Práve čítate

Prezidentská bábovka

4252  
Zdieľať: 

Prezidentská bábovka

V knihe Magická kuchárka od Otomara Dvořáka som sa dočítala, že bábovka sa už odpradávna považuje za symbolické a magické pečivo. Predstavuje hviezdu s otvorom uprostred, ktorá úzko súvisí s betlehemskou hviezdou a Pannou Máriou. Odtiaľ pochádza aj jej názov: baba, babovka, bábovka. Vraj sa cez ňu dalo nazrieť do budúcnosti, preto sa viazala novorodencom nad postieľku.

18. 11. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Prezidentská bábovka

Vždy ma prekvapí, čo sa ešte nedozviem! Poviete si bábovka, no ale mágia? Rada sa nechám unášať svetom symbolov. Je to romantické, to musíte uznať. Ľudia sú úžasní ‒ čo si o sebe nevymyslia, aby dokázali prekonať strasti života a zachovali si to pekné, čo si stále dokola môžu pripomínať. A keď si pritom upečiete takú prezidentskú bábovku, tak vám garantujem, že si ju budete chcieť piecť zas a znova. Nie je to síce pravá veštecká bábovka z hutného kysnutého cesta, ale naopak, tá najjemnejšia a najlahodnejšia baba, ktorú som jedla. Recept mám od svojej svokry, ktorá zrejme mágiu v kuchyni používa. A prezidentskou som ju nazvala preto, že je svojou vyváženou chuťou a konzistenciou hodná významných štátnikov. Na počesť. Aby sme nezabudli. Preto aj ten portrét prezidenta Masaryka. A k tomu jarná magnólia ako symbol nového života. Bábovke sa vraj totiž hovorilo aj novoročka, lebo súvisela so zimným slnovratom. A ten už čoskoro nastane. Tak schválne, koľko báboviek dovtedy upečiete?

PREZIDENTSKA BABOVKA 1

Suroviny

300 g polohrubej múky
1 vrecúško prášku do pečiva
100 g mletých vlašských orechov
50 g strúhanej čokolády
200 g masla
200 g krupicového cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
6 vajec
250 ml smotany na šľahanie
maslo na vymastenie formy
múka na vysypanie formy

Postup

Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180 °C. Múku preosejeme do misy, premiešame s kypriacim práškom, orechmi a čokoládou. Maslo vymiešame s cukrom do peny, postupne zašľaháme žĺtky a smotanu a rovnakým spôsobom vmiešame múku s orechmi. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho zapracujeme do cesta. Vlejeme do formy, uhladíme špachtľou a pečieme v predhriatej forme zhruba 45 minút. Upečenú bábovku necháme úplne vychladnúť a vyklopíme ju z formy.

BABOVKY 2

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články