Neviem, či si to ešte niekto pamätá, ale rezeň medzi dvoma plátkami chleba bola úplná klasika na akýkoľvek dlhší výlet, návštevu do ZOO alebo nedajbože cestu autobusom na letnú dovolenku. Potom akoby sa rezne zľahli pod zem a už sme si kupovali bagety a hot dogy v pouličných stánkoch alebo na pumpách. Nedeľné rezne možno vyšli trochu z módy ale moje susedy ich ešte stále pravidelne klepú v sobotu večer, nech nie je v nedeľu veľa roboty.
Neviem, či si to ešte niekto pamätá, ale rezeň medzi dvoma plátkami chleba bola úplná klasika na akýkoľvek dlhší výlet, návštevu do ZOO alebo nedajbože cestu autobusom na letnú dovolenku. Potom akoby sa rezne zľahli pod zem a už sme si kupovali bagety a hot dogy v pouličných stánkoch alebo na pumpách. Nedeľné rezne možno vyšli trochu z módy ale moje susedy ich ešte stále pravidelne klepú v sobotu večer, nech nie je v nedeľu veľa roboty.
Suroviny
Na piknikové žemle (cca 8 – 10 mini žemlí)
275 g hladkej múky
120 ml vody
5 g droždia
2 polievková lyžica olivového oleja
1 čajová lyžička soli
60 g uvarených zemiakov
1 vajce + žĺtko na potretie
čierny sezam alebo mak na posypanie
Na rezne
2 – 3 kuracie prsia
strúhanka/kukuričné lupienky
1 vajíčko
soľ
čierne korenie
olej na vysmážanie
Na coleslaw
200 g červenej kapusty
1 stredne veľká mrkva
4 polievková lyžica majonézy (môžeme nahradiť bielym hustým jogurtom)
1 polievková lyžica dijonskej horčice
soľ
čierne korenie
za hrsť petržlenovej vňate
šťava z ½ citrónu
Postup
Miny žemličky
Najprv začneme s prípravou mini žemličiek. Do veľkej misy dáme múku, v strede urobíme miesto pre kvások. Pridáme droždie a zalejeme ho ½ mierne teplej vody (60 ml). Necháme pár minút postáť aby droždie začalo pracovať. Keď sa vytvorili bublinky pridáme na jemno nastrúhaný zemiak, soľ, vajíčko a olej a spracujeme vláčne cesto. Ak cesto miesime ručne, prenesieme ho na pracovnú dosku a ručne miesime približne 10 minút, kým cesto nie je vláčne, jemné a nelepí sa. Vymiesené cesto necháme hodinu kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem.
Z cesta odkrojíme kúsky s hmotnosťou 60 g (odvážime ich na váhe aby boli všetky žemličky rovnako veľké) a ručne vytvarujeme žemličky. Na plechu im necháme dosť miesta medzi sebou pretože ešte podkysnú a pri pečení sa zväčia. Vytvarované žemličky teda necháme ešte 15 minút nakysnúť, potom ich potrieme žĺtkom a posypeme čiernym sezamom alebo makom.Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 20 – 25 minút, kým nie sú krásne zlaté na povrchu. Medzi tým ako sa pečú žemličky, kuracie prsia nakrájame na stredne veľké kúsky, osolíme ich, okoreníme ich a obalíme v troj obale.
TIP: strúhanku môžeme vymeniť za kukuričné lupienky, ktoré zľahka pomačkáme a môžeme pridať aj rôzne korenie ako sušené čili, oregáno, bazalku, prípadne parmezán.
Kuracie rezníky a šalát coleslaw
Kuracie rezne vysmažíme na troche oleja, prípadne môžeme aj upiecť v rúre. A šalát coleslaw si pripravíme tak, že na drobno nastrúhame červenú kapustu, pridáme na hrubo nastrúhanú mrkvu, soľ, korenie, horčicu a majonézu spolu s citrónovou šťavou. Všetko dobre premiešame.
Upečené žemličky necháme vychladnúť, rozkrojíme ich a naplníme šalátom a rezníkmi. Môžeme hneď zjesť, alebo zabaliť do alobalu a zohriať nad grilom keď chceme. Ale chutia dobre aj studené :)