Práve čítate

Šport, kde už na prvýkrát vyzeráte ako profík? Zoznámte sa s paddleboardom

4426  
Zdieľať: 

Šport, kde už na prvýkrát vyzeráte ako profík? Zoznámte sa s paddleboardom

Vodný šport pre všetkých? Myslela som si, že neexistuje. Keď idete „na vodu“, splavujete viac či menej divokú rieku a môžete mať strach z toho, že sa prevrátite. Surf si zase u nás neužijete a kým na ňom chytíte prvú vlnu, chvíľku to trvá. Ale asi pred dvomi rokmi som vyskúšala paddleboard.

8. 6. 2023 4 min. čítania Tereza Prskavcová
Šport, kde už na prvýkrát vyzeráte ako profík? Zoznámte sa s paddleboardom

Postaviť sa zvládnete za prvých 5 minút, užijú si ho ako aktívni športovci, tak aj tí „rekreační“ a vyraziť naň môžete aj u nás.

Kým som prvýkrát sama skúsila paddleboard, pár ľudí som na ňom videla. Sú to tí, čo stoja na nafukovacej doske, pádlujú a plavia sa po jazere, priehrade alebo rieke. Vždy mi pripadali zvláštni. A board mi prišiel ako čudný surf s pádlom. Taký mišmaš.

Lenže potom sme vyrážali na dovolenku – poznáte to sami. Do Talianska, opaľovať sa na pláži, jesť zmrzlinu, piť víno, odpočívať… Priateľ však do kufra auta okrem dvoch tašiek naraz nakladá tiež dva vyfúknuté paddleboardy a pádla.

„Tak on si s tou aktívnou dovolenkou vážne nerobil srandu,“ napadlo mi. Ale na druhej strane – prežila som to prvýkrát na bežkách, keď ma nechal samu sebe napospas, prežila som aj prvé lezenie na stene, kde si zo mňa robili s chlapcami fóriky. Prežijem aj paddleboard – nech si na mňa prichystá, čo chce.

Prvá jazda na paddleboarde však bola príjemným prekvapením.

Čo je na paddleboarde najťažšie? Nafúknuť ho

Nerobím si srandu, je to tak. Pokiaľ si nepožičiate už nafúknutý paddleboard, musíte to urobiť sami – a je to ťažšie ako sa potom na ňom postaviť.

Najskôr som si myslela, že nastúpim a hneď spadnem do vody. Nevedela som, ako na to. Ale u ostatných to vyzeralo tak jednoducho – čakala som, v čom bude ten háčik. Milým prekvapením bolo, že tentokrát v ničom nebol.

Paddleboard si položíte na vodu a najskôr si na naň kľaknete. Podídete kúsok ďalej od brehu a jednoducho sa postavíte. V stoji potom len dávate pozor, aby ste mali ľahko pokrčené kolená.

Keď budete stáť, môžete skúsiť prenášať váhu striedavo na jednu a na druhú nohu. Pohnúť sa kúsok dopredu alebo dozadu. Tým, ako je paddleboard veľký a široký, sa na ňom ľahko drží rovnováha.

Keď si nie ste istí stabilitou, vždy si môžete kľaknúť. Znížite tým svoje ťažisko a na boarde budete okamžite stabilnejší.

A ako pádlovať? Pádlo držíte jednou rukou za hlavičku a druhú máte kúsok nižšie na tyči. Potom robíte rovnaký pohyb, aký poznáte od vodákov z televízie.

Teraz môžete vyraziť, kam sa vám zachce.

Na čo dávať pozor podľa profíka: „Základom je stáť v prostriedku, s nohami mierne rozkročenými a snažiť sa chytiť rovnováhu, potom už len stačí zabrať pádlom. Board relatívne dobre drží stopu a ide dopredu. Pokiaľ sa vám začne pretáčať a nejde rovno, odporúčam na začiatok pádlo prehodiť z jednej strany na druhú.“

– radí kajakár Jiří Prskavec, český bronzový olympionik z Ria a vášnivý paddleboardista

S doskou môžete vyraziť kamkoľvek – plaviť sa úplne sami, obklopení len prírodou

My sme sa najskôr vybrali na jazero – na kľudnú, rovnú vodu. Na začiatok je to najlepšie. Vyskúšate si, ako pádlovať, ako správne zaberať a ako udržať rovnováhu. Potom uvidíte, ako vám to pôjde – môžete blbnúť vo vlnách v mori alebo skúsiť splaviť menšiu rieku.

„Paddleboard je taký pevný nafukovací matrac a deti (aj dospelí) si s ním užijú veľa zábavy,“ vysvetľuje Jiří Prskavec, „napríklad strední board unesie až 4 deti. Môžu z neho skákať, spoločne sa na ňom plaviť alebo si užiť vodné boje.“

Môžete sa hrať so stabilitou a testovať, kedy vás ešte udrží a kedy skončíte vo vode. Skúste sa čo najrýchlejšie otáčať na jednu alebo druhú stranu. Prejsť úplne na špičku alebo naopak dozadu. A keď spadnete, nič sa nedeje. Do vody totiž padáte vždy do mäkkého.

Každopádne sa môžete vydať kamkoľvek. V Taliansku sme našli jazero, pri ktorom neboli žiadne pláže – ani žiadni turisti. Zaparkovali sme, nafúkli paddleboardy a vyrazili sa previezť. Boli sme úplne sami, obklopení obrovskými horami a vinicami.

Ale aj u nás nájdete veľa krásnych miest. Skúste Malý Dunaj, petržalský Draždiak, Senecké jazerá, piešťanskú Sĺňavu alebo Liptovskú Maru. A v Čechách zase napríklad turistický Mácháč, menšie jazierko na juhu Čiech. Stačí nafúknuť dosku a pustiť sa na vodu.

Nájdite najbližšiu požičovňu a vyrazte

Dosku si samozrejme môžete kúpiť, ale rovnako ako pri ostatných športoch je na prvýkrát najlepšie si nejakú požičať – sami si to otestujete a uvidíte, ako to pôjde.

V požičovni vám radi odporučia, aký typ dosky je pre vás najlepší a zároveň vám správne nastavia dĺžku pádla. Cena paddleboardu je o niečo vyššia, pohybuje sa od 200 eur a k tomu pádlo od 30 eur. Investovať sa preto oplatí, keď budete vedieť, že vás to baví.

Akú dosku vybrať? „Na začiatok je ideálne zvoliť širší board. Ten síce nejde tak rýchlo, ale je výrazne stabilnejší. Nabudúce potom môžete skúsiť užší board, ktorý je rýchlejší, ale tiež je o niečo ťažšie udržať rovnováhu,“ radí Jiří Prskavec.

Čo k tomu potrebujete?

Plavky, pádlo, paddleboard. Prípadne vestu a leash (na kľudnú vodu) – poistné lanko, ktorým máte board prichytený k nohe a keď spadnete, nikam vám neodpláva. To je všetko. :-)

Na Tchibo.sk si zaobstaráte výbavu nielen na paddleboard, ale aj na iné letné športy.

Som za každý šport, ale paddleboard mi na prvý pohľad pripadal ako zvláštny výmysel. Tá úchvatná jazda uprostred nedotknutej prírody mi však zobrala dych. A paddleboardy už berieme na každú dovolenku. V lete sa prvýkrát chystám aj na paddleboard jogu, tak som zvedavá, či si zacvičím, alebo sa budem stále len kúpať.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články