Práve čítate

Dúhové veľkonočné vajíčka: Nafarbíte ich pomocou peny na holenie

8345  
Zdieľať: 

Dúhové veľkonočné vajíčka: Nafarbíte ich pomocou peny na holenie

Keď som na internete už po niekoľkýkrát narazila na veľkonočné vajíčka farbené penou na holenie, musela som to vyskúšať. A vážne to funguje! Vďaka tejto technike sú krásne dúhové a ešte sme si užili so synom veľa zábavy.

10. 3. 2021 2 min. čítania Romana Böhmová
Dúhové veľkonočné vajíčka: Nafarbíte ich pomocou peny na holenie

Zdá sa, že každoročne je najobľúbenejším spôsobom, ako zafarbiť vajíčka, pohár s octom a práškovými farbami. V posledných rokoch tiež dosť letí farbenie prírodnými farbami – kurkumou, šupkami od cibule, repou, čučoriedkami alebo aj červenou kapustou.

Ja som sa ale tento rok pustila do trošku netradičného postupu, ktorý na mňa stále vyskakoval niekde na internete. Jednoducho som musela vyskúšať, či to vážne funguje! A o čom hovorím? Farbenie vajíčok pomocou peny na holení.

Ako urobiť dúhové vajíčka pomocou peny na holenie?

Súhlasím, ak si hovoríte, že farbiť vajíčka pomocou peny na holenie a gélových farieb znie trošku zvláštne, ale funguje to! A je to skvelá zábava, ak do práce zapojíte napríklad aj deti. Tak ideme na to?

Čo všetko budete potrebovať?

  • nádobu, v ktorej budete vajíčka farbiť (najlepšie v tvare nejakého pekáčika alebo môžete použiť aj formu na muffiny)
  • vajíčka uvarené natvrdo (ideálne biele)
  • ocot
  • bavlnenú handričku
  • penu na holenie
  • gélové farby
  • špajľu
  • gumové rukavice
  • papierové utierky

Postup:

Uvarené vajíčka nechajte úplne vychladnúť. Potom pokvapkajte octom handričku a vajíčka dokonale očistite, aby vám na ne potom farba dobre chytila. Pripravte si nádobu, v ktorej budete vajíčka farbiť.

  1. Do nádoby nastriekajte penu na holenie (cca do hĺbky 3 – 5 cm). Potom si zoberte gélové farby a do peny ich nepravidelne nakvapkajte. Pomocou špajle farby s penou trochu premiešajte. Špajľou v pene robte krúživé pohyby, aby sa farba pekne rozpustila.
  2. Vajíčka pomaly vložte do peny (ideálne tak, aby bola presne polovica vajíčka ponorená v pene).
  3. Nechajte 5 minút pôsobiť a potom otočte (teraz už si radšej dajte gumové rukavice). Opäť nechajte farbu pôsobiť.
  4. Vajíčka očistite od peny pomocou papierovej utierky a preložte ich do stojanu na vajíčka.

Moje tipy na farbenie

V tomto návode som použila na farbenie ružovú, fialovú a mentolovú gélovú farbu. Vy ale samozrejme môžete použiť kombináciu farieb, akú budete chcieť.

Ideálne je použiť 3 4 farby. Je ale tiež možné urobiť vajíčka len dvojfarebné a vždy zvoliť inú kombináciu farieb.

Ak doma nemáte gélové farby, môžete si v troške vody rozmiešať klasické potravinárske práškové farby a nakvapkať ich na penu namiesto gélových farieb. Zmes musí byť ale naozaj koncentrovaná.

Keď do nádoby nastriekate dostatok peny, nemusíte vždy ponoriť len polovicu vajíčka, ale hneď ho môžete v pene obaliť celé jemným otočením. Potom už stačí počkať pár minút a máte to.

Ak nebudete chcieť vajíčka variť natvrdo, môžete si urobiť na špičke a zospodu dierku a vajíčka klasicky vyfúknuť. Vyfúknuté vajíčka môžete využiť napríklad na nejaký veľkonočný dezert.

A ako vajíčka na záver dozdobiť? Pekne dúhové vajíčka môžete ešte  nakoniec s vašimi deťmi polepiť samolepkami alebo popísať akrylovou fixkou. Deti budú určite nadšené. A aj keď tohtoročná Veľká noc nebude asi taká, na akú sme všetci zvyknutí, určite si ju užijeme aj doma.

Prečítajte si tiež: Ktorá technika zdobenia vajíčok stojí za tú prácu?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články