Práve čítate

Babské rady na bolesti brucha: ako na 6 najčastejších problémov?

25220  
Zdieľať: 

Babské rady na bolesti brucha: ako na 6 najčastejších problémov?

Žalúdok občas potrápi každého. Pozbierala som a, bohužiaľ, aj vyskúšala šikovné rady na chvíle, kedy je mi naozaj zle. Niekedy pomôže čaj, inokedy semienka alebo jednoduchý cvik. Tak sa na ne pozrime.

28. 2. 2018 5 min. čítania Dana Reinišová
Babské rady na bolesti brucha: ako na 6 najčastejších problémov?

Kým sa s vami podelím o rady, chcela by som zdôrazniť jednu dôležitú vec: pokiaľ sú tieto problémy časté, intenzívne alebo ich sprevádza zvýšená teplota, určite vyhľadajte lekára..

Žalúdok ako na vode

Prvá pomoc býva väčšinou tekutá: babička mi v takýchto situáciách varila kamilkový, trezalkový alebo medovkový čaj. Pokiaľ do seba potrebujete dostať aj nejaké živiny, nie je nad jemný kurací vývar (so zeleninou alebo bez). Oplatí sa mať v mrazničke odloženú jednu-dve porcie.

Ja v týchto situáciách navyše nedám dopustiť na kolu. Pravdupovediac, tie dva známe originály namiešali koncom 19. storočia nezávisle od seba dvaja lekárnici, Caleb Bradham a John Pemberton, pre zákazníkov trpiacich bolesťami žalúdka a nechutenstvom.

Kamilkový čaj ukľudňuje žalúdok

Modelku sme obliekli do aktuálnej kolekcie Tchibo V hlavnej úlohe denim. Hrnček sme si požičali z veľkonočnej kolekcie; v e-shope bude k dispozícii od 6. marca 2018.

Podráždený žlčník

Na bolesť žlčníka zaberie nepopulárna, ale účinná krátkodobá, zhruba poldenná hladovka jednoducho dáte preťaženému tráveniu chvíľu pauzu. Namiesto jedla pijem: odvar z kamiliek (rada si do neho kvapnem citrón), mätový čaj, šťavu z červenej repy, jabĺk alebo paradajok.Menej známy je čpestrecový alebo čakankový čaj.

Prekvapilo ma, ako veľmi pomáha byť v teple. Buď si dám teplú vaňu, alebo si na oblasť žalúdka prikladám nahriate uteráky.

Červená repa, kamilkový čaj, jablko

S jedlom to určite poznáte: žlčník sa ukľudní, keď si na deň alebo dva odpustíte tuky, údeniny, vyprážané a všetko, čo dráždi (štipľavé, mak, orechy, strukoviny). Slabší žlčník ale môžete podráždiť aj inak zdravou zeleninou a ovocím; pozor na kel, kapustu, kyslé uhorky, cibuľu, zelenú papriku, cesnak, čerešne, hrozno a hrušky.

A pokiaľ vám niekto odporučil, že máte vynechať aj kávu, tak to je, bohužiaľ, tiež pravda. Dočasne ju môžete nahradiť slabším čiernym čajom.

Pálenie záhy

Najdôležitejšie zistenie: hlavne si neľahnúť! Žalúdok by mal byť vždy nižšie ako hlava a časť nepríjemných príznakov je hneď preč.

Prekyslenie spacifikuje jedlá sóda, olúpané jablko (len pozor na tie extra kyslé) alebo kamilky – ako vidíte, mám ich doma skoro na všetko. :-) Ale naozaj sú v takýchto prípadoch bezkonkurečné. Mamina nedala dopustiť na mlieko, kamarátka zase na aloe (vraj ¼ šálky extraktu z aloe vera 15–20 minút po jedle ako prevencia).

med,mlieko,jablko

Veľmi ma prekvapil med, ale vlastne sa nie je čomu diviť. Ukľudňuje bolesť, vytvára ochranný obal okolo sliznice pažeráka a blokuje pôsobenie kyseliny a urýchľuje regeneráciu sliznice po poškodení.

Najviac sa mi osvedčilo problémom predchádzať vďaka sladkovodnej riase chlorelle (kúpite ju v tabletkách). Tá má skvelý vplyv na celé trávenie. Chce to ale trpezlivosť, výsledky neprídu hneď, a dôslednosť, aby som ju nebrala len vtedy, keď si občas spomeniem.

Nadúvanie

Tu konečne nehľadám kamilky :-), ale uchýlim sa k  jednoduchému cviku z jogy. Overená pozícia je tzv. Apanásana.

Ako si zacvičiť Apanásanu proti nadúvaniu

  1. Ľahnite si na chrbát.
  2. S nádychom najskôr pokrčte jednu nohu (začnite od ľavej), objímte koleno a s výdychom zdvihnite hlavu proti kolenu.
  3. Hlboko sa v pozícii nadýchnite a s výdychom vráťte na zem. Je fajn, keď nohy a paže vrátite späť rýchlo, aby došlo k správnemu vyprázdneniu plynov.
  4. Opakujte aspoň päťkrát na každú stranu.

Medzi opakovaním na pravú a ľavú stranu chvíľu zostaňte v pozícii mŕtvoly tzv. Šavásane a pozorujte súmernosť pocitov medzi oboma stranami tela.

Priťahovaním ľavej nohy dochádza k stlačeniu zostupného tračníka, priťahovaním pravej nohy vytvárate tlak na vzostupný tračník. Týmto cvikom zároveň povzbudzujete a oživujete brušné orgány.

Môžete tiež vyskúšať osvedčený trik, ktorý sa naučil môj priateľ v Indii. Na žiadnom stole v indickej reštaurácii nechýba mištička s feniklom.

Pokiaľ vždy po jedle rozhryziete pár feniklových semienok, podporíte tak nielen správne trávenie, ale budete mať navyše aj svieži dych.

Zápcha

Týmto babským receptom som nahradila prípravky z lekárne:

Semienka proti zápche

Na 2 hodiny namočím 2 lyžičky ľanového alebo skorocelového semienka do horúcej (nie vriacej) vody a vypijem pred spaním. Úspech je zaručený.

Z dlhodobého hľadiska ale najviac pomáha kombinácia troch vecí:

  1. Upraviť jedálniček a snažiť sa doň dostať aspoň 500 g zeleniny a ovocia denne. Ja mám k tomu rada ešte práškovú jablčnú vlákninu do jogurtu a počula som veľa chvály na psyllium; oboje zoženiete v lekárni alebo obchodoch so zdravou výživou.
  2. Veľa piť (neperlivú a nesladenú vodu). Trávenie totiž spotrebuje veľa vody a keď chýba, zadrháva sa. Keď máte veľa vlákniny, rovnako je potrebné zvýšiť príjem vody, aby ste sa „nezabetónovali“.
  3. Nerezignovať na pohyb. Aby sa hýbali črevá, musíme sa skrátka hýbať aj my. ;-)

Na miernu okamžitú pomoc sú tu tiež jablká, figy, jahody, sušené marhule, cesnak (ale pozor na ten neposlušný žlčník!), silnejším kalibrom sú kyslá kapusta alebo minerálka Šaratica.

Voda, sušené marhule, ovocie

Hnačka

Hnačku podľa mňa musíte prečkať. Myslite na hydratáciu a pite viac ako obyčajne. Ja si najradšej dávam nesladené minerálne vody, ktoré mi dodajú aj stratený sodík, draslík a horčík. Minerálne látky môžete tiež doplniť špeciálnymi rehydratačnými roztokmi, ktoré kúpite v každej lekárni.

Keď už sa takáto komplikácia v mojom živote objaví, je mi jasné, že ma čaká diétny režim. Bežné jedlo nahradí tých niekoľko, ktoré nedráždia: sucháre, piškóty, staršie biele pečivo, banány, biela varená ryža, zemiaky alebo varená mrkva, odvar z ryže, nemastné polievky, čučoriedkový kompót.
Tiež tu mám tip od kolegyne z redakcie, ktorá sa po operácii slepého čreva (kedy mala podobnú diétu) naučila jesť dve tepelné úpravy zeleniny. Dusená paprika alebo rýchlo povarená mrkva sú prekvapivo dobré a je to spôsob, ako sa nemusieť zeleniny vzdať úplne.

Dusená paprika

Na kúsky nakrájanú papriku opražte (na troške oleja alebo ghí), priklopte a nechajte podusiť na miernom plameni. Na skus je po 2-3 minútach, naozaj poriadne urobená po 7-10 minútach.

Rýchlo povarená mrkva

Na kolieska nakrájanú mrkvu vhoďte do osolenej vriacej vody alebo vývaru a varte 20-30 minút. Pokiaľ je vám už lepšie, stačí 10 minút, mrkva je pevnejšia a podľa mňa teda chutnejšia.

Neskôr si pridávam varené kuracie chudé mäso a kyslomliečne výrobky. Jem malé porcie a častejšie, po dvoch až troch hodinách. Doprajem si aj silný čierny čaj, tentokrát taký, že mi z toho až tŕpne jazyk.

Máte svoje tipy?

Tiež máte vyskúšané zaručené tipy na tieto problémy? Budem rada, keď sa o ne podelíte v komentároch. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články