Práve čítate

Prečo sa nemusíte báť vyraziť sama na dovolenku a ako si ju užiť?

21443  
Zdieľať: 

Prečo sa nemusíte báť vyraziť sama na dovolenku a ako si ju užiť?

„Keď ja by som išla, ale nemám s kým,” ste už určite počuli, ale celkom pravdepodobne to vyšlo z vašich úst. Ja som sa tento rok odhodlala vyraziť sama a môžem vám povedať: je to jedno. Na dovolenku nie je hanba ísť sama a častokrát to môže byť lepšie ako ísť s niekým.

7. 7. 2023 5 min. čítania Michaela Pechanová
Prečo sa nemusíte báť vyraziť sama na dovolenku a ako si ju užiť?

Aj keď samotná cestovateľka už dnes nie je nič čudné, je možné, že budete bojovať s pocitmi, či je to v pohode. Mňa osobne napríklad úplne zbytočne znepokojilo, keď sa okolie na moje rozhodnutie ísť sama na dovolenku tvárilo šokovane a ešte to doplnilo slovami, že „som teda ale odvážna“. To mi nezabudol povedať aj taxikár, ktorý ma viezol na letisko.

Keď ale budete zodpovedná od plánovania až po odlet späť domov, s najväčšou pravdepodobnosťou sa situáciám, ktoré vyžadujú tú „odvahu“, vyhnete. Najodvážnejšie je totiž samotné rozhodnutie, že nepôjdete s kýmkoľvek, len aby ste necestovali sama. A je tiež to najlepšie.

Destináciu vyberajte starostlivo a dajte si dosť času

Celé plánovanie prispôsobte tomu, aby ste sa po celý čas cítili dobre. Pokiaľ vám k dobrému pocitu pomôže istota, že sa o nič veľmi nemusíte starať a všetko za vás zorganizuje niekto iný, choďte s cestovnou kanceláriou. Na trhu je niekoľko takých, ktoré sa špecializujú na single cestovanie, takže si sama medzi rodinkami nebudete pripadať nemiestne.

Pokiaľ už ale máte skúsenosti s plánovaním dovolenky po vlastnej linke, budete slobodnejšia a môžete meniť svoje plány na mieste podľa toho, ako sa vám kde bude páčiť.

V oboch prípadoch je ale základ vybrať správnu destináciu. Tú spoznáte nielen podľa toho, že vás láka a ponúka, čo máte rada, ale hlavne – a to je naozaj najdôležitejšie – je bezpečná. Skúste si do vyhľadávača zadať „safe destinations for female travellers“, kde nájdete miesta z naozaj celého sveta. Keď si totiž vyberiete destináciu, v ktorej sa budete cítiť dobre, máte z polovice isté, že prežijete skvelú dovolenku.

Šťastie praje pripraveným

Venujte dostatok času zisťovaniu informácií o krajine, kam sa chystáte, ešte skôr, ako si kúpite letenky. To platí hlavne vtedy, ak idete na vlastnú päsť. Prechádzam nielen cestovateľské weby, ale tiež blogy cestovateľov. Skvelý je tiež Instagram, kde si podľa fotiek ostatných môžete dohľadať, ako to na mieste (aktuálne) vyzerá, a tak sa napríklad niekam nepoženiete zbytočne.

Nielenže nasajete atmosféru a vyberiete si hneď miesta, ktoré chcete navštíviť, ale hlavne sa pripravíte na miestne zvyky, ktoré vám cestovanie zase o niečo uľahčia. A možno tiež zistíte, že napr. na Kube sa bez španielčiny nezaobídete, a tak budete hľadať ďalej.

Cestovanie a jazyk


Na vlastnú päsť určite necestujte v prípade, že neovládate angličtinu aspoň na základnej úrovni, bez nej sa jednoducho nepohnete. Pokiaľ sa chystáte do čisto španielsky hovoriacich krajín, z mojej skúsenosti vám angličtina stačiť nebude, a to často ani v lepších hoteloch. Naproti tomu v Ázii som s angličtinou prakticky nikdy nemala problém. A keby chýbali slovíčka, pomôžu vám ruky a nohy.

Ako bývať lacno a pohodlne zároveň?

Fakt je ten, že ubytovanie pre jedného a pre dvoch je v hoteli skoro rovnako drahé. Pokiaľ by ste sa ale mimo hotel necítili dobre (a ešte na to boli aj sama), tá cena za to stojí.

Skvelé sú servery, ktoré agregujú ponuky ubytovania, a na ktorých môžete vyberať podľa filtrov, mapy a hodnotenia. A keď sa niečo pokazí, môžete to riešiť priamo s nimi. Oplatilo sa mi to vždy oveľa viac ako výber ubytovania na mieste, aj keď aj to väčšinou ide.

Pokiaľ vám nevadí určitá strata súkromia, najlacnejšie vás vždy a všade vyjdú ubytovne. Tam navyše narazíte na ďalších cestovateľov, s ktorými môžete tráviť čas a zdieľať skúsenosti. Ak sa ale na spanie s ôsmimi ďalšími ľuďmi na izbe necítite, netlačte sa do toho.

Lepšie sa báť, ako sa zľaknúť :-)

Budem sa opakovať, ale bezpečie je na prvom mieste. Keby ste sa na mieste necítili bezpečne, nezostávajte tam, aj keby to malo znamenať, že musíte zmeniť plány alebo sa vrátiť domov.

Pokiaľ sa niečoho obávate, skúste si rozšifrovať, čo to je a ako tomu predísť. Môj najväčší strach na single dovolenke v Thajsku bol, že keby ma stretol nejaký zdravotný problém, musela by som sa spoliehať na cudzích ľudí a miestne zdravotníctvo. Ale hlavne by som v pomerne bezmocnej situácii bola naozaj sama. Riešenie: najčastejšia hrozba pre zdravie na dovolenke je jedlo, tak som si vyberala reštaurácie podľa cestovateľských aplikácií alebo jednoducho podľa toho, kto tam je. Pokiaľ tam vidíte miestnych, je to dobré znamenie.

Tipy na bezpečnejšie a kľudnejšie cestovanie

  • Zistite si vopred cestu a cenu dopravy z letiska na ubytovanie, ktoré si aspoň na prvú noc dohodnite vopred.
  • ak o vás bude mať informácie napríklad v prípade prírodných katastrof, a zároveň vás bude môcť upozorniť na potenciálne krízové situácie, ak sa vo vašej destinácii bude niečo diať.
  • Zbaľte sa minimalisticky alebo aspoň tak, aby ste vždy všetko uniesli sama a nemuseli sa spoliehať na cudziu pomoc.
  • Majte vždy finančnú rezervu a dobré cestovné poistenie.
  • Kúpte si miestnu dátovú SIM, nech máte po ruke mapy a môžete si všetko dohľadať.
  • Noste so sebou kópiu pasu, originál nechajte ideálne v sejfe v hotelovej izbe.
  • Majte dve platobné karty, pokiaľ by jednu obchodník zamietol.
  • Do exotickejších destinácií sa vybavte nielen očkovaním, ale aj špeciálnymi liekmi.
  • Urobte si doma „záchrannú sieť“ ľudí, ktorých budete pravidelne informovať o tom, kde ste, a že ste v poriadku.

Urobte si to jednoducho pekné

Je to dovolenka a vy si na nej môžete robiť úplne čo chcete, bez kompromisov s kýmkoľvek ďalším. Kochajte sa miestnou architektúrou, nasávajte atmosféru, šnorchlujte, choďte na túry, bavte sa s miestnymi ľuďmi, učte sa tamojší tanec alebo jazyk – jednoducho robte to, čo baví vás.

Nemusieť brať na nikoho ohľad je niečo, na čo si veľmi rýchlo zvyknete a bude sa vám to určite páčiť.

Ako zistiť, či si práve ja môžem dovoliť ísť sama?

Ak viete, že sa cítite čudne už pri prechádzke sama mestom, single dovolenka pre vás asi nebude. Ak ale váhate alebo jednoducho máte chuť „sa prekonať“, skúste to postupne – choďte sama do kaviarne, do kina alebo vycestujte na víkend na skúšku.

Nikdy totiž neviete. Ja som napríklad vedela, že som rada sama a že si vystačím, ale nakoniec ma aj tak prekvapilo, ako veľmi ma samostatné cestovanie nadchlo. Okrem toho, že som si odpočinula (pretože som väčšinu času naozaj bola sama so sebou), som zo seba mala úprimnú radosť, že som to dokázala. Sama sebe aj napríklad pánovi taxikárovi.

Sama, ale nie tak sama


Ak by ste išli sama skôr z donútenia, nehádžte flintu do žita. Veľa ľudí cestuje tak, že sa na mieste spriatelí s niekým, s kým potom dovolenku strávi. Toto funguje skvelo práve v hosteloch. Parťáka nájdete tiež na cestovateľských serveroch (hľadajte „spolucestovanie“) alebo choďte s cestovkou pre singles, ktorá sa špecializuje na zoznamovacie zájazdy. A možno sa dokonca nevrátite sama.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články