Práve čítate

Pomóc, našla som ďalší žltý list! Ako sa v zime starať o rastliny, aby sa dožili ďalšej sezóny?

7624  
Zdieľať: 

Pomóc, našla som ďalší žltý list! Ako sa v zime starať o rastliny, aby sa dožili ďalšej sezóny?

Nie je žiadnym tajomstvom, že izbové kvetiny cez zimu v našich domácnostiach tak trochu trpia. Je to ale úplne normálne a stáva sa to nám všetkým. Ja sama rastliny už nejaký ten piatok pestujem a žltými listami by som si len za túto zimu pokojne mohla vytapetovať obývačku. Straty sa však ale dajú minimalizovať a nie je to vlastne žiadna veda.

12. 1. 2022 4 min. čítania Anna Kruchňová
Pomóc, našla som ďalší žltý list! Ako sa v zime starať o rastliny, aby sa dožili ďalšej sezóny?

Zoberte to pekne poporiadku. Na úvod je potrebné povedať, že žltý list ešte nemusí znamenať žiadnu veľkú katastrofu. Rovnako ako nám padajú vlasy, rastliny po určitej dobe hodia cez palubu svoje najstaršie listy. Z nich si tesne predtým vytiahnu dôležité živiny, ktoré im pomôžu s novými výhonkami. Ak teda rastlina žltne tzv. od hliny, je možné, že len potrebuje kvapku prikŕmiť.

Hnojiť v zime? A nie je to zakázané?

Nie je. Obmedzenie syntetických živín sa síce mimo rastovú sezónu odporúča, aj tak je ale dobré rastlinám v zime prilepšiť, hlavne ak na nich pozorujete aktívny rast.

Ideálne prihnojte raz za 3 4 týždne a v polovičnej dávke ako je tá predpísaná na obale. Ak sa aj tak bojíte, barličkou pre vás môže byť hnojivo na orchidey – to je samé o sebe veľmi nariedené a keď dávku ešte o polovicu znížite, rastlinám určite neublíži.

Posilnite rastlinnú imunitu aj koreňový bal výluhom z rašeliny nazývanom lignohumát. Žltú fľašu kúpite za pár eur v každom hobbymarkete a často aj v kvetinárstvach. Do zálievky ho pridávajte asi 2x za mesiac a uvidíte, že vám rastlinky časom poďakujú. 

S vodou nešetrím, napriek tomu listy schnú. Prečo?

Práve polievanie je počas zimy tým najväčším kameňom úrazu, a to aj pre skúsenejších pestovateľov.

Kratšie dni nás oberajú o svetlo a často aj teplo. Tým pádom rastliny spotrebovávajú oveľa menšie množstvo vody, ako na aké sme zvyknutí z jarných a letných mesiacov, a je teda oveľa ľahšie ich nadbytočnou zálievkou doslova utopiť. Listy potom žltnú, hnednú a vysychajú, hlavne ak je rastlina umiestnená v blízkosti radiátora. Potom už stačí len raz dvakrát v dobrej viere znovu zaliať, aj keď je koreňový bal stále mokrý, a tragédia je na svete.

Odporúčaná zálievka sa v zime ťažko odhaduje. Ja napríklad v obývačke s veľkým strešným oknom orientovaným na juh polievam aj cez zimu každý týždeň, v chladnejšej severnej spálni ale iba každý druhý, tretí týždeň. Pred každou zálievkou poťažkám kvetináč, a keďže po rokoch už viem, aký ťažký je poliaty a aký ľahký je vyschnutý, ako ukazovateľ mi to stačí. Niekedy si ale nie som istá, hlavne keď rastlina stojí pri kúrení. V tej chvíli jednoducho do substrátu strčím ukazováčik až po druhý kĺb a keď je suchý, polejem.

Nechcete si špiniť prsty v hline? Kúpte si zapichovací prenosný vlhkomer! Tento zázrak za pár eur je celkom bežne dostupný cez internet a veľa pestovateľov naň nedá dopustiť.

V zime vystrájajú škodcovia

Ak majú niekedy škodcovia hody, potom je to určite počas jesene a zimy.

Roztočec má rád suché prostredie a prach zvírený horúcim vzduchom z radiátorov je pre neho doslova MHD. Do bytov sa pred zimou skrývajú aj strapky, veľakrát ukryté v konároch vianočného stromčeka. Na pomaly vysychajúcom substráte (často s vrstvou plesne spôsobenej absenciou vetrania) si zase užívajú otravné smútivky.

Rastliny, už tak oslabené nedostatkom svetla, v zime škodcom ľahšie podľahnú. Preto tie svoje v zime kontrolujem oveľa častejšie, ideálne aj so svetielkom (napríklad z telefónu) a s lupou, a pekne zo všetkých strán – hlavne na spodnej strane listu. Preventívne im aj raz za tri týždne doprajem sprchu, tá totiž dokáže účinne odplaviť nielen vrstvu prachu, ale aj väčšiu časť škodcov. S tou zvyšnou si potom poradia rôzne postreky, tyčinky alebo bio alternatívy napríklad v podobe priateľských roztočov alebo hlístic.

Pri postrekoch je potrebné dať si pozor na dve veci: Ak sa chcete zbaviť roztočcov, obyčajný insekticíd vám nepomôže. Vyberajte preto také prípravky, ktoré si poradia aj s roztočcami. A druhá vec – roztočec si na postrek dokáže zvyknúť, preto je dobré po čase zmeniť zloženie.

Dokážem zachrániť rastlinu, ktorá viditeľne odchádza?

Niektoré prípady síce nespasí už ani čarovná formulka, zázraky sa ale dejú nielen na Vianoce. Napriek odporúčaniam sa totiž drvivá väčšina rastlín dá namnožiť aj počas zimy. A ako na to?

  • Zistite, ako sa konkrétna rastlina množí. Pri niektorých stačí list, iné potrebujú na  tvorbu nového rastu aj tzv. uzol, kolienko listovej stopky.
  • Nájdite časť, ktorá je najviac zelená a najmenej poškodená.
  • Urobte rez čistým ostrým nožom alebo nožničkami. Ranu na odrezku nechajte zaschnúť, predídete tak zahnívaniu.
  • Vložte odrezok do vody izbovej teploty, umiestnite na okno/dostatočne svetlé miesto.
  • Pohár môžete prikryť mikroténovým vreckom utesneným gumičkou, ktoré raz za čas (ideálne raz týždenne pri výmene vody) uvoľníte. Zvýšená okolitá vlhkosť pomáha rastline pri tvorbe nového koreňového systému, nutná ale nie je.
  • A posledný tip na záver: Aj tu môže pomôcť lignohumát. Na bežný pohár vody stačí naozaj malá kvapka (cca pol čajovej lyžičky).

jak rozmnožovat pokojové rostliny

Môže sa stať, že napriek všetkým vašim snahám rastlinu nakoniec nezachránite. Ak to ale nebol práve exemplár za stovky eur alebo dlhoročná zeleň, ktorá sa u vás doma dedí z generácie na generáciu, nie je dôvod dlho smútiť. Máte totiž nielen voľný kvetináč, ale aj cennú skúsenosť, ktorú v ďalších pestovateľských pokusoch určite zúročíte.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články