Práve čítate

Naletíte, ani neviete ako. Internetové zoznamovanie nahráva podvodníkom.

2631  
Zdieľať: 

Naletíte, ani neviete ako. Internetové zoznamovanie nahráva podvodníkom.

Hrozby internetu sú večnou témou, o ktorej najčastejšie prednášame deťom a teenagerom. Tí sa ale často orientujú v on-line vodách oveľa lepšie a rozpoznajú podfuk už po pár správach. Zato neprimerane dôverčivých dospelých je viac ako dosť a podvodníci z nich dokážu vytiahnuť závratné sumy. Ako na to idú? Sľubujú lásku!

16. 6. 2023 4 min. čítania Linda Stárková
Naletíte, ani neviete ako. Internetové zoznamovanie nahráva podvodníkom.

O catfishingu počujeme najčastejšie rozprávať mladých mužov, ktorí sa pokúsili zoznámiť cez internet. Často slovíčko používajú v kontexte rande dohodnutého na online zoznamke, keď ich prekvapí, že nádejná partnerka nevyzerá úplne ako na fotkách.

Vďaka inteligentným technológiám si totiž môžeme pár klikmi ubrať z hmotnosti, odstrániť akné, pridať husté dlhé kadere, natiahnuť nohy o dvadsať čísel… Na čo si len spomeniete. Lenže catfishing môže byť aj oveľa temnejší a priniesť  oveľa väčšiu škodu ako len jeden pokazený večer.

Catfishing


Catfish, v doslovnom preklade sumec, je výraz pre človeka, ktorý sa na internete vydáva za niekoho iného. Používa falošné fotografie a niekedy si vytvorí aj úplne novú identitu, aby si na internete našiel priateľov alebo romantických partnerov. 

Podvodník z Tinderu

Viac som sa o catfishing začala zaujímať, keď som si pozrela dokument Podvodník z Tinderu. Muž sa v ňom vydával za milionára a učaroval azda desiatke žien, z ktorých potom viac či menej nápadne začal ťahať peniaze.

Za tie si kupoval drahé oblečenie, luxusné hodinky a dovolenky, na ktoré potom lákal ďalšie ženy. Všetky boli tak v mojom veku, vzdelané, pôsobili inteligentne a napriek tomu z nich niekto vylákal desaťtisíce dolárov pod vidinou spokojného vzťahu. Nechápala som, ako mohli takému nápadnému podvodu naletieť.

„Na tento druh podvodníkov prekvapivo naletia ľudia v celej šírke intelektového spektra, teda aj ženy s vyšším intelektom, ženy s vysokoškolským vzdelaním. Ak to teda nie je záležitosťou inteligencie, poďme si položiť otázku, kto býva najviac ohrozený catfishingom? Vzhľadom k tomu, že tu ide o emočnú manipuláciu zo strany podvodníka, ohrození sú ľudia, ktorí emocionálne strádajú. Hľadajú lásku, dalo by sa povedať, že dokonca prahnú po láske. Ďalšou rovinou zraniteľnosti osobnosti týchto žien je dôverčivosť a absencia kritického myslenia.”
Jana Růžičková, psychologička

Na internete nájdete tisícky takýchto príbehov. Na prvý pohľad sa zdajú byť aj celkom zábavné. Jedna Japonka nedávno posielala peniaze mužovi, ktorý jej tvrdil, že je ruský astronaut uväznený vo vesmíre a potrebuje zaplatiť poplatky za pristátie svojho modulu v Japonsku. Iba tak sa môžu konečne stretnúť. Bizarné, ale stálo ju to v prepočte viac ako 27 000 eur.

podvodníci na internetu

Ako je možné, že takto naletíme?

Psychologička Jana Růžičková mi vysvetlila, že podvodníci sú extrémne šikovní vo svojich manipuláciách a pomaly, postupne si získavajú dôveru.

Jemnou opatrnou komunikáciou popretkávanou lichôtkami, obdivom, plánmi, erotikou a sľubovaním spoločného života. Ich obete sa na takýchto správach stanú až závislými. „A keďže nemajú porovnanie s realitou, nemôžu partnera predstaviť svojej rodine, priateľom, vidieť ho v reálnych situáciách, ako reaguje, vytvorí sa nerealistická bublina, ktorá narastá do obrovských rozmerov,” vysvetľuje Růžičková.

Zložité je to aj pre okolie. Vy totiž na rozdiel od podvedeného človeka vidíte veci bez ružových okuliarov. Preto je presvedčiť človeka, že sa stal obeťou manipulácie cez internet, azda tou najnáročnejšou úlohou. „Aj keď si podvedená žena v kútiku duše uvedomuje, že niečo nie je v poriadku, objavuje sa fenomén, ktorý nazývame kognitívna disonancia.Táto teória sa zaoberá ľudským správaním a presvedčeniami, ktoré sa vzájomne nezhodujú a vzniká tak vnútorný konflikt. Kognitívna dizonancia sa prejaví pocitom nepokoja a napätia,” popisuje psycholobička. My sa týmto pocitom bránime snahou ospravedlniť svoje správanie alebo odmietnutie nových informácií, ktoré môžu byť v priamom protiklade s naším presvedčením. V praxi to znamená, že obeť catfishingu sa zubami nechtami bráni dôkazom a realite, že bola podvedená a neustále obhajuje situácie a tvrdenia, ktoré podporujú pravdivosť podvodného klamára. Po nejakom čase si jednoducho začne sama obeť vymýšľať dôvody, prečo všetky tie výmysly sú vlastne pravda.

opuštěná žena

Ako zistiť, že niečo nesedí?

Neukazujú tvár a nechcú si telefonovať

Sú ľudia, ktorí si chránia svoje súkromie a fotky na internet nedávajú. Aspoň jedna fotka poslaná súkromne by ale nemala byť problém. Rovnako v dnešnej dobe, keď je signál a internet skoro všade, je zvláštne, ak si s vami nechcú telefonovať alebo sa spojiť cez videohovor. Hrozí totiž, že vám síce píše John z Británie, ale v skutočnosti pri telefóne sedí podvodník z druhého konca sveta.

Bombardujú vás láskou

Títo ľudia zneužívajú dôverčivosť a často sa zameriavajú na opustené ženy a mužov. Láska z nich preto priam srší na všetky strany. Aj keď ste sa ešte nikdy nestretli, vyznajú vám lásku, vykreslia spoločnú budúcnosť ako na ružovom obláčiku a pokojne vás aj požiadajú o ruku za pár týždňov. Chcú si vás k sebe pripútať a pod vidinou spokojného vzťahu z vás ťahať peniaze.

Ich účty na sociálnych sieťach sú podozrivo prázdne

Profil, na ktorom nie je žiadna fotka, status, alebo informácie, by mal automaticky vzbudiť obozretnosť. Ale pozor, dnes už je pomerne ľahké fotky niekde ukradnúť, alebo pokojne vytvoriť úplne umelo, takže buďte obozretní.

A rovnako ich bankové účty

Podvodník, ktorý robí catfishing kvôli peniazom, si vymyslí najšialenejšiu historku, len aby ste mu „požičali” peniaze. Môže začať menšími sumami, ktoré vám aj vráti a keď si raz vybuduje vašu dôveru, začne požadovať väčšie a väčšie sumy. Napríklad na letenky, aby ste sa  mohli konečne stretnúť.

Nemusí to být len o láske


Podvodníci na internete sa samozrejme neobmedzujú len na romantiku. Falošných príbehov, na ktoré ľudia môžu naletieť, je veľa a návnady sa rôznia, od vzdialených príbuzných, po ktorých máte dediť, až po choré deti alebo zázračne vynášajúce investície. Dávajte si preto pozor a nikam nezadávajte svoje citlivé údaje a neposielajte peniaze nezabezpečeným spôsobom.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články