Práve čítate

Čo v skutočnosti potrebujete do výbavičky pre dieťa?

21859  
Zdieľať: 

Čo v skutočnosti potrebujete do výbavičky pre dieťa?

Pamätáte si všetky tie komentáre: „A máš už toto? A tamto?” a z druhej strany: „ Toto vôbec nevyužiješ!” Ako každá nová mamička, aj ja som mala pred prvým pôrodom zmätok v tom, čo sa mi naozaj bude hodiť a čo nevyužité smutne pošlem ďalej.

20. 8. 2018 6 min. čítania Denisa Charvátová
Čo v skutočnosti potrebujete do výbavičky pre dieťa?

Na úvod musím zdôrazniť, že každé dieťa je iné a to sa priebežne mení. Niektoré potom prezliekate 5x denne, niektoré skoro vôbec. Pár vecí ale potrebuje každé dieťa tak nejako rovnako.

Bábätkovská výbavička sa skladá z:

  1. oblečenia,
  2. vecí pre pokojný spánok,
  3. potrieb na umývanie a prebaľovanie,
  4. niečoho na prechádzky a presuny,
  5. pár drobností, ktoré vám môžu uľahčiť život.

Všetko hneď rozoberiem, nebojte.

Do čoho bábätko oblečieme?

Základom je nepreháňať to a zaobstarať si radšej menej vecí. A áno, tiež viem, že sú tie roztomilé dupačky lákavé! :-) Žijeme vo svete, kde je možné čokoľvek objednať a nechať si doviezť až k dverám. Takže sa nebojte po pár dňoch či týždňoch s bábätkom oblečenie začať dopĺňať.

Pri nákupe sa mi oplatilo riadiť sa váhovým odhadom dieťaťa. V podstate platí, že na prvé dni stačí pár kúskov veľkosti 56 a potom siahame po veľkosti 62. Ideálne je, keď máte po kom dediť a k základu od priateliek si kúpiť iba pár kúskov pre radosť. Základné oblečenie sa vám bude hodiť už vtedy, keď budete baliť do pôrodnice.

Toto vynosí prakticky každé dieťa:

  • Body s krátkym alebo dlhým rukávom: cca 4 – 5 ks (podľa potreby dokúpite ďalšie alebo máte super tip na darček, keď začnú chodiť návštevy)
    Pre novorodeniatka je lepšie zapínacie spredu než preťahovacie cez hlavu. Získať obliekací grif je vcelku boj.
  • Overal: 4 – 5 ks
    Overal je pre novorodenca jednoznačne najlepšie oblečenie na deň i noc. Dieťaťu nikde nič nelezie, rýchlo ho do neho oblečiete a zapnete, nepadajú mu ponožky a ešte často idú pretiahnuť rukáviky cez ruky, aby sa bábo nepoškriabalo.
  • Mikina alebo svetrík: 2 ks
    Najlepšie bez kapucne.
  • Polodupačky: 2 ks
    Polodupačky sú v podstate tepláky s našitými ponožkami a to sa na začiatku taktiež skvelo hodí.
  • Teplé ponožky: 2 ks
  • Bavlnené ponožky: 2 ks
  • Rukavičky proti poškrabaniu: 1 ks
  • Bavlnené plienky: 15 – 20 ks
    Dávate ich dieťaťu pod hlavičku vlastne neustále. Obzvlášť ich ocenia rodičia detí s refluxom. Najlepšie sú opraté, takže ich pokojne vopred niekoľkokrát vyperte.

Pre zimné deti doplňte ešte teplý overal, bundičku a čapicu. 

Tip Tchiba


V e-shope Tchibo nájdete veľa krásnych detských oblečkov. Pokiaľ ich teraz vyberáte, určite sa pozrite. :-)

Potom je tu pár vecí, ktoré vyzerajú krásne, ale budú sa skôr hodiť na neskôr.

  • Klasické dupačky dieťaťu padajú z ramien. Odporúčam vyskúšať to s jedným kúskom a uvidíte.
  • Mikiny s kapucňou sa zamotávajú a keď si dieťa napríklad silnejšie odgrgne, môžete ho rovno prezliekať.
  • Tričká rôzne vyliezajú. Hodia sa skôr pre staršie dieťa.
  • Nohavice vyžadujú tiež ponožky. A tie novorodeniatku taktiež stále padajú.

Orientačná tabuľka veľkostí detského oblečenia:

Veľkosť  Vek  Výška (cm)
 50  0-1 mesiac   do 50
 56  1-2 mesiace   51 – 56
 62  2-3 mesiace   57 – 62
 68  4-6 mesiacov   63 – 68
 74  6-9 mesiacov   69 – 74
 80  9-12 mesiacov   75 – 80
 86  12-18 mesiacov   81 – 86
 92  18-24 mesiacov   87 – 92
 98  2-3 roky   93  – 98
104  3-4 roky   99 – 104

V čom a ako bude dieťa spať?

Jedna z najväčších radostí je postieľka, tú si pripraví asi každá nastávajúca mamička v rámci tešenia sa na bábätko a je to naozaj krásne. :-) Pokiaľ môžete, odporúčam zainvestovať do kvalitného matraca. Cestovnú postieľku využijete neskôr, investícia do nej teda môže chvíľku počkať.

Do postieľky sa často pridáva hniezdo. Väčšina detičiek ho miluje a cíti sa v ňom bezpečne, ale môže sa stať, že sa mu tam vôbec páčiť nebude. Rozhodne by som ale odporučila mantinel, aby sa dieťa nebúchalo a nevypadávali vám z postieľky veci. Môžete ho kúpiť neskôr a na začiatku, keď sa novorodenec veľmi nehýbe, zaimprovizovať.

Zhruba prvé 4 mesiace môžete využiť aj košík/ kolísku / posúvaciu postieľku, aby ste mali dieťa neustále pri sebe. Dá sa to zvládnuť aj bez nej, ale ja som s ňou bola spokojnejšia.

Na spanie potom oceníte rýchlozavinovačku pre prvé mesiace a neskôr spací vak. Ten opäť môže chvíľku počkať.

Na spanie sa taktiež odporúča kúpiť si generátor bieleho šumu, ale opäť: môžete skúsiť, ako vám bude dieťa spať bez neho a riešiť ho prípadne potom.

Čo sa určite hodí na prebaľovanie a umývanie bábätka

Tu je to trochu individuálnejšie a keď na to príde, môžete doma improvizovať.

Ja som veľmi ocenila prebaľovací pult a prebaľovaciu podložku. Všetko som mala usporiadané tak, aby som to mala po ruke. Nie v každej domácnosti sa na ne ale nájde miesto. Určite ale odporúčam vymyslieť si akýkoľvek variant, kde budete mať k dispozícii (a jednou rukou pohodlne vyberiete): plienky, krém na zapareniny a obrúsky. Nezabudnite taktiež vymyslieť, kam odložíte použitú plienku, kým ju vyhodíte alebo dáte prať. Znie to banálne, ale vážne ju nechcete nechať balancovať niekde, kde sa s ňou môže niečo stať. ;-)

Z kozmetických potrieb si rozhodne do základu zaobstarajte lieh na pupok, nožničky s guľatou špičkou, vatové tyčinky a hrebienok na vlásky. Kozmetika na umývanie a krémovanie je na vašom uvážení. Opäť je lepšie skôr vyskúšať, čo vášmu dieťaťu sadne, než mať doma hromadu krémov.

Na kúpanie potom potrebujete niečo, kde dieťa dobre umyjete v troške vody (10 – 15cm). Vanička, kúpací kýblik, kúpacie lehátko – to je na vás, len nech to nemá ostré okraje. K tomu do základu 2 neškrabavé osušky (dokúpite, keby sa ukázalo, že máte väčšiu spotrebu). Najviac sa mi osvedčili tie, ktoré vyzerajú ako väčšie plienky, tie sú pre deti naozaj príjemné. Teplomer do vaničky sa hodí, ale prinajhoršom teplotu zistíte starým dobrým ponorením lakťa (voda by nemala byť ani studená, no nemali by ste sa popáliť).

Čo sa mi osvedčilo je perlan (netkaná textília). Namočený v čistej vode je lepší ako parfémované vlhčené obrúsky a možno ho použiť aj ako špongiu na kúpanie.

V čom ho budete nosiť a voziť?

Už na prvej ceste domov z pôrodnice je potrebné mať autosedačku. Pokiaľ ju nekupujete, pretože nemáte auto a domov pôjdete taxíkom alebo vás niekto vezme, bude nutné si ju aspoň požičať.

Na úplný začiatok sa hodí kočík s hlbokou vaničkou, ktorý za pár mesiacov vymeníte za iný podľa potreby dieťaťa. Určite sa ale hodí deka do kočíka a fusak. Oboje sú krásny darček a pokiaľ vás bude chcieť obdarovať napríklad rodina, toto je skvelý tip. :-)

Niektoré bábätká sú veľmi kontaktné, preto si nechajte finančnú rezervu na prípadnú kúpu ergonomického nosítka alebo šatky na neskoršie mesiace. Niekedy môžete nosenie plánovať a dieťa ho skoro odmieta, iné mamičky s tým veľmi nepočítajú a zistia, že majú plačúce dieťa a potrebujú obe ruky. :-) Nosítko či šatka sa dá požičať a vyskúšať. Uvidíte sami, ako na to bude dieťa reagovať.

A to ostatné, čo vlastne nepotrebujete, ale možno budete chcieť

A je celý rad vecí, ktoré vám uľahčia prvé dni a mesiace s novým členom rodiny, ale zároveň sa bez nich zaobídete:

  • Sterilizátor: potrebujete ho, keď má dieťa cumlík alebo používate fľašku. Dá sa nahradiť vyváraním, ale je oveľa pohodlnejší.
  • Odsávačka, ohrievač mlieka: radšej až neskoršie, keď si budete chcieť niekam vyjsť a nechali by ste dojčené dieťa s oteckom. Neskôr sa môže hodiť na ohrievanie príkrmov, ale môžete ho nahradiť aj hrncom s dvojitým dnom.
  • Vibračné lehátko: hodí sa neskôr pre deti, ktoré upokojuje neustály pohyb.
  • Hracie deky s hrazdičkou: tá sa rozhodne hodí, ale môže pár mesiacov počkať.
  • Pestúnka a monitor dychu: materstvo s nimi bolo pre mňa a pre mnohé mamičky určite jednoduchšie.
  • Nahrievací vak s kôstkami: na boľavé bruško.

A dobrá rada na záver: nenakupujte vo veľkom dopredu plienky v akciách. Nikdy neviete, či na ne vaše dieťa nebude mať alergiu a ani ako rýchlo vyrastie. Nakoniec sa môže stať, že namiesto ušetrených peňazí vyhodíte stovky eur za nevyužité plienky.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články