Vždy ma prekvapí, čo sa ešte nedozviem! Poviete si bábovka, no ale mágia? Rada sa nechám unášať svetom symbolov. Je to romantické, to musíte uznať. Ľudia sú úžasní ‒ čo si o sebe nevymyslia, aby dokázali prekonať strasti života a zachovali si to pekné, čo si stále dokola môžu pripomínať. A keď si pritom upečiete takú prezidentskú bábovku, tak vám garantujem, že si ju budete chcieť piecť zas a znova. Nie je to síce pravá veštecká bábovka z hutného kysnutého cesta, ale naopak, tá najjemnejšia a najlahodnejšia baba, ktorú som jedla. Recept mám od svojej svokry, ktorá zrejme mágiu v kuchyni používa. A prezidentskou som ju nazvala preto, že je svojou vyváženou chuťou a konzistenciou hodná významných štátnikov. Na počesť. Aby sme nezabudli. Preto aj ten portrét prezidenta Masaryka. A k tomu jarná magnólia ako symbol nového života. Bábovke sa vraj totiž hovorilo aj novoročka, lebo súvisela so zimným slnovratom. A ten už čoskoro nastane. Tak schválne, koľko báboviek dovtedy upečiete?
Suroviny
300 g polohrubej múky
1 vrecúško prášku do pečiva
100 g mletých vlašských orechov
50 g strúhanej čokolády
200 g masla
200 g krupicového cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
6 vajec
250 ml smotany na šľahanie
maslo na vymastenie formy
múka na vysypanie formy
Postup
Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180 °C. Múku preosejeme do misy, premiešame s kypriacim práškom, orechmi a čokoládou. Maslo vymiešame s cukrom do peny, postupne zašľaháme žĺtky a smotanu a rovnakým spôsobom vmiešame múku s orechmi. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho zapracujeme do cesta. Vlejeme do formy, uhladíme špachtľou a pečieme v predhriatej forme zhruba 45 minút. Upečenú bábovku necháme úplne vychladnúť a vyklopíme ju z formy.