Práve čítate

Piškótové madlenky

2302  
Zdieľať: 

Piškótové madlenky

Madlenky pochádzajú z Francúzska (meno podľa Madeleine Paulmier, ktorá ich piekla), ale prenikli takmer do celého sveta. Existujú desiatky receptov na ich prípravu a s tvarom si tiež nemusíte lámať hlavu. Môžete využiť rôzne formy aj lisované plechy. Ja som použila babičkine kovové formičky na medvedie labky. A namiesto citróna môžete pridať levanduľu alebo kokos. Potom budú madlenky zakaždým iné, ale stále skvelé! Bon appétit!

2. 9. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Piškótové madlenky

A už je tu zas: koniec prázdnin a začiatok nového školského roka. Každý rok si plánujem, ako sa na štart novej sezóny pripravím už cez prázdniny, ale ešte nikdy sa mi to nepodarilo. Cvičky, kopačky, tepláky, fľaše na pitie, kružidlá, kimoná, prezuvky… Tralala… Až sa nejednej mamičke z toho všetkého zamotá hlava, že? Ale na druhej strane, prečo si kaziť krásny letný čas lietaním po obchodoch?! Veď nakoniec to všetko nejako dopadne a nový tovar prichádza každý deň. Preto žiadny stres!

A okrem toho je oveľa zaujímavejšie premýšľať nad tým, čo nebohým školáčikom dať na desiatu do školy. A najlepšie vtedy, keď ma prepadne hlad. To mám potom nápady! Hovorila som si, že nejaká tradičná malá sladká bodka po desiatej by sa deťom určite páčila. Nič komplikované, čo sa týka prípravy a chuti. Mám to! Madlenka! Spomínajú na ňu dospelí, deti ju budú milovať a mamičky si ju vychutnajú s popoludňajším čajom alebo kávou.

madlenky _MG_3230

Suroviny

100 g hladkej múky
1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
100 g trstinového práškového cukru
1 vajce
1 a 1/2 polievkovej lyžice smotany
1 vanilkový struk
kôra z 1 bio citróna alebo zopár kvapiek domáceho bylinkového extraktu
40 g rozpusteného masla

Postup

Múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou. V inej mise vyšľaháme vajcia, smotanu, cukor, citrónovú kôru alebo extrakt z citróna a semienka z vanilkového struku. Ten ostrým nožom pozdĺžne rozrežeme a tupou stranou noža semienka vyškriabeme do cesta. Do mokrej časti cesta postupne vmiešame suché ingrediencie a na záver rozpustené maslo. Pripravíme si formičky na madlenky. Vymastíme ich maslom a vysypeme múkou. Môžeme použiť rôzne tvary i materiály formičiek. Madlenky pečieme šesť až desať minút v rúre rozohriatej na 170 °C. Madlenky pri pečení kontrolujeme a keď okraje začnú dostávať zlatú farbu, podľa potreby ich vyberieme z rúry. Trocha vychladnuté ich vyklepneme z formy. Kto má rád, posype ich práškovým cukrom.

madlenky _MG_3014

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články