Práve čítate

Kedy bylinky v kvetináči vydržia? Keď si ich vypestujete od semienka

8933  
Zdieľať: 

Kedy bylinky v kvetináči vydržia? Keď si ich vypestujete od semienka

Nikdy som nebola žiadnym záhradníkom a bylinky, tie som kupovala narezané na jedno použitie. Keď som potom začala viac variť a chcela ich mať doma na použitie kedykoľvek, kvetináče zo supermarketu ma vždy sklamali. A tak som ich začala pestovať od semienka. Nie je to vôbec náročné!

15. 5. 2020 4 min. čítania Denisa Charvátová
Kedy bylinky v kvetináči vydržia? Keď si ich vypestujete od semienka

Viete, prečo kvetináčové bylinky zo supermarketu často zvädnú za pár dní? Pretože bývajú rýchlo „vyhnané“ pod umelým svetlom a nie sú vôbec pripravené na dlhodobý rast. To sa vám s tými doma vypestovanými nestane.

Mne navyše robia radosť ešte z jedného dôvodu: je to úžasná regenerácia počas chladných a pochmúrnych zimných dní. S pestovaním ale môžete začať aj na jar. Prípadne si môžete priniesť domov malé sadeničky napríklad z farmárskeho trhu alebo od dobrého pestovateľa.

Čo by ste mali zvážiť, kým sa do byliniek pustíte

V zásade iba dve veci:

  1. Z akých surovín najčastejšie varíte / aká bylinka či zelenina vám urobí najväčšiu radosť? Ak nemáte záhradu, miesto býva predsa len obmedzené.
  2. Môžete zeleni ponúknuť skôr celodenné slnko, alebo tienistejšie miesto? Rôzne rastlinky majú rôzne nároky!

Minizáhradka na balkóne

Na začiatok upozorním na tie rastlinky, ktoré je oveľa jednoduchšie zohnať ako malé sadeničky, ako sa snažiť o pestovanie od semienka: je to mäta, pažítka, tymian a šalvia. Rovnako je lepšie kúpiť si už vyrastenú sadeničku šalátu alebo rukoly (áno, aj tie sa dajú vo väčšom kvetináči na balkóne pestovať).

Naopak, dobre sa od semienka pestujú:

Rastlina Obdobie výsevu * Obdobie zberu Má rada veľa slniečka?
Bazalka marec, apríl, máj, jún, júl máj, jún, júl, august, september Nie
Majorán marec, apríl, máj, jún, júl júl, august, september, október Áno
Koriander apríl, máj, jún máj, jún, júl, august, september, október, november Nie
Saturejka záhradná máj, jún, júl jún, júl, august, september Áno
Petržlen marec, apríl, máj, jún, júl jún, júl, august, september Nie
Medovka marec, apríl, máj, jún máj, jún, júl, august, september, október Áno
Rozmarín apríl, máj, jún máj, jún, júl, august, september, október, november Áno
Paradajky tyčové január, február, marec júl, august, september Áno
Chilli papričky január, február, marec august, september, október, november Áno
Popínavé uhorky marec, apríl, máj júl, august, september Áno

 

* Na obale každých konkrétnych semienok je vždy uvedený ideálny čas, kedy ich vysadiť.

Mňa baví skúšať aj netradičné druhy klasických byliniek a zeleniny (napr. paradajky indigo, popínavé citrónové miniuhorky, čiernu bazalku). Preto po semienka najčastejšie zavítam do záhradníctva, alebo v prípade chilli papričiek na internet.

bylinky

Prečítajte si tiež: Záhradka v pohári – klíčky môžete pestovať celý rok

Ak s pestovaním začínate, tak odporúčam bazalku. Keď budete vyberať semienka, možno vás až prekvapí, koľko druhov je na výber. Mňa napríklad bazalka veľmi baví práve pre neuveriteľné množstvo odrôd. Mám rada bylinky s netypickou farbou či príchuťou.

Ako naklíčiť a pestovať

Čo budete potrebovať:

  • Nádobu na pestovanie
    Najradšej mám na klíčenie semienok miniskleníky  a sadbové dosky, ktoré sa do nich vkladajú. Starostlivosť o sadeničky je tak ľahšia. Samozrejme ale môžete použiť napríklad tégliky od jogurtov, obaly od vajíčok, sadbovače, minipareniská apod. Záleží na tom, čo vám vyhovuje, príp. koľko chcete do prvých krokov investovať.
  • Kvalitnú zeminu
    Kupujem substrát určený priamo na výsev a množenie, ale môžete si ju kľudne namiešať sami.

Tip:


Existujú tiež špeciálne sadbové tablety, tzv. jiffy. Po zaliatí vodou naberú na objeme a vy do nich len vložíte semienko. Jiffy vytvoria rastlinkám bohatý koreňový obal. Vyrastenú rastlinku potom len presadíte do kvetináča. Toto ľahké pestovanie má ale nevýhodu v podobe vyššej nákupnej ceny.

bylinky

Tri kroky k pestovaniu zo semienok:

  1. Pripravte si nádoby na semienka a k nim vhodnú podložku (sadeničky budete zalievať odspodu). Sama používam už vyššie spomenutú rašelinovú sadbovú dosku. Jednotlivé bunky zasypte substrátom. Medzi okrajom substrátu a hranou dosky je vhodné nechať 1 – 1,5 cm. Substrát dobre pokropte. Ideálne je na to použiť rozprašovač.
  2. Do každej bunky vsypte pár semienok. Ale naozaj len jedno, dve, maximálne tri, aby mali semienka dostatok priestoru na klíčenie. Na obaloch jednotlivých semienok býva často uvedené množstvo, aké je vhodné na výsev. A rovnako aj informácia, ako hlboko je potrebné semienka vsadiť. Po zasadení zakryte sadbovač krytom, aby ste vytvorili rastlinkám ideálnu vlhkosť na klíčenie. Nezabudnite na pravidelné zalievanie. Ale pozor na preliatie, potom by semienka mohli splesnivieť.
  3. Keď sa objavia prvé klíčky (zhruba necelý týždeň od zasadenia), zložte plastový kryt a dajte sadbovač na okno. Keď sa objaví druhý rad listov, sadeničky presaďte do vlastných kvetináčov s priemerom min. 12 cm. Po jednej. Ak ste využili sadbovače či obaly od vajíčok, vložte ich do nových nádob aj s nimi (postupne sa rozpustia).

Kedy ich vysadiť von?

Či už budete rastlinky dávať na balkón alebo sadiť do záhonu, je dobré držať sa rady našich babičiek, že von až po troch zmrznutých. Teda v polovici mája.

Babičky majú pravdu! Jarné mrazíky sú veľakrát kruté. Už sa mi niekoľkokrát stalo, že prvá polovica mája bola krásna, slnečná a ja som nedočkavo dala rastlinky von. Prišli ľadoví muži a bolo po paráde. Veľmi náchylná na mráz je napríklad bazalka. Kým ich dáte von natrvalo, trochu ich otužte. Ak je vonku cez deň už teplo, dávajte ich na deň von a na noc schovávajte. Keď pominie hrozba ranných mrazíkov, vysaďte ich von natrvalo.

Zber

Každá rastlinka má svoj čas. Za našu starostlivosť a trpezlivosť nás potom úžasne odmení.

Neklesajte na mysli, keď sa všetko nepodarí na prvýkrát. Učte sa spolu s rastlinkami, čo ktorej robí dobre, ako sa jej darí vo vami vytvorených podmienkach a potom sa radujte z vlastných úspechov. :-)

Vybavenie na záhradu a terasu

Vybavenie na záhradu a terasu

Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo potrebujete pre zútulnenie záhrad a balkónov

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články