Práve čítate

Je mi zima. Stále

5856  
Zdieľať: 

Je mi zima. Stále

Už som si celkom zvykla, že ma s príchodom novembra chytá instantná zimnica, len čo vyjdem zo dverí. Ako je ale možné, že mi drkocú zuby aj vo vlastnom byte, kde sa kúri? Domáci mi tvrdil, že termostat na vine nie je. Tak som sa rozhodla, že veci prídem na koreň.

10. 2. 2018 4 min. čítania Zuzka Košutová
Je mi zima. Stále

Pre radu už si dávno nechodím za maminou, ale na internet. Ten vie totiž všetko. Poctivo som preto prelustrovala všetky jeho zákutia a pátrala som po tom, prečo si musím dávať vlnené ponožky aj v byte, kde je slušných 22 °C.

Možno preto, že som žena

S mojím priateľom vedieme o nastavení domácej teploty nekonečné malé bitky. Zatiaľ čo on si spokojne vysedáva v kuchyni len v trenkách, ja si naťahujem hrubé ponožky a sveter a tajne točím termostat ešte o stupeň vyššie. Je možné, že s prevahou estrogénu v tele človek jednoducho viac mrzne?

Evidentne áno. Aspoň to hovoria vedci z University of Utah. Prišli totiž na to, že ženy majú štatisticky oveľa studenšie ruky ako ich mužské náprotivky. Ženská krv jednoducho oveľa viac prúdi v oblastiach okolo životne dôležitých orgánov, a medzi ne ruky ani nohy nepatria. Preto tiež majú tendenciu obliekať si ponožky častejšie ako muži.

Tip: Mrznete? Ešte máme na sklade pár termoponožiek. Ale miznú rýchlo. :)

Možno preto, že som chudá

Za pocitom chladu môže stáť aj nižšia váha. To, že ste zimomrivé tintítko, zistíte celkom jednoducho (pokiaľ vám nestačí pohľad do zrkadla, skúste si napríklad spočítať BMI).

Človek s nízkym BMI nemá tukové vankúšiky, ktoré telo proti zime prirodzene chránia. Štíhli ľudia majú tiež často menší príjem kalórií, čo brzdí metabolizmus, ktorý pomáha vytvárať telesné teplo.

Pokiaľ teda tiež práve nepatríte medzi jedákov a je vám večne zima, skúste popremýšľať, či je skladba vášho jedálnička v poriadku a či jej náhodou nechýba nejaká tá dávka bielkovín, zdravých tukov a tých správnych sacharidov.

Možno preto, že mám málo železa

Ono to vôbec vyzerá, že za záhadou s chladom môže stáť hlavne jedálniček.Nízka hladina železa je totiž podľa internetu jedným z najčastejších dôvodov chronického pocitu zimy. To preto, že železo funguje ako kľúčový minerál na prenos kyslíka po tele. Jeho dôsledná konzumácia by mohla hrubé svetre možno nahradiť, stačí si na obed pridať trochu viac mäsa, vajec, listovej zeleniny alebo morských plodov.

Možno preto, že sa nevyspím

Nedostatok spánku môže ovplyvniť nervový systém natoľko, že sa časti mozgu zodpovedné za telesnú teplotu narušia a prestanú do tela vysielať tie správne signály.

Múdri vedci napríklad zistili, že únava môže úzko súvisieť aj s metabolizmom: keď ste ospalí, metabolizmus pracuje pomalšie a produkuje preto menej tepla. Neskoré návraty z večierkov alebo domáce kino, ktoré končí po polnoci, by sa preto nemuseli v boji proti chladu práve oplatiť.

Prečítajte si tiež: 8 krokov pre posteľnú bielizeň, v ktorej sa vyspíte ako kráľovná.

Možno preto, že nechodím do fitka

Za telesné teplo sú zodpovedné tiež svaly. Keď sú ochabnuté, pocit chladu sa umocňuje. Navyše, keď ste trochu vo forme, pomáha to aj vášmu metabolizmu, ktorý je – ako už dobre vieme – za teplo primárne zodpovedný.

Svaly sú hold niečo ako vnútorná vlnená prikrývka. Takže stačí chodiť pravidelne zdvíhať činky alebo si vybrať iné cvičenie a možno tú skutočnú deku potrebovať už nikdy nebudete.

Možno preto, že som chorá

Srandičky stranou, za pocit chladu môžu tiež celkom vážne príčiny. Napríklad zlý krvný obeh, ktorého pravým dôvodom môže byť kardiovaskulárne ochorenie – srdce, ktoré nevyčerpáva krv dostatočne účinne, prípadne zablokované tepny, ktoré bránia jej prúdeniu.

Za problém s teplom môže tiež fajčenie, ktoré oslabuje krvné cievy, neposedná štítna žľaza, alebo dokonca cukrovka. V úplnom extréme by mohlo ísť o Raynaudovu chorobu, ktorá spôsobuje zmenšovanie ciev na rukách a na nohách a žiada si zásah lekára.

Prevencia neuškodí, čo poviete?

Ale nebuďme hneď tak tragickí – možno som jednoducho len rozmaznaná ženská, ktorá si chce hovieť v teple. Keď sa môj frajer zase nebude pozerať, otočím si termostat ešte o stupeň vyššie. Ale predsa len pre istotu ešte tiež pôjdem včas spať, dám si poriadne raňajky a oprášim permanentku do fitka.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články