Práve čítate

Čo všetko patrí do príprav k pôrodu?

1953  
Zdieľať: 

Čo všetko patrí do príprav k pôrodu?

„Kto je pripravený, nie je prekvapený,“ a „Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku,“ – to určite NIE SÚ pravdy týkajúce sa rodenia detí. Na druhej strane nezistiť si o problematike vôbec nič a sanitku volať s tým, že vás nejako čudne bolí brucho, to tiež nie je ono. Aká príprava na pôrod má podľa mojich skúseností zmysel, a s čím si naopak nemusíte zase tak veľmi lámať hlavu?

25. 11. 2019 10 min. čítania Olga Sládková
Čo všetko patrí do príprav k pôrodu?

Autorka zbiera pôrodné príbehy na JakSeRodi.cz.

Ako som už písala v minulom dielekeď príde na pôrod, je to otázka dohody medzi minimálne tromi osobami: matkou, asistujúcim špecialistom a – bábätkom. A skúste si plánovať choreografiu na improvizovanú hudbu neznámeho tempa a dĺžky. V trojici. Niečo sa jednoducho ovplyvniť dá, niečo nie. Na niečo sú fajn kurzy a na niečo vám sú prípravy platné ako mŕtvemu kabát.

Čo teda urobiť najskôr?

Nasledujúci článok je môj OSOBNÝ pohľad na prípravu k pôrodu. Rodila som a znovu budem rodiť v Českej republike, článok sme v redakcii pre slovenské vydanie konzultovali so slovenskou pôrodníčkou.

Ujasnite si, čo vlastne chcete – a bežte tomu naproti

Na Slovensku zvyčajne ženy začínajú navštevovať poradňu v pôrodnici v týždňových intervaloch od 36. týždňa tehotenstva. Ale pokiaľ tehotenstvo prebieha bez komplikácií, môže mať gynekológ v starostlivosti budúcu mamičku počas celých 40 týždňov.

Napriek tomu, alebo práve preto, má zmysel o „vysnívanom pôrode“ premýšľať už od prvých chvíľ tehotenstva.

Na čo sa sústrediť?
  • Aký je váš vzťah k lekárom a hospitalizácii? Je pre vás nemocnica synonymom bezpečia, alebo vás naopak desí?
  • Preferujete vysoko profesionálny, alebo skôr osobný prístup?
  • Ste v pohode s ostatnými ženami, alebo túžite po súkromí?
  • Máte zdravotné ťažkosti, prípadne sa dosť bojíte, že by sa to celé mohlo nejako skomplikovať?
  • Nemáte problém prispôsobiť sa autorite a systému, alebo ste rebelka a veci riešite po svojom?

Pôrodnicu alebo pôrodnice, ktoré prichádzajú do úvahy, vyberajte predovšetkým podľa svojich odpovedí na tieto otázky. Okrem toho je viac ako vhodné vedieť, ako pôrod prebieha, čo je bežné, čo nie. Pokiaľ ste tehotná, tak sa o tom od iných žien veľa nedozviete. Nikto nechce strašiť a vôbec, to zvládneš, to uvidíš sama. Učebnice biológie sú dobrým zdrojom pre základný prehľad. Len sú… ehm, trochu suché. Osobne preto odporúčam získať prehľad aj z iných zdrojov. Jedna vec sú knihy – v tomto smere nemôžem ako autora opomenúť predovšetkým lekára Michaela Odenta a jeho publikácie, napr. Znovuzrozený porod. Ak nemáte čas a priestor na knihy, pomôcť vám môžu aj pôrodné príbehy iných žien. Ja sama ich zbieram na webe jakserodi.cz, ktorý som založila práve preto, že mne samotnej pred pôrodom veľmi pomohli.

Ilustračné foto

Odporúčam sledovať celé pôrodné príbehy a nie iba úryvky na diskusných fórach. Kým nejakú situáciu matka vníma v pohode, zvonka to vyzerá ako nesmierne utrpenie a naopak. Čo je zvonka logický postup, môže rodiacej žene totálne podlomiť sebavedomie. Kým pre niekoho je cisársky rez vyslobodením, pre iného je známkou fatálneho zlyhania. Z komplexného príbehu sa navyše dočítate aj to, čo matka-autorka považuje za relevantné pre ostatných, čo by pred pôrodom poradila sama sebe.

Pravdepodobne vás teda na pôrodnici budú zaujímať veci ako: Mám možnosť rodiť s vopred vybraným lekárom či pôrodnou asistentkou? Majú plne vybavenú jednotku intenzívnej starostlivosti pre novorodencov? Nadštandardnú izbu, kde môžete byť aj so sprevádzajúcou osobou? Je možnosť rodiť v bazéniku alebo si zvoliť akúkoľvek inú neštandardnú polohu? A naopak, čo považujú za neprípustné a rozhodne mi to nedovolia? Základné informácie nájdete priamo na stránkach pôrodníc/nemocníc, hodnotenie pôrodníc z celého Slovenska nájdete aj v Sprievodcovi pôrodnicami, ktorý každoročne pripravuje Health Policy Institute v spolupráci s portálom rodinka.sk. Nebojte sa telefonovať, písať e-maily, mať hlúpe otázky. Dnes už majú aj pôrodnice „dni otvorených dverí“ a prehliadky sál, kde sa môžete porozprávať priamo s personálom a pýtať sa na konkrétne veci.

Ako je to so vzdialenosťou


Medzi prvou kontrakciou alebo odtokom plodovej vody a narodením bábätka obvykle uplynie pár hodín; u prvorodičiek trvá prvá doba pôrodná v priemere 6–7, od druhorodičiek sú to 3–4 hodiny. Času je teda dosť a má zmysel vyberať pôrodnicu primárne podľa intuície a dobrého pocitu. Jasné, vždy je fajn mať nejakú tu záložnú „za domom“, keby náhodou. Aj šesť hodín vzdialené zdravotnícke zariadenie ale môže mať zmysel, niekto dokonca ide rodiť do zahraničia. Len to potom vyžaduje presun s predstihom a zabezpečené ubytovanie v okolí. Na druhej strane, tráviť posledné dni pred pôrodom v hoteli, kde sa o vás postarajú, môže byť príjemné. :-)

Ak si prajete vybrať pre svoj pôrod nielen konkrétnu nemocnicu, ale aj konkrétneho pôrodníka, pripravte sa na poplatky aj v štátnych nemocniciach. Od 1. februára 2018 už síce neplatíte za epidural a prítomnosť jednej osoby, zväčša otca, pri pôrode, ale výber pôrodníka ostal medzi spoplatňovanými službami. Či nemocnica túto službu ponúka a za akú sumu, sa dozviete na internetovej stránke každej nemocnice. Časť tejto sumy ide aj samotnému lekárovi, ktorý sa zaviaže viesť pôrod bez ohľadu na to, či práve má službu alebo nie.

Mamičky hovoria, že sa pre tento spoplatnený výber pôrodníka rozhodujú hlavne preto, že chcú vopred poznať človeka, ktorý ich bude sprevádzať takou dôležitou udalosťou, ako je narodenie dieťaťa. A o tom, aká vyhľadávaná je táto služba, hovoria aj čísla. Napríklad v roku 2017 si konkrétneho pôrodníka vybralo v štátnych nemocniciach približne 40 % žien. Ak sa pre vlastný výber pôrodníka rozhodnete aj vy, dajte na osobné odporúčanie vášho gynekológa, ktorý dokáže posúdiť odbornosť kolegu, či kamarátok mamičiek, s ktorými môžete prebrať do podrobností prístup lekára počas celého pôrodu. Alebo sa môžete pre pôrodníka rozhodnúť až počas návštev poradne v pôrodnici, ak ste tam nadobudli k niektorému  z lekárov, lekárok väčšiu dôveru. Čím skôr si ale pôrodníka vyberiete a dohodnete, tým väčšiu istotu budete mať, že práve v čase vášho pôrodu nebude mať vopred naplánované iné aktivity.

Ilustračné foto

Kondička sa hodí

Vaginálny pôrod je pre telo makačka a ani zotavovanie po cisárskom reze nie je prechádzka ružovým sadom – hlavne keď sa máte starať nielen o seba, ale aj o novorodenca. Preto je fajn sa k pôrodu dostaviť v čo najlepšej kondícii. Ste zvyknutá športovať? Robte to, pokiaľ to bude príjemné. Choďte na dlhé prechádzky. Cvičte, plávajte, čokoľvek. Doprajte si masáž, preberte s lekárom boľavý chrbát, choďte na fyzioterapiu.

Vaše telo má pred sebou doslova životný výkon a v čím lepšej kondícii budete stáť na štarte, tým ľahšie to pre vás bude. A nemyslím len pôrod. Tým to celé iba začína :-)

Zaujíma vás, ako cvičiť v tehotenstve?

Hlasovať

Myslite na seba a pripravujte sa tak, ako to sedí vám

Pokúste sa odignorovať zasvätené rady mužov aj žien, ktorí to vidia inak ako vy. Pokiaľ cítite, že na svojej ceste potrebujete podporiť, bežte na kurz, ktorý vás zaujme. Keď ide o pôrod, myslite predovšetkým sama na seba (a toho drobca v brušku). Nechajte si urobiť všetky možné screeningy, meditujte, afirmujte – čokoľvek, čo vám dáva zmysel.

Čím sa líšia rôzne kurzy?


Na predpôrodných kurzoch priamo v pôrodniciach vás zoznámia skôr s technickými postupmi v súlade s medicínou, na alternatívnych sa pracuje skôr hlavou. U súkromnej asistentky alebo duly sa pre zmenu môžete pýtať sama a vyjasniť si drobnosti, na ktoré v skupine nie je čas.

Cieľ je však rovnaký. Nastaviť vaše očakávania do súladu s tým, čo môžete reálne dostať.

Vo dvojici sa to lepšie ťahá. Aj rodí

Keď už viete čo a ako potrebujete pre svoj kľud, nájdite si k sebe niekoho, kto v tom bude s vami. Dnes je bežné, že sa k pôrodu vodia oteckovia – berte to však iba ako nejaký zvyk, ktorým sa vôbec nemusíte riadiť. Pokiaľ sa spolustvoriteľovi do pôrodnej sály veľmi nechce, alebo pokiaľ ho tam nechcete vy, je to úplne v poriadku. Namiesto chlapa si so sebou zoberte maminu, kamarátku alebo profesionála. Môže to samozrejme byť lekár-pôrodník. Môže to byť pôrodná asistentka, ktorá má s vybranou pôrodnicou zmluvu a môže tak, pokiaľ to stav vás či bábätka dovolí, viesť pôrod samostatne. (Lekár dorazí až na posledné minúty.) A môže to byť dula, profesionálny pôrodný sprievod, žena, ktorá je cvičená vo fyziológii aj psychológii, nie je však zdravotníckym pracovníkom.

Naučte sa načúvať signálom vlastného tela

Ak ste to doteraz nerobili, začnite si všímať svoje telo. Pozorujte všemožné tlaky a ťahy, „nachladnutia“ a hnačky. Sledujte, ako a kedy sa bábätko v bruchu hýbe, ako sa pri tom cítite. Venujte pozornosť svojej únave, pocitom, potrebe umyť okná. Keď prídu poslíčkovia (nepríjemné nepravidelné sťahy maternice, pocit asi ako pri bolestivej menštruácii), načúvajte svojmu telu a tomu, čo potrebuje, aby mu bolo lepšie. Keď sa zadýchavate pri chôdzi do schodov, skúšajte, aký typ dychu vám najlepšie vyhovuje. Počúvajte hudbu a nájdite si takú, ktorá práve vám najviac sedí…

Prečo to všetko? Pokiaľ sa „pozorujete“, môžete lepšie spoznať, že sa blíži samotný pôrod, aj keď u rôznych žien to môže mať rôzny priebeh. Niekto týždeň pred pôrodom zaľahne s “virózou” a rodí tesne po tom, čo je mu lepšie. 2–4 dni pred štartom vás môže trápiť hnačka, občas sprevádzaná aj vracaním. Relevantným signálom je aj to, že si bruško „sadne“ nižšie, až na panvu. Niekto sa tesne pred pôrodom totálne ukľudní, iný naraz potrebuje rýchlo dotiahnuť posledné drobnosti. No a keď po toalete zistíte, že odišla hlienová zátka, je už veľká udalosť doslova na dohľad. Začínajúci pôrod od poslíčkov odlíšite pomocou testu vaňou. Poslíčkovia v teplej vode miznú, pôrod sa naopak rozbieha.

Pokiaľ nerodíte plánovaným cisárskym rezom, bude pôrod vyžadovať aj vašu účasť a minimálne pár hodín si budete musieť poradiť sama. Telo sa vám aj vtedy bude snažiť všetkými možnými prostriedkami povedať, čo máte robiť, a vtedy sa jednoznačne oplatí ho poznať a vedieť mu načúvať.  Keď ho totiž počúvnete, dá vám dávku „drogy“ (hormónov) a bude vám o dosť lepšie.

Materská má dôvod

Ženám, ktoré chodia do práce, by taká hlúposť azda ani nenapadla. Študentky, podnikateľky, mamy aj SZČO však majú tendenciu predpôrodný kľud využívať na najrôznejšie výmysly. Ešte stihnúť toto, tamto, dorobiť, odovzdať, odprezentovať, vymyslieť…

Ak sa nesnažíte o to rodiť po termíne alebo cisárskym, nebláznite. Dajte si pohov. A myslím to vážne.

Doprajte si (v rámci možností) neobmedzený spánok, teplé jedlo, kozmetiku, zájdite si na nechty, ohoľte si nohy, navarte si zásoby do mrazničky, naplňte komoru. Pokiaľ to potrebujete počuť čisto pragmaticky, doprajte si šesť týždňov predprípravy na šesť týždňov, ktoré prídu po pôrode. Alebo si na to nájdite nejaký mystický prístup, ako vám vyhovuje.

Ilustračné foto

Pripravte sa na šestonedelie

Pôrod nie je koniec projektu, je to začiatok – a už nebude čas sa chystať. Za niekoľko hodín sa vám premiešajú všetky hodnoty, vaše Ja nahradí Ja, mamička. Prsia sa vám nalejú mliekom a krv sa brutálne napumpuje hormónmi. Aj keď brucho trochu zmizne, brušné svaly ešte pár dní nebudú fungovať. Maternica sa zavinuje a to môže bolieť, telo sa čistí a tak spotrebujete viac hygienických potrieb ako za posledné tri roky. Liečia sa zranenia. Bábätko plače. Budí sa v noci. Budíte sa s ním, učíte sa dojčiť, plačete tiež. Do toho všetci čakajú, že predsa viete, čo máte robiť. Neviete. Sľubovaná totálna a bezpodmienečná láska možno neprichádza. Šestonedelie je jeden veľký chaos – ale pripraviť sa naň je možné (ako hovorím, ideálne pred pôrodom).

  • Urobte si zásoby jedla. Plná komora, zamrazené jedlo v mrazničke, dohodnutý donáškový servis kamarátok a rodiny…
  • Prispôsobte spálňu. Chráňte matrac, pristavte si nočný stolček aj postieľku bábätka tak, aby ste nemuseli vyliezať z postele. A okolo postele majte toľko miesta, aby ste pri vstávaní nemuseli vôbec použiť brušné svaly. To sa v posledných týždňoch tehotenstva celkom ľahko testuje. ;-)
  • Nič neplánujte. Zakážte návštevy, zrušte stretnutia. Starostlivosť o domácnosť a staršie deti prehoďte na partnera alebo inú výpomoc. Minimálne prvý týždeň fungujte rovnako ako mačka alebo fenka. Tie od mláďatiek z pelecha tiež vylezú len kvôli venčeniu alebo kŕmeniu.
  • Zásobte sa hygienickými potrebami. Popôrodné vložky, vložky do podprsenky, sedacie kúpele, olejčeky na jazvu, plienky pre bábätko… On to samozrejme zvládne zariadiť aj chlap, ale je lepšie vybrať si sama.
  • Upravte osvetlenie. Pokiaľ budú žiarovky vydávať veľmi teplé a tlmené svetlo, nepreberiete sa počas nočných vstávaní do úplnej bdelosti. A tak sa vlastne aj lepšie vyspíte.
Ilustračné foto

Neignorujte svoje emócie

Pôrod je celkom zásadný okamih. Je to taký intenzívny zážitok, že v nás plne rezonuje ešte niekoľko týždňov potom – nezabudnete naň už nikdy. Kým bolesť si nevybavíte možno už dve hodiny po pôrode, emócie vo vás zostanú kľudne aj päťdesiat rokov. A keď v nich prevláda predovšetkým strach, zúfalstvo, bezmocnosť a poníženie, nie je to úplne ideálna výbava do života. Preto sa nebojte svoj pôrod uzavrieť nejakou formou terapie.

Mnohým ženám pomôže sa z toho zážitku vyrozprávať, vyplakať, vypísať do pôrodného príbehu. Pokiaľ to nepomôže, bez obáv sa obráťte na psychoterapeuta alebo iného odborníka – a rovnako sa nebojte povedať si o pomoc vo chvíli, kedy vás už s bábätkom v náruči prepadne hlboký smútok, bezmocnosť, úzkosti a iné psychické problémy. To, ako sme svoje dieťa priviedli na svet, nezmeníme, ale bohužiaľ to do istej miery ovplyvňuje náš vzťah k bábätku. Tak prečo si to materstvo robiť horšie?

Ilustračné foto

Neviem ako vy, ale ja už sa teším. Alebo možno skôr… som zvedavá, ako a kedy sa moje druhé dieťa rozhodne prísť na svet. Stihne to do Vianoc? Bude to rýchle alebo zdĺhavé? Vystačím si s mužom a pôrodnou asistentkou, alebo bude nutný tím lekárov? Bude sa mi chcieť utiecť domov, alebo budem mať chuť poležať si na šestonedelí? Neviem. Aj keď na veci mám názor a mám nejakú predstavu o ideáli, to hlavné, čo teraz cítim, je pokora. Pokora voči zázraku života, prírode aj zdravotníctvu. Som pripravená urobiť, čo bude potrebné, prispôsobiť sa bábätku a podporiť ho v jeho rozhodnutí. A možnože práve to je to najviac, čo pre svoje deti ako mamy môžeme urobiť.

Prajem vám, aby vaše pôrody viedli nielen k zdravým deťom, ale boli aj podľa vašich predstáv. A ak potom budete mať chuť písať, prosím, podeľte sa o svoje skúsenosti s ďalšími ženami. Nikdy neviete, komu tým pomôžete.

Všetko pre najmenších vyberiete na Tchibo.sk

Všetko pre najmenších vyberiete na Tchibo.sk

Pokiaľ práve vyberáte výbavičku pre bábätko, zariaďujete izbičku alebo si chcete urobiť radosť niečím pekným na seba (aj s tehotenským bruškom), nakuknite do ponuky na Tchibo.sk, určite vás potešíme!

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články