko času môžete práci vyčleniť a potvrdiť si, že to spĺňa očakávania danej firmy. Aj na Slovensku sa trend skrátených úväzkov začína postupne rozvíjať pozitívnym smerom, ale vždy pôjde o veľmi individuálny prístup zo strany zamestnávateľa a vzájomnú dohodu.

Práca nemusí znamenať len plný úväzok. Možností zapojenia do pracovného procesu je celý rad – projekty, individuálny pracovný plán, dohody či skrátené úväzky alebo práca z domova, ktorej aktuálne nahráva rozvoj technológií aj nová situácia v spoločnosti.

Veľkou výhodou je, keď sa človek vracia do rovnakej firmy, z ktorej odišiel. Osobne mi bolo najpríjemnejšie to, že som poznala prostredie, interné zvyky, procesy aj väčšinu ľudí. Ak by ste sa tiež radi vrátili do svojej pôvodnej práce, určite odporúčam zostať so zamestnávateľom v kontakte, zároveň ale sledovať aj iné pracovné príležitosti pre prípad, že by vám bývalé miesto z akéhokoľvek dôvodu neskôr už nevyhovovalo.

„Do práce som sa vrátila, keď mala dcéra rok. Do rovnakej firmy aj odboru, len na trochu inú pozíciu. Priala som si skĺbiť rodinné a pracovné povinnosti, ktoré ma rozvíjajú a dávajú mi priestor na sebarealizáciu. Na začiatku išlo o prácu na dohodu o vykonaní práce, s narastajúcou agendou som prešla na dohodu o pracovnej činnosti a neskôr, keď som mala možnosť využiť služby súkromnej škôlky, sa mi otvorila príležitosť pracovať na čiastočný úväzok,“ – manažérka spoločenskej zodpovednosti, Tchibo Praha.

Škôlka, jasle áno, ale majte plán B

Kým sa dohodnete so svojím zamestnávateľom na konkrétnej pozícii a úväzku, majte zabezpečené jasle, škôlku alebo pestúnku, teda nejakú stálu a pravidelnú starostlivosť o vášho potomka, ktorú už budete mať aj vyskúšanú.

Dá vám to istotu, že starostlivosť o potomka bude prebiehať bezproblémovo. Bolo by veľmi nezodpovedné nastúpiť do práce napríklad len s prísľubom kamarátky alebo susedky, že pomôžu so strážením. Týchto pomocníkov, vrátane prarodičov a partnera, si určite rozmaznávajte, ale nechajte si ich ako plán B pre prípad zatvorenej škôlky, ochorenia dieťaťa a iných neočakávaných udalostí. Uvidíte, ako oceníte vy aj oni, že je vaša prosba o stráženie len ojedinelá.

„Do práce som sa vracala, keď mal syn dva a pol roka. Kým som na skrátený úväzok nastúpila, zhruba 3 mesiace vopred začal syn 3x týždenne chodiť na dopoludnie do skupinky detí, aby si stihol na novú situáciu zvyknúť a my sme potom už počas môjho pracovného procesu nemuseli riešiť nečakané situácie spojené s adaptáciou na škôlku. Keď potom v troch rokoch prišiel do klasickej škôlky, zaradil sa úplne bez problémov a ja som si plynule mohla navýšiť pracovný čas k spokojnosti nás všetkých.“ – Jana D.

Predpokladom úspechu je, aby ste pre dieťa, a tým aj pre seba, vytvorili zázemie, o ktorom nebudete pochybovať. Len tak sa môžete na 100 % sústrediť na prácu a nerozptyľovať sa myšlienkami, ako to ten váš drobček bez vás zvláda. Získate tak priestor plniť si svoje profesionálne sny, plne sa realizovať a upevňovať svoje sebavedomie v pracovnej oblasti.

Paradoxne, vďaka tomu, že som začala pracovať, následný spoločne strávený čas s deťmi som si užívala o to intenzívnejšie. V práci som si oddýchla od materstva a potom som mala novú silu a čistú hlavu na všetky naše spoločné aktivity. Dôležité je mať vyriešené sama so sebou, čo chcete a mať podporu vašich blízkych.

„Do práce som sa vracala, keď mal syn rok a pol. Prijali ho do jaslí a firma mi umožnila individuálny pracovný plán, vďaka ktorému si popri práci môžem stále užívať byť mamou. Niekedy to síce stojí poriadnu dávku nervov všetko zorganizovať, hlavne v období „soplíkov“, ale vďaka partnerovi to zatiaľ zvládame. Som šťastná, že sa sebarealizujem, v práci si vyčistím hlavu, venujem sa sama sebe a potom si viac užívam aj obyčajný deň so synom, ktorý strávime prehliadkou mravenísk, kaluží a kanálov okolo domu,“ – špecialistka na zákaznícku starostlivosť, Tchibo Praha.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články