Práve čítate

Pustila som sa do testovania: Fungujú babské rady na pranie bielizne bez chémie?

1435  
Zdieľať: 

Pustila som sa do testovania: Fungujú babské rady na pranie bielizne bez chémie?

Každú chvíľu niekde narazím na najrôznejšie babské rady ohľadom prania bielizne bez bežných produktov z drogérie a vŕtalo mi hlavou, či môžu vážne fungovať. Tie najčastejšie som sa teda rozhodla vyskúšať. Pri pokusoch som siahla po rôzne znečistenom oblečení a tiež som otestovala rôzne materiály. Ste zvedaví, ako to dopadlo?

25. 8. 2022 3 min. čítania Marta Kaniewska
Pustila som sa do testovania: Fungujú babské rady na pranie bielizne bez chémie?

Niekoľko členov našej rodiny je náchylných na ekzémy a obyčajné pracie prostriedky im veľmi nepomáhajú. Vlastne aj preto som sa začala zaujímať o riešenia, ktoré sú k pokožke citlivejšie. Ekologické pracie prostriedky sú fajn, ale ja som chcela skúsiť ísť ešte o krôčik ďalej.

Pranie len vo vode – je vôbec treba prací prostriedok?

Jednoduchá odpoveď: Je. Aj keď by sme si asi všetci priali opak. To by bolo ušetrených peňazí za pracie prášky a gély! Lenže práve tie pomáhajú škvrnám oddeliť sa od vlákien látky a bez nich to tak ľahko nejde.

Praním iba vo vode maximálne tak osviežite oblečenie, ktoré nie je zašpinené. Alebo môže byť núdzovým riešením niekde na chalupe alebo v kempe, kde človek inú možnosť nemá. Ak sa pre takéto osvieženie bielizne rozhodnete, je fajn pridať aspoň pár kvapiek prírodného esenciálneho oleja, ktorý oblečeniu dodá príjemnú vôňu. Moja najobľúbenejšia je levanduľa. Ale na prepotené oblečenie po náročnom výstupe je v čistej vode väčšinou aj levanduľa krátka.

Studená voda a peroxid vodíka na krvavé škvrny


Som jednou z tých, čo sa porežú vždy, keď do ruky zoberú nôž. A občas to odnesie aj moje oblečenie. Čo s tým? Čerstvú škvrnu oplachujte pod prúdom studenej vody. Väčšinou vďaka tomu hneď zmizne a nie je treba siahnuť po žiadnych kúzelných odstraňovačoch. Ak škvrna trochu zaschne, používam fígeľ s peroxidom vodíka (ktorý sa samozrejme hodí aj na môj porezaný prst). Kvapnem ho priamo na škvrnu, nechám chvíľu pôsobiť a až potom oplachujem vodou.

Mydlové orechy – vec, ku ktorej som bola dosť skeptická

Jedno ma ohľadom pracích orechov vážne mrzí. To, že som ich neskúsila skôr. Myslela som si, že to je nezmysel a určite nemôžu fungovať.

Po prvej skúške som nakoniec vôbec nebola sklamaná… čiastočne možno vďaka mojej počiatočnej skepse, ale hlavne preto, že bielizeň sa pekne vyprala. Horšie to bolo pri druhej várke s fľakatejším oblečením. Ukázalo sa, že samotné orechy na odolnejšie škvrny nestačia. Pomáha ale, keď najskôr necháte oblečenie odmočiť a ideálne použijete ešte aspoň malé množstvo nejakého pracieho prostriedku, napríklad aj z ponuky tých „eko“. Pre mňa to už je ale pomerne zdĺhavý proces na to, aby som ho chcela absolvovať pravidelne. V každom prípade však v mojej výbave nakoniec orechy zostali a na bežné pranie ich rada používam. Veď väčšie škvrny na oblečení sa mi podarí vytvoriť skôr výnimočne. Inak by som na to asi pozerala v prípade, keby som mala malé deti, ktorých oblečenie na konci dňa vyzerá skôr ako maliarske plátno.


Čo sú to mydlové orechy? Sú to usušené šupky plodov stromu Sapindus Mukorossi – mydlovníka. Obsahujú saponíny a práve vďaka nim sa používajú na pranie. Vkladajú sa do látkového vrecka a pridávajú sa tak priamo do bubna práčky spoločne s bielizňou.

Kúzelná sila sódy

Na záver som skúsila jedlú sódu, to je taký univerzálny pomocník azda úplne na všetko a aj moja babička ju odjakživa rada používa. Navyše je naozaj lacná.

Jedlú sódu mám vždy doma. Má výborné čistiace vlastnosti a tie obhájila aj pri praní. Nečistoty a s nimi aj pachy boli z oblečenia fuč. V kombinácii s niekoľkými kvapkami esenciálneho oleja to potom bolo úplne najlepšie. Nevýhodou jedlej sódy je to, že v nej môže zájsť biela. To by malo vyriešiť používanie pracej sódy namiesto jedlej. Už ju celkom bez problémov zoženiete vo väčšine drogérií.


Sóda na pranie sa pridáva aj 
do pracieho gélu, ktorý si zvládnete vyrobiť doma. Kombinuje sa tam s Marseillským mydlom alebo s mydlom s jeleňom. A to, ako asi všetci vieme, je azda odjakživa spoľahlivý pomocník.

Jedlá sóda sa mi osvedčila aj pri čistení koberca a to hlavne v posledných mesiacoch, kedy k nám do rodiny pribudlo šteňa, ktorému sa občas podarilo urobiť na koberci mláčku. Miesto znečistenia som vždy zasypala sódou a jemne ju do koberca zapracovala, nechala asi hodinu pôsobiť a potom som všetko vyluxovala. Sóda spoľahlivo pohltila všetok zápach.

Tiež zabúdate vybrať bielizeň z práčky?

Som hlava deravá a ani by som nespočítala, koľkokrát som prišla do kúpeľne, kde na mňa v práčke už pekne dlho čakalo vyprané oblečenie. A to je nepríjemné, pretože potom všetko zatuchne a ani opakované plákanie veľmi nepomáha.

Na to mi, opäť babička, poradila trik, ktorý funguje. K bielizni v takejto situácii pridám trochu citrónovej šťavy a soli a nechám preprať. A sódou v tejto kríze tiež nič nepokazíte. Pripomínam jej schopnosť pohlcovať pachy.

wino na plamy z wina

Či už si oblečenie zašpinia atramentom deti alebo vy, opäť pomôže šťava z citróna. A to nielen na oblečení, ale napríklad aj na koženej sedačke.

Na fľak od červeného vína zase choďte so soľou. Ale pustite sa do toho okamžite. Čerstvú škvrnu najskôr čo najviac vysuším papierovou utierkou a potom ju zasypem soľou, ktorú pomocou prstov jemne zapracujem. Nechám asi 3 hodiny pôsobiť a potom danú vec hodím klasicky do práčky.

Aký je teda záver môjho testovania? Pranie bez chémie možné je, len na to občas človek musí vynaložiť trochu viac energie. Navyše už sa predáva veľa eko pracích prostriedkov a aj tie si v mojej výbave našli svoje miesto.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články