Práve čítate

Kam nemôže lekár, tam chodia babičky

4797  
Zdieľať: 

Kam nemôže lekár, tam chodia babičky

Ľudová múdrosť síce medicínu nenahradí, ale v mnohých prípadoch s ňou dokáže ísť ruka v ruke. Hlavne vtedy, keď sú to len drobné detské boľačky, ktorých teraz s jarným počasím začne pribúdať. Pozbierala som pre vás pár babských rád, ktoré podľa mňa naozaj stoja za vyskúšanie.

9. 4. 2018 4 min. čítania Zuzka Košutová
Kam nemôže lekár, tam chodia babičky

Spomínam si, že moja babička zamierila do lekárne až vo chvíli, keď už bolo vážne zle. To ostatné sa vyriešilo skvelo po domácky metódami, ktoré ju naučila už jej mamička. A úspešne nimi dokázala vykurírovať celú bandu vnúčat, ktoré sa jej v lete zišli na chalupe.

Odreniny ošetrí priložený skorocel

Zábava na záhrade občas skončila pekným revom, keď sme zabrzdili o betónový chodník medzi záhonmi. Na drobné krvácajúce ranky ale babička samozrejme mala rýchle riešenie. Najskôr boľačku omyla čerstvou vodou z vodovodu, vybrala pritom všetky nečistoty a nakoniec na ranku priložila skorocelový lístok zo skorocelu kopijovitého.

Vždy ho predtým trochu naklepala, aby pustil šťavu, ktorá pomáha proti vzniku zápalu a dokáže ranu rýchlejšie zaceliť. Výsledný obväz ešte pofúkala a povedala nám rozprávku o polámanom mravčekovi, ktorému zavolali mravčieho doktora. S takouto čarovnou formulkou bolo hneď po slzičkách a do pár minút už sme zase šantili, ako by sa nechumelilo.

Na štípance patrí tvaroh

Aj keď sme do lesa zamierili vždy poctivo natretí repelentom, pravidelne sme na prázdninách na chate nechtiac skončili doštípaní od hlavy až po päty. A niekedy nielen od komárov. Také včelie alebo osie bodnutie vedelo pekne zabolieť – a okrem slzavého údolia potom babi musela tíšiť tiež nepríjemné hmyzie štípance.

Na osie bodnutie nám napríklad položila nakrájanú cibuľu alebo vreckovku namočenú do octu, aby sa zmiernil opuch. Keď to potom náhodou nezabralo a svrbenie aj začervenanie pretrvávalo, na noc nám prikladala obklady zo studeného tvarohu. Do rána opuch vždy zázračne zmizol.

TIP! Nielen na štípance, ale aj na pokožku spálenú od slniečka platí okrem tvarohu tiež chladivý biely jogurt.

Zápal zmierni nechtík

Dnes sú ich plné lekárne, ale babička si pravú nechtíkovú masť alebo olejček vždy dokázala vyrobiť sama. Do rozohriatej bravčovej masti alebo oleja vhodila tie najkrajšie kvety nechtíka, ktoré pestovala na záhone za chalupou, nechala ich cez noc odležať v pivnici a ráno ich zase rozohriala a precedila skrz vreckovku do pohára.

Vzniknutou masťou alebo tinktúrou nám potom natierala všeličo, od hojacich sa odrenín cez drobné popáleniny až po prvé príznaky puberty, ktoré nám pučali na tvári. Rovnaký odvar robila tiež z kvetov ľalií, keď sa jej podarilo kvietky zohnať. Tú jej mastičku mimochodom používam dodnes!

TIP! Rovnakou metódou si môžete tiež vyrobiť ľubovníkovú masť z ľubovníka bodkovaného, ktorá je dobrá na pokožku spálenú od slniečka, na zle sa hojace a zahnisané rany, dokonca aj na plesne na nechtoch, na strie a na popraskanú pokožku.

Bolesť hlavy zaženie chlad

Na bolesti hlavy platili u babičky ľadové obklady, ktoré sa prikladali na spánky a na šiju. Studené totiž zúži cievy a zabráni tak nepríjemnému pulzovaniu v hlave. Keď to nezabralo, pomohla masáž spánkov tea tree olejčekom alebo hrnček silného čaju z medovky, prípadne majoránky.

Teplotu zrazí Priessnitzov obklad

Bolesť v krku, kašeľ alebo teplota sa nám párkrát nevyhli ani v horúcich letných mesiacoch. A pretože k detskému lekárovi to bolo z chalupy ďaleko, musela si s neduhmi babička poradiť sama. V takomto prípade okrem piluliek nastúpila tiež slávna priessnitzova metóda, alebo zaparovací obklad vyrobený z pár šatiek a igelitu.

Na kožu sa najskôr priložila látka namočená v studenej vode, na ňu prišlo igelitové vrecko a nakoniec na to všetko ďalšia šatka, ktorou sa všetko jemne utiahlo. Vzniknutý obklad chvíľu chladil, ale po chvíli už bol od teploty pekne horúci a vďaka nemu na postihnutom mieste lepšie prúdila krv.

Na vytknutý členok jedine octan

Aj keď si ho dnešné deti zrejme nebudú pamätať, kedysi bol octan hlinitý neoddeliteľnou súčasťou každej domácej lekárničky. A studený obklad previazaný gázou bol tým najúčinnejším spôsob, ako zaistiť podvrtnutý členok. Dnes by asi každý druhý rýchlo letel na pohotovosť, nám ale na bolestivý karambol stačila troška smradľavej vodičky. Beháme dodnes a bez následkov!

Máte tiež svoj zaručený tip? Budem rada, keď sa o ne podelíte v komentároch. Počula som napríklad o zatlačovaní hrčí na čele nahriatou žehličkou, ale do toho by som sa radšej nepúšťala. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články