Práve čítate

Pripomeňte si, ako sa hrajú hry na vonku

2854  
Zdieľať: 

Pripomeňte si, ako sa hrajú hry na vonku

Začínajú sa teplé dni, chcete byť s deťmi vonku, ale už ste zabudli, ako sa hrajú hry, ktoré poznáte z detstva? Prinášame základné pravidlá, podrobnejšie návody nájdete na internete. Pri väčšine z nich skoro nič nepotrebujete.

6. 4. 2017 3 min. čítania Kamila Šemberová
Pripomeňte si, ako sa hrajú hry na vonku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kreslenie kriedou

Pamätáte sa na chodníky pokreslené princeznami, závodnými autami či lietadlami? Kriedu predávajú v každom papiernictve alebo hračkárstve, deti nepotrebujú spoločnosť a ďalšou výhodou je, že po sebe nemusia upratať, dážď sa o to postará.

Guľôčky

Nakreslite čiaru a kúsok od nej vyhĺbte jamku. Hráči najprv hodia svoje guľôčky smerom k jamke a kto k nej hodí najbližšie, začne hrať ako prvý. Každý hráč si pripraví desať guľôčok (ideálne by každý hráč mal mať guľôčky inej farby, aby sa dali ľahko rozoznať) a hodí ich smerom k jamke. Potom hádžu ostatní hráči. Následne jeden po druhom ťukajú svoje guľôčky po zemi smerom k jamke (len jedným prstom), v ťukaní sa striedajú. Vyhráva ten, kto má všetky guľôčky v jamke ako prvý.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skákanie panáka

Potrebujete kriedu a kamienok. Kúskom kriedy nakreslíte na chodník panáka a čiaru, od ktorej sa bude hrať. Prvý hráč hodí kamienok na políčko s číslom 1 a skáče na jednej nohe po políčkach panáka podľa čísel za sebou, políčko s kamienkom preskočí, na políčkach, kde sú dve čísla vedľa seba, skočí roznožmo (jedno chodidlo je na jednom políčku, druhé na druhom). Keď stojí na hlave panáka (políčkach 7 a 8), vyskočí, otočí sa o 180 stupňov a rovnakým spôsobom skáče cestou späť. Cestou musí zobrať kamienok bez toho, aby stúpil na políčko, na ktorom kamienok leží. Ak hráč neurobil chybu, pokračuje v hre: hodí kamienok na políčko s číslom 2 a pokračuje rovnakým spôsobom. Potom hodí kamienok na políčko s číslom 3 atď. Ak hráč stúpi na čiaru, skočí na iné políčko, ako mal, alebo spraví inú chybu, nechá kamienok ležať a hrá ďalší hráč. Po vystriedaní všetkých hráčov pokračuje hráč, ktorý urobil chybu, od políčka, na ktorom leží jeho kamienok. V ďalšom kole sa hra môže obmeniť tak, že hráči skáču ľavou nohou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Guma

Potrebujete gumu dlhú cca 2,5 až 3 m a troch hráčov. Dvaja si natiahnu gumu na členky a tretí skáče, v ďalšom kole sa vystriedajú. Sérií je päť, jednotlivé pozície sú očíslované. Pri jednotke je guma pri členkoch, pri dvojke v polovici lýtok, pri trojke pod kolenami, pri štvorke v polovici stehien a pri päťke v páse. Čím vyššie číslo, tým je skákanie náročnejšie. Hneď, ako hráč urobí chybu, vystrieda ho ďalší hráč. Každý pokračuje tam, kde urobil chybu. Ak si nebudete vedieť dať rady, na Youtube existujú názorné videonávody.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slepá baba

Jednému z hráčov sa zaviažu oči šatkou, ostatní hráči ho otočia niekoľkokrát dokola, aby stratil orientáciu. Hovoria pritom:
Slepá baba, kam ťa vediem?
Do kúta.
Čo tam vidíš?
Kohúta.
A čo viac?
Nič!
Tak si ma, slepá baba, chyť!
Hráči pobehujú okolo slepej baby, štuchajú ju a snažia sa, aby ich nechytila. Úlohou slepej baby je niekoho z hráčov chytiť a povedať jeho meno, a ten potom bude robiť slepú babu. Ak slepá baba niekoho chytí, ale neuhádne koho, ostáva slepou babou.

Ďalšie zaujímavé hry

(ak si nie ste istí pravidlami, nájdete ich na internete)
Na schovávačku
Skákanie cez švihadlo
Vybíjaná
Naháňačka
Zlatá brána
Cukor, káva, limonáda, čaj, rum, bum
Ide pešek okolo
Janko, Janko, koľko je hodín?
Letí, letí, všetko letí, čo má krídla všetko letí atď.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články