Práve čítate

Šalátový trend: poznáte „buddha bowl“? Máme pre vás recept

14389  
Zdieľať: 

Šalátový trend: poznáte „buddha bowl“? Máme pre vás recept

Musím sa priznať, že som sa do „Buddha bowl“ zamilovala na prvé ochutnanie. Je to veľmi kreatívne jedlo, ktoré hrá všetkými chuťami a farbami. Vždy je neuveriteľná radosť ho jesť.

16. 6. 2018 3 min. čítania Kateřina Kuranova
Šalátový trend: poznáte „buddha bowl“? Máme pre vás recept

Miska plná zdravých surovín sa skladá hlavne zo zeleniny a býva doplnená obilninami alebo strukovinami. Existuje viac teórií, prečo sa jej hovorí práve „Buddha bowl“, teda Buddhova miska. Mne sa najviac páči tá, ktorá odkazuje na misku, čo so sebou nosia mnísi a do ktorej dostávajú jedlo – kľudne od všetkého trošku.

Najviac sa mi na nej páči, že je taká variabilná: môžete do nej naskladať všetky zdravé potraviny, na ktoré máte chuť a sú práve po ruke, a dá sa pripraviť z teplých aj surových ingrediencií. V podstate je to taká motivácia vybrať si zdravé suroviny, urobiť z nich krásne farebné jedlo a vychutnať si ho.

Neexistuje žiadny konkrétny recept, ale ja som pre vás nachystala svoju obľúbenú kombináciu. Nájdete v nej jednu ingredienciu, ktorú možno nepoznáte: čajot. Táto tropická zelenina už začína byť dostupná aj u nás. Trochu mi pripomína kaleráb, ale je chuťovo jemnejšia a šťavnatejšia. Je skvelý surový aj tepelne upravený – tak som ho v recepte pripravila ja.

Buddha bowl sa často pripravuje ako vegetariánske jedlo, ale pretože si do neho môžete namiešať, čo máte radi, pridávam občas aj niečo živočíšne – tak ako v tomto recepte. Nebojte sa sami pridať niečo navyše. :-)

Buddha bowl s čajotom a quinoou

Čas prípravy: 30 minút
Náročnosť: malá

Na 2 porcie potrebujete:

  • 150 g quinoi
  • 50 g slaniny
  • 2 stredné cibule
  • 10 výhonkov špargle
  • 1 červená paprika
  • 1/2 čajotu
  • 1/2 avokáda
  • 2 malé batáty
  • 1 plechovka paradajok
  • hrsť sušených paradajok
  • bazalka, soľ, čierne korenie

Všetko pripravujem v jednej hlbšej panvici, kde postupne tepelne upravujem suroviny a potom ich hneď dávam do misky. Okrem toho varím pomimo dve suroviny: batáty a quinou. Z obidvoch si môžete pripraviť viac a využiť ich aj do iných jedál.

Postup alebo ako som postupovala ja:

Pretože batáty sa pripravujú najdlhšie, začneme s nimi: pokrájame ich na silnejšie kolieska a dáme variť. Varia sa zhruba 12 minút; odhadnite ich ako zemiaky.

Tiež si nachystáme quinou. Ja ju robím podľa návodu na obale v ryžovare alebo v hrnci. Pokiaľ by ste návod nemali po ruke, odporúčam uvariť ju v dvojnásobnom objeme osolenej vody oproti množstvu suroviny, prípadne vo vývare. Keď začne tekutiny viditeľne ubúdať, môžeme hrniec odstaviť, prikryť pokrievkou alebo tanierom, a nechať dôjsť.

Potom pomaly upražíme slaninu nakrájanú na pásiky. Musí byť chrumkavá a musí pustiť čo najviac tuku.

Na tuku zo slaniny postupne orestujeme cibuľu, špargľu, papriku a nakoniec na pásiky pokrájaný čajot. Každú surovinu pražíme zvlášť, na panvici ju nenechávame.

Potom do rovnakej panvice vylejeme plechovku paradajok (v lete môžeme nahradiť čerstvými, sparenými a olúpanými). Pridáme sušené paradajky pokrájané na kúsočky, natrhanú bazalku, soľ a čierne korenie. Prehrejeme a odstavíme.

Nakoniec si ešte pokrájame avokádo a môžeme finálne aranžovať misku.

Položíme jednu surovinu vedľa druhej, zalejeme paradajkovou omáčkou a podávame.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články