Práve čítate

Prvý máj, lásky čas

3030  
Zdieľať: 

Prvý máj, lásky čas

Bol neskorý večer, prvý máj, večerný máj, bol lásky čas. Túto básničku od Karla Hynka Máchu sme sa učili naspamäť už na základnej škole, preto sme si zafixovali, že Prvý máj je čas na oslavu lásky okolo nás. Napriek tomu však K. H. Máchu nemožno považovať za objaviteľa či stvoriteľa Prvého mája, lebo oslavy jari a lásky sa objavovali už v starovekom Grécku ako oslavy bohyne jari Flóry.

1. 5. 2017 4 min. čítania Redakce
Prvý máj, lásky čas

Stále existujú povery, ktoré máj označujú za mesiac, ktorý nepraje láske, alebo naopak, existujú tradície, ktoré si s láskou už nespájame, aj keď s ňou pôvodne spojené boli. Jednou z nich je stavanie májov, ktoré má v sebe prvky súvisiace s vyznaním lásky.

milenci_006_2
LÁSKA V NAŠE SRDCE SLÉTLA.
Slétla láska v srdce naše
Po paprsku bledé luny
A tam rozechvěla plaše
Citu nejtajnější struny.

Stavanie mája

História stavania májov, ktoré prebieha 1. mája, siaha hlboko do minulosti. Podľa serveru Ceske-tradice.cz siaha prvá písomná zmienka o stavaní májov na našom území až do roku 1422, keď postavenie mája rozhodlo o budúcej svadbe dvoch mladých ľudí. Od tejto doby mladí muži okrem veľkého mája stavali aj menšie májky pod okná svojich milých. Ak sa pod oknom dievčaťa objavila májka od iného nápadníka, mládenci ju zvykli zhodiť a postaviť tam svoju.

milenci_008_7
Milovaná Maruška, 
prijmite odo mňa srdečný pozdrav,
stálu spomienku na Vás 
a sladký bozk.
Poslané v roku 1918.

V tomto období sa láska dokazovala aj vysypávaním cestičiek lásky. Tie, rovnako ako májky, vysypávali mladíci k domom svojich dievčat. Používali na to piesok, vápno, piliny, múku alebo kukuričné lístie. Májky sa stavali aj pre dievčatá, o ktorých počestnosti sa pochybovalo. Tým mladíci ozdobili najbližší ovocný strom prázdnym dreveným súdkom.

milenci_005_7
Drahá Aminka,
Prijmi srdečný pozdrav a bozk.
V piatok prídem domov a povieme si všetko ústne.
Tvoj Václav

Sviatok lásky vo svete

Prvý máj ako lásky čas od roku 2004 poznajú aj inde na svete. Pod názvom Globálny deň lásky (Global Love Day) sa ukrýva deň humanity, ktorého cieľom je podporovať bezpodmienečnú lásku. Jeho oslavy sa vraj usporiadali až v 150 krajinách a zasiahli aj virtuálny svet ‒ on-line hru Second Life, kde vaša postava môže interagovať s ďalšími postavami, ktoré ovládajú skutoční ľudia. Vaše „druhé ja“ potom môže celý deň tancovať, meditovať a zúčastniť sa mnohých ďalších akcií. Napríklad aj bozkávania sa pod rozkvitnutou čerešňou.

milenci_005_6
Všetko podlieha tvojej kráse. 
Ktorá tkvie v úsmeve tvojom kúzelnom
o šťastí toľká zvesť,
čo jedno srdce ľudské snáď
nemôže ani zniesť.
Poslané v roku 1919.

Dokáže svadba v máji privodiť nešťastie?

Ak ste niekedy plánovali svadbu, asi ste už počuli porekadlo „svadba v máji, do roka máry“. O máji ako o nešťastnom mesiaci pre sobáše sa zmieňuje veľa kultúr a dôvod, prečo to tak je, nás v dnešnej dobe už desiť nemusí. V minulosti pár počas svadobnej noci často počal potomka, napriek tomu však nastávajúce matky počas leta ťažko pracovali na poli a pri žatve, pričom mohli dieťa potratiť. Ďalší problém mohol nastať pri narodení potomka vo februári, keď kvôli snehu pomoc matke nemusela doraziť včas.

Pohanská tradícia svadbu v máji neodporúčala ešte z iného dôvodu. V máji prebiehali oslavy príchodu leta, ktoré sa údajne slávili aj orgiami vonku. Sobáš v máji sa preto nepovažoval za príliš vhodný.

milenci_007_2
Drahá Marienka!!
Spomínam na Rohozec vo dne v noci,
obzvlášť na tie posledné pekné večery,
azda sa nám raz vrátia.
Poslané v roku 1916.

Stavanie mája na dedinách pretrvalo, v Prahe sa na prvého mája nosia kytice k soche Karla Hynka Máchu na Petřín. Pri tejto príležitosti sa páry majú pobozkať pod rozkvitnutou čerešňou, podľa iných tradícií sa môžu bozkávať aj pod rozkvitnutou brezou. V minulosti bol bozk veľmi intímnou záležitosťou a predznamenával svadbu. Po takomto bozku sa dievčatá nemuseli obávať, že by počas nasledujúceho roka „uschli“.

Prvomájové zábavy spojené s hudbou a tancom sa začali objavovať už v 19. storočí. Dnes na ne nepriamo nadväzujú študentské slávnosti zvané majálesy. Neleňte a tento starodávny sviatok oslávte podľa vlastných predstáv.

milenci_010_6
Pod stromom lásky,
nám srdcia kvitli,
ja tvoja som a ty si môj.
Poslané v roku 1920.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články