Práve čítate

Púpavová detoxikačná káva

5526  
Zdieľať: 

Púpavová detoxikačná káva

Mám rada recepty, podľa ktorých si jedlo uvaríte trebárs len raz za život, ale o to väčším dobrodružstvom je zážitok s jeho prípravou, ktorý sa navždy vryje do pamäti. Myslím, že práve toto je jeden z nich. Však vy si na to vyrývanie púpavy pri káve pekne zaspomínate.

24. 3. 2017 2 min. čítania Kateřina Winterová
Púpavová detoxikačná káva

Pred dvoma rokmi som na veľtrhu bioproduktov BioFach v Nemecku narazila na vrecúška so semienkami biopúpavy, ktoré ste si mohli objednať a zasiať. To ma fakt dostalo. Musela som sa smiať pri predstave, ako si hipster na balkóne v Berlíne pestuje biopúpavu na šalát a záhradníci u nás plačú nad každým nevyrytým korienkom tejto úžasne úpornej buriny. Zo záhona ju hubím tiež, ale inak na púpavu v záhrade nedám dopustiť. Pesto z mladých lístkov púpavy plných vitamínu C jednoducho nemá chybu a výroba púpavového medu je pre mňa každý rok skúškou trpezlivosti pri miešaní a strážení hrnca s tuhnúcim zlatistým sirupom.

A viete, že z púpavy možno využiť aj koreň? To musíte vyskúšať, lebo takú dobrú bylinkovú kávu ste určite nepili. Ja teda rozhodne nie. A k tomu tie liečivé účinky! A okrem toho sa táto káva vynikajúco hodí na jarný detox. Púpava lekárska totiž pôsobí priaznivo na očistu pečene a žlčníka, lebo ich zbavuje toxických látok. Znižuje aj hladinu cukru v krvi a podporuje trávenie. Má tiež schopnosť pomôcť telu s odvodnením. A vraj pomáha aj pri chronickej únave. A ak preferujete čaj, stačí čistý nakrájaný koreň usušiť za suchého počasia v tieni. Potom ho len povaríte vo vode a liečivý čaj je na svete. Ale čo si budeme navrávať, pražený koreň má výraznejšiu, aromatickejšiu chuť.

pampeliskova kava_DSC4020-46

Suroviny

korene púpavy lekárskej
mlieko
med, sirup alebo cukor na dosladenie

pampeliskova kava_DSC4229-58

Postup

Na jar alebo na jeseň vykopeme zo zeme korene púpavy. Zbierame ich na miestach neznečistených priemyselnými hnojivami a postrekmi. Korene odkrojíme od zelenej nadzemnej časti a kefkou vydrhneme dočista. Veľmi dôkladne ich opláchneme, nech nám kávu nekazia smietky hliny. Čisté korene nakrájame na drobnejšie, približne rovnaké kúsky a dáme do rúry pražiť na 200 °C. Dávame pozor, aby sa nespálili. Mali by byť vysušené, tmavohnedé. Prípadné čierne „uhlíky“ z koreňov odstránime.

Korene necháme vychladnúť a pomelieme ich v mlynčeku na kávu. Skladujeme ich vo vzduchotesnom pohári na tmavom mieste. Kávu pripravíme z 2 čajových lyžičiek praženého púpavového koreňa vareného pár minút v 200 ml vody. Podľa chuti pokvapkáme mliekom a osladíme.

pampeliskova kava_DSC4221-57

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články