Práve čítate

Vyrobte si hmyzí hotel! Parádna zábava pre malých aj veľkých, navyše prospešná pre prírodu

6995  
Zdieľať: 

Vyrobte si hmyzí hotel! Parádna zábava pre malých aj veľkých, navyše prospešná pre prírodu

Postavte s deťmi hmyzí hotel a poskytnite strechu nad hlavou živočíchom, ktorí často nemajú kde zložiť hlavu. V tichosti môžete pozorovať, ako sa u vás majú a navyše pre vás za odmenu budú hubiť nevítaných záhradných škodcov. Stavba aj pozorovanie domčeka je skvelá aktivita pre celú rodinu.

21. 5. 2021 5 min. čítania Denisa Charvátová
Vyrobte si hmyzí hotel! Parádna zábava pre malých aj veľkých, navyše prospešná pre prírodu

Domček pre hmyz, alebo ak chcete hmyzí hotel, je nielen krásnou záhradnou dekoráciou, ale predovšetkým útočiskom pre stále viac miznúci hmyz. Vplyvom premeny krajiny na monokultúrnu, miznutím lúk a pastvín, urbanizácie, ale napríklad aj popularity anglických trávnikov, ubúda čmeliakov, včiel, chrobákov, motýľov a ďalších hmyzích druhov.

Hmyz je ale dôležitý. Nepomáha nám len opeľovať rastliny, je aj pomocníkom v boji so škodcami. Je to vlastne taký „ekologický“ spolubojovník, a to predovšetkým vtedy, keď nechceme používať chemické prostriedky. Poďme preto hmyzích kamarátov ubytovať do našich záhrad a vrátiť prírode trochu rovnováhy.

Kedy a kam umiestniť hmyzí hotel?

Keď si budete vyrábať domček sami, má to výhodu, že si ho môžete postaviť presne tak, aby sa vám hodil a vošiel sa do záhrady, na balkón alebo terasu, kam ho chcete umiestniť.

Platí pravidlo, že ideálne je umiestnenie na juh či juhovýchod a na miesto, kde je sucho, závetrie a teplo. Hotel si môžete do záhrady nasťahovať v podstate kedykoľvek počas roka, ale najlepšie je začať na jar, pokojne ešte kým príroda začne kvitnúť. Ale ani teraz určite nie je neskoro! Niektorí obyvatelia sa budú po sezóne chystať v hoteli prečkať zimu. My ho preto v zimnom období nikam nesťahujeme, ale ho možno len zakryjeme. Ak máte takú možnosť, najlepšie je hotel už na začiatku umiestniť napríklad pod striešku, kam neprší.

Čítajte tiež: Vytvorte svojim deťom krásne tee-pee

Máte lákavé okolie?


Rovnako ako vy by ste si vybrali dom v atraktívnej lokalite, aj hmyz bude pozerať na okolie svojho nového domu. Keď blízko porastú rastliny, ako je napríklad levanduľa alebo šalvia, pravdepodobne nalákate viac nájomníkov. Nezabudnite im tiež v dosahu zariadiť wellnes v podobe misky s vodou.

Ako vyrobiť hmyzí hotel

Postaviť ho nie je zložité a veľa toho na stavbu ani nepotrebujete. Väčšinu potrebného nájdete v prírode. Už len cesta za zberom výplne domčeka je dobrým dôvodom na výlet a spoznávanie prírody. Zbierať šišky, paličky, hľadať duté steblá, to u nás baví celú rodinu. Takisto aj samotné plnenie domčeka a príprava hmyzích izbičiek.

Čo budete potrebovať:

  • Drevotriesku/dosky – čo práve máte po ruke
  • Kus pletiva
  • Skrutky/klinčeky
  • Vŕtačku
  • Rôzne druhy prírodnín – šišky, kôru, suchú trávu, paličky, suché steblá, polienka, fantázii sa medze nekladú, len dbajte na to, aby to bol skutočne prírodný materiál
  • Keramický kvetináč
  • Tvárnice

Najskôr pripravte základ domčeka

Základom každého hmyzieho domčeka je konštrukcia so strechou. Mala by byť z prírodných materiálov, a nemala by sa preto ošetrovať lakmi, ani inými nátermi. Jej základ predstavuje obdĺžnik.

My sme ako materiál konštrukcie použili OSB dosku, ale rovnako dobre poslúžia aj obyčajné dosky, ktoré pomocou klinčekov zvládnu väčšie deti spojiť aj samy. Potrebovať budete vždy dve rovnako dlhé dosky na podlahu a strop, dve rovnako dlhé dosky na bočnice a ďalšie dve dosky na strechu.

Ideálne je všetko stiahnuť k sebe skrutkami, ak ale pracujete len s doskami, hrúbka vám to samozrejme nedovolí. Vtedy si vystačíte aj s klinčekmi a kladivom. Na základnú konštrukciu rovnakým spôsobom pripevníme strechu. Tá je dôležitá, aby do domčeka nezatekalo. Ak zvládnete zrezať hrany strechy, potom vám bude na domčeku lepšie sedieť. Ak nie, nezúfajte. Stačia vám dve dosky, len jedna bude o šírku hrany kratšia. Potom ich priložíte krajmi cez seba a spojíte dokopy.

jak vyrobit hmyzí hotel

Máte menšiu starú skrinku? Aj tá môže poslúžiť ako základná konštrukcia. Rovnako ako paleta, z ktorej môžete urobiť atypický hmyzí hotel.

Rozdeľte domček na jednotlivé izbičky

Čo by to bolo za hotel, v ktorom nie sú izbičky?

Ako vieme, základ je teda urobiť obdĺžnik. Potom si odmerajte šírku medzi jeho stenami (a áno, môže sa stať, že primontujete bočnice základnej konštrukcie z vonkajšieho kraja, potom bude dĺžka tejto dosky úplne rovnaká ako pri podlahe). Dosku dajte do výšky, akú si prajete, a primontujte skrz bočné steny napevno. Izbičky sa dajú vždy ešte voľne rozdeliť a vytvoriť menšie útulné komôrky. Všetko je na vašej fantázii.

Zabývajte izbičky výplňou

Tu platí pravidlo, čím viac typov výplne (v podstate úkrytov) použijete, tým viac druhov hmyzu do domčeka prilákate.

jak vyrobit hmyzí hotel

Preto sa nebojte urobiť domček pestrý. Nazbierajte paličky, ktoré potom nalámete, šišky, polienka, slamu, suché stvoly, stonky slnečnice, mach, kôru, ulity slimákov… Rovnako dobre ako výplň poslúži lyko, duté tehly či obrátený keramický kvetináč vyplnený suchou trávou (nič nesmie byť chemicky ošetrené!), či prevŕtané drevené polienka, kde otvory majú mierny spád smerom von. To preto, aby sa v nich po daždi nedržala voda.

Na čo si dať pozor?

  • Najčastejšou chybou staviteľov býva, že pri vŕtaných polienkach použijú príliš čerstvé drevo. Tu potom nastáva problém, že drevo púšťa smolu, tá zalepí otvory a včely sa tu nechcú ubytovať.
  • Určite nepoužívajte plasty a materiály nikdy nespájajte lepidlom.
  • Dajte si pozor, aby výplne príliš nepresahovali von. Naťahujú potom viac vody a izbičky by vám mohli začať plesnivieť.

Koho na čo nalákate?

Hmyzie hotely lákajú k ubytovaniu hlavne samotársky hmyz.

Nie je prekvapením, že najčastejšími obyvateľmi hmyzích domčekov bývajú včely samotárky. Tie veľmi ocenia najrôznejšie hlboké štrbiny, do ktorých kladú vajíčka a následne ukladajú aj potravu pre budúce larvy. Radosť im urobíte drevom s vyvŕtanými otvormi, dutými steblami (napríklad od krídlatky) a ďalšími dutinkami. Možno sa k nim do susedstva nasťahujú aj pestrice.

Medzi prvých záujemcov o ubytovanie na prízemí budú určite patriť ucholaky. Potešíte ich šiškami, suchou trávou a slamou, ktorou vypcháte keramický kvetináč umiestnená dnom nahor spoločne so suchým lístím. Nočný lovec ucholak, možno vás to prekvapí, loví jednak vošky, ale aj vlnatky a roztočce (tie sú silným škodcom ovocných stromov) a ďalší drobný hmyz a jeho vajíčka.

Ďalšia pomocníčka, ktorá si rada rozbalí kufre vo vašom hoteli, býva zlatoočka. V izbičke má najradšej šišky, kôru či nalámané vetvičky. Vy si ju budete ceniť za hubenie vošiek (larvy zlatoočky zvládnu vo svojej vývojovej fáze zahubiť aj viac ako 450 vošiek) a roztočcov.

Deti milujú lienky (a vy za konzumáciu až piatich tisícok vošiek ročne by ste mali tiež), preto nezabudnite na izbičku aj pre ne. Poďakujú vám za suchú trávu či listy.

Ak ste zruční, môžete využiť aj podkrovie domčeka. Keď kúsok pod špičkou urobíte podlahu a z čelnej strany domčeka pripevníte dosku so zvislo vyrezanými hladkými otvormi (ktoré nepoškodia krídla), budete mať hniezdisko pre motýle.


Domček nemusíte nijako čistiť. Naopak, najlepšie urobíte, keď jeho obyvateľov nebudete rušiť, skôr ticho pozorovať. Starajte sa ale o jeho okolie, aby bolo pre hmyz dostatočne lákavé.

Pozorovanie obyvateľov hotela je nielen veľká zábava, ale trúfam si tvrdiť, že hmyzí domček môže deťom dať veľa aj na hodiny prírodovedy. Môžu pozorovať, ako sa hmyz správa, aký typ dutín potrebuje na bývanie… Preto neváhajte, pusťte sa s nami do stavby a privítajte malých hmyzích návštevníkov, ktorí v poslednom čase čoraz častejšie nemajú kam zložiť hlavu, a radujte sa s nimi z krásneho bývania.

Z mojej skúsenosti sa v domčeku spravidla neubytovávajú sršni ani osy. A posledný tip na záver? Nezabudnite si zadovážiť lupu!

Čítajte tiež: Pripravte deťom pirátsky chodník odvahy! Máme pre vás návod krok za krokom

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články