Práve čítate

Dovolenka 2020: ako získať čo najviac dní voľna vďaka plánovaniu

12689  
Zdieľať: 

Dovolenka 2020: ako získať čo najviac dní voľna vďaka plánovaniu

Ešte donedávna ma sviatky zvykli prekvapiť. Nestihla som dostatočne rýchlo reagovať - kúpiť letenky, vybaviť pár dní voľna pred alebo po sviatkoch a predĺžiť si víkend. Ale už vyše troch rokov si plánujem dovolenku v predstihu a žmýkam sviatky, ako to len ide!

19. 10. 2019 4 min. čítania Katarína Ligačová
Dovolenka 2020: ako získať čo najviac dní voľna vďaka plánovaniu

Podľa Tchibo diára nás v roku 2020 čaká 15 dní pracovného pokoja. Niektoré z nich síce pripadnú na sobotu alebo nedeľu, ale keď si sviatky šikovne skombinujete s dovolenkou v práci, prípadne aj so školskými prázdninami, budete mať pred sebou dostatok voľných dní na kratšie i dlhšie výlety. Podelím a s vami o svoje plány a možno vás trochu inšpirujem – veď nevyužiť voľno by bol hriech! ;-)

Prvá dovolenka? Hneď v januári!

Je sympatické, že každý rok začíname na Slovensku sviatkom. :-) V roku 2020 pripadnú prvé dva sviatky – Deň vzniku SR a Traja králi – na stredu, respektíve na pondelok. Pre mnohých z nás to znamená, že do práce sa v novom roku vrátime až v utorok, 7. januára. Ak si teda vyberiete dovolenku 2. a 3. januára, máte voľný takmer celý týždeň hneď na začiatku roka. Deti čaká návrat do školy až v stredu, ôsmeho, takže my s deckami a partiou si predĺžime silvestrovskú chatovačku. Nový rok privítame na bežkách, lyžiach a vo wellness.

Z dovolenky ste vyčerpali 2 dni.

Urobili ste si už 6 dní voľna.

Dlho, dlho nič, a potom Veľká Noc

Veľkonočné sviatky, Veľký piatok a Veľkonočný pondelok, môžete využiť dvoma spôsobmi. Buď sa zbalíte už vo štvrtok večer a vyrazíte na menší výlet s návratom v pondelok, alebo môžete byť trochu prefíkanejší a vziať si voľno týždeň pred či týždeň po veľkonočnom víkende. U mňa je to jasné – 10 dní voľna (10. až 19. apríla) za 4 dni dovolenky využijeme na cyklovýlet po Malorke. Na ostrove ešte nebudú žiadni hluční turisti a letenky zoženieme ako každý rok v predstihu, vo februári. :)

Z dovolenky ste vyčerpali 6 dni.

Urobili ste si už 16 dní voľna.

Dva voľné májové piatky

Rovná sa dva predĺžené víkendy. Oba sviatočné dátumy, 1. aj 8. máj, vyjdú budúci rok na piatok. Opäť môžete s dovolenkou trochu počarovať a spraviť to podobne ako pri aprílových sviatkoch. V máji láka prenájom auta na juhu Európy, a taká Sicília alebo Sardínia stojí za to práve v tomto období – už je teplo, ale ešte žiadne návaly ľudí. So šéfkou/šéfom si v predstihu dohodnite voľno od 4. do 7. mája a máte pred sebou krásnych 10 dní voľna, ktoré vám zhltnú len 4 dni z dovolenky.

Z dovolenky ste vyčerpali 10 dní.

Urobili ste si už 26 dní voľna.

Prázdniny si z nás vystrelia

Sviatok svätých Cyrila a Metoda (5. júl) a Výročie SNP (29. august) vychádzajú na nedeľu, resp. sobotu. To je uprostred roka trochu mrzuté, ale deckám môžete spraviť radosť aspoň tým, že im oddialite návrat do školy. 1. september pripadne na utorok, takže síce v týždni od 29. augusta do 6. septembra uchmatnete v rámci voľna len jeden sviatočný deň, po dlhom lete to bude stáť za to.

Navyše, o dva týždne nato, 15. septembra, príde ďalší sviatočný utorok – sedembolestná Panna Mária. Tu si čím skôr zarezervujte voľno a budete mať pekný predĺžený víkend: 12. až 15. septembra.

Z dovolenky ste vyčerpali 15 dní.

Urobili ste si už 39 dní voľna.

Október nič, november 50/50, Vianoce potešia

Október bude z hľadiska voľna zaujímavý len pre drobcov, 29. a 30. majú totiž jesenné prázdniny. My starší :-) si musíme počkať do novembra. Sviatok všetkých svätých pripadne na nedeľu, ale Deň boja za slobodu a demokraciu pripadne na utorok a tak si znovu predĺžme víkend. Tentokrát od 14. až do 17. novembra. Môžete si skočiť na otočku niekam na juh, ale ja vždy odchádzam s menšou partiou do útulných moravských pivničiek.

Z dovolenky ste vyčerpali 16 dní.

Urobili ste si už 43 dní voľna.

Vianoce sa k nám v roku 2020 zachovajú štedro. 24., 25. a 26. decembra budú štvrtok, piatok a sobota, a vám stále zostávajú minimálne 4 dni dovolenky. Ak máte vo firme rozumné vedenie, dostanete aspoň jeden deň pred Štedrým dňom voľno. Tým pádom môžete zvyšné 4 dni dovolenky využiť na 28. až 31. decembra a čaká vás krásny, dlhý zimný príbeh – od 23. 12. do 3.1., to je 12 voľných dní.

Z dovolenky ste vyčerpali 20 dní.

Urobili ste si už 52 dní voľna.

Vyhrajte Tchibo diár 2020 a naplánujte si budúci rok


Napíšte nám do komentárov na Facebooku tip na to, ako stráviť niektorú z dovoleniek z tohto článku, napríklad kam vyraziť v priebehu predĺženej Veľkej noci alebo počas 1. mája.

Autorov 5 najzaujímavejších tipov odmeníme diárom. Súťaž trvá do 4. novembra, 15:00. Kompletné pravidlá nájdete tu.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články