Raz mama prišla za mnou na statok a hovorí: „Tento rok bude veľa paradajok …“ a podala mi vytrhnutú stránku z našej rodinnej kuchárky. A začalo sa variť. Vonku na dvore. A bolo toho veľa.
Tento kečup mám rada. Dá síce trochu práce, ale zatiaľ ho každý ocenil. Deti, chlapci zo štábu herbára, Adam Holý i mama. Rodinný recept som trochu vylepšila o plody čiernej bazy. Hustú paradajkovú omáčku krásne zafarbia a navyše vylepšia jej chuť. Super zrelé paradajky a plody bazy sa totiž v lete zídu. Rovnako ako aj my sa opäť zídeme nad hrncami vriacich paradajok a receptom zo str. 50. Super!
Suroviny:
4 kg paradajok pokrájaných na kúsky
8 ks väčších pokrájaných cibúľ
5 malých naberačiek octu
2 polievkové lyžice sladkej papriky
24 dag cukru
3 kávové lyžičky soli
½ lyžičky mletého klinčeka
1 lyžička mletej škorice
½ lyžičky zázvoru
½ lyžičky muškátového kvetu
2 polievkové lyžice horčice
1 a ½ lyžičky mletého čierneho korenia
na špičku noža chilli
hrsť plodov bazy čiernej
Postup:
Všetko 2 hodiny varíme a počas varenia často miešame. Potom zmes prepasírujeme alebo rozmixujeme a ďalej varíme, až kým kečup nezhustne. Horúci kečup nalejeme do pohárov, zazátkujeme a poháre obrátime hore dnom. Necháme vychladnúť a kečup už nemusíme sterilizovať.