Práve čítate

Letné úrazy detí: 7 vecí, ktoré by ste o nich mali vedieť

1312  
Zdieľať: 

Letné úrazy detí: 7 vecí, ktoré by ste o nich mali vedieť

Som lekárka a som tiež mama. Veľmi dobre viem, koľko nepríjemností môže deti, špeciálne počas leta, stretnúť, ale keď ste na ne pripravení, zvládnete ich s prehľadom.

19. 5. 2018 4 min. čítania Michala Knězková
Letné úrazy detí: 7 vecí, ktoré by ste o nich mali vedieť

Väčšinu letných príhod je možné vyriešiť pomerne jednoducho. Myslím, že najväčšou komplikáciou býva neutíšiteľný plač šokovaného dieťaťa, a tak sa okrem ošetrovateľa musím stač aj psychologičkou a koučom, ktorý čo najrýchlejšie odvedie pozornosť inam. A potom už to ide hladko.

Na výlety berte aspoň malú lekárničku

Keď vyrážate na dlhšiu dobu von, je dobré mať so sebou niekoľko základných vecí. Samozrejme, úplne najlepšie je, keď ich vôbec nebudete potrebovať, ale poznáte to sami: kto býva pripravený, nebýva prekvapený.

Čo patrí do základnej lekárničky?

  • Náplasti (klasické, štvorcové a obdĺžnikové)
  • Obväz v strednej šírke
  • Dezinfekcia, ktorá pri styku s pokožkou nepáli
  • Antihistaminiká proti alergickej reakcii
    • Gél na štípance
    • Kvapky na celkové ukľudnenie, pokiaľ sa dieťa vysype od slnka alebo napríklad prebehne osím hniezdom a bodnutí je namiesto jedného desať
  • Niekoľko vatových tampónov do uší, ktorými môžete celkom elegantne vybrať kliešťa ihneď, ako ho na dieťati nájdete.

Suvenír z lesa: ako sa rýchlo zbaviť kliešťa?

Pokiaľ kliešťa vyberiete do dvoch hodín od prisatia, je veľká šanca, že nezanechá žiadny následok. Miesto, kde je kliešť prisatý, navlhčite a vatovým tampónom cez neho prechádzajte vľavo a vpravo dovtedy, kým sa uvoľní z pokožky. Ranu potom prestreknite dezinfekciou.

Do kalendára si napíšte, kde na tele malo dieťa kliešťa. Pokiaľ vás niečo privedie k lekárovi počas nasledujúcich 14 dní, hláste výskyt kliešťa aj jemu.

Môj tip na kliešťovú prevenciu:

Viete, že kliešť vyhľadáva žiarivé farby? Takže určite neposielajte deti do lesa v bielych topánkach či ponožkách, inak kliešťa ulovia, len čo prebehnú trávou.

Pokiaľ budete deti striekať repelentom, vždy vyberajte taký, aby bol šetrný a vhodný aj pre najmenších.

Ako spoznať, ktorý detský pád vadí?

Od prvého sedu, cez prvé krôčiky až po zdolávanie najvyšších preliezok jednoducho deti padať budú. Ako lekárka to viem, ale ako mama som sa s tým musela trochu popasovať a doteraz to beriem trochu horšie ako deti.

Väčšina detských pádov je nevinných, deti sú na ne pripravené a prispôsobené. Červenou vlajkou je zvracanie po páde. Po škaredom páde si na pozorovanie dajte pokojne celý deň. Pokiaľ dieťa zvracia, je malátne, alebo sa správa výrazne inak ako obvykle, mali by ste s ním čo najskôr vyraziť k lekárovi.

Čo robiť, keď pichne včela alebo osa?

Ako asi viete, včelie žihadlo zostáva v rane. Čím skôr ho vyberiete, tým menšia bude reakcia. Osa žihadlo nezanechá, takže ani nič nevyberáte, ale ďalší postup už je potom rovnaký.

Dieťaťu po bodnutí doprajte kľud a zabezpečte mu dostatok tekutín. Ranu je vhodné chladiť ľadom a potrieť lokálnym antihistaminikom („gélom na štípance“). Dobrým pomocníkom môže byť aj ocot či citrón, ktoré pomôžu rany pekne ukľudniť.

V prípade, že doma máte alergika alebo sa dieťaťu zle dýcha, cíti nevoľnosť, zvracia, alebo má výsyp po celom tele, siahnite po celkových antihistaminikách (kvapky z vašej lekárničky) a dieťa dopravte k lekárovi.

Otrava dieťaťa

Hlavne na výletoch sa niečo také môže stať raz dva. Ak máte podozrenie, že vaše dieťa zjedlo alebo olízalo čokoľvek, o čom neviete, čo s jeho organizmom urobí, zavolajte do Národného toxikologického informačného centra (NTIC).

Na telefónnom čísle +421 2 5477 4166 je nepretržitá 24-hodinová služba a lekári vám poskytnú všetky informácie o otrave a intoxikácii nielen dieťaťa, ale aj dospelého.

Dôležitým údajom vždy bude váha dieťaťa a látka, ktorú dieťa zjedlo.

Chrupnutie a plač. Je to zlomené, alebo len narazené?

Hovorí sa, že narazená kosť bolí viac ako zlomená, ale ťažko to chcieť porovnávať od šokovaného dieťaťa, ktoré práve nešikovne spadlo z bicykla alebo škaredo dostúpilo.

Lepším navigátorom je hybnosť: pokiaľ je kosť zlomená, či už čiastočne alebo úplne, pri pohybe to bude bolieť. Okrem toho začne miesto opúchať a bude čím ďalej citlivejšie. Žiadne domáce diagnostiky by som ale neodporučila. Finálne slovo tu má röntgen na chirurgii alebo pohotovosti, kam sa vydajte určite čo najskôr.

Pokiaľ lekár rozhodne o fixácii sadrovou dlahou, dodržte odporúčanú dobu liečby a sadru neskladajte deťom skôr. Práve od dôkladného zhojenia kosti závisí, aby sa v budúcnosti nelámala znovu.

Prečítajte si tiež: Prvá pomoc podľa našich babičiek – čo na odreniny, boľavú hlavičku a ďalšie?

Keď sa dieťa spáli alebo popáli

Pokožka detí je nesmierne citlivá a bohužiaľ popáleniny sú častým a veľmi závažným úrazom detského veku.

Okrem letných spálenín od slniečka dávajte celoročne pozor na popálenia vodou (pákové batérie môžete nahradiť kohútikom alebo batériou s termostatom), od žehličky, rúry, grilovania…

Ktoré popálenie vyžaduje lekára?

Za závažnú popáleninu sa považuje taká, ktorá je väčšia ako dlaň popáleného dieťaťa. Pokiaľ je rozsah popáleniny menší a je to začervenanie, môžeme sa o ranu u detí starších ako 1 rok postarať doma. Pokiaľ by sa ale objavil veľký pľuzgier, s dieťaťom zamierime k lekárovi.

Popálené miesto dieťaťa je v prvom rade potrebné začať chladiť prúdom tečúcej vody. Deti často nezvládajú vodu úplne ľadovú, takže začnite na strednej teplote a vodu ochladzujte, pokiaľ to pôjde. Pozor, pokiaľ je popálená plocha veľkého rozsahu, nikdy nesmiete chladiť celé dieťa naraz. Hrozí, že ho vážne podchladíte.

Pokiaľ bolo dieťa v čase, kedy sa popálilo, oblečené, hrozí, že je oblečenie priškvarené na pokožku. V takomto prípade nikdy z detí nedávajte oblečenie dole a prvú pomoc podávajte cez oblečenie.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články