Práve čítate

Babyccino pre deti, ktoré tiež chcú „kávičku“. Recept, tipy na zdobenie a jedlý snehuliak

5782  
Zdieľať: 

Babyccino pre deti, ktoré tiež chcú „kávičku“. Recept, tipy na zdobenie a jedlý snehuliak

Vyšľahajte mliečnu penu, ochuťte a ozdobte ju presne podľa priania vašich detí. Budú sa zalizovať až za ušami a možno vám dajú chvíľku času na naozajstnú kávu pre dospelých.

25. 12. 2021 2 min. čítania Romana Böhmová
Babyccino pre deti, ktoré tiež chcú „kávičku“. Recept, tipy na zdobenie a jedlý snehuliak

Moment, kedy si sadnem ku káve a v pokoji si ju vychutnám, to je pre mňa niečo kúzelné. Alebo aspoň bolo, kým som sa stala mamou. Potom prišlo obdobie, kedy som svoju rannú kávu pila studenú až poobede. Asi to tiež poznáte, ak máte deti. Teraz už ale našťastie syn dorástol do veku parťáka a kávičku si doprajeme spolu. Samozrejme mu neservírujem nič s kofeínom, to by mi ešte len bolo treba – už aj tak má prebytok energie. Ja mám cappuccino, Vojto zase babyccino.

Tento detský nápoj ste už určite videli v niektorej z modernejších kaviarní a ak nie, nevadí. Hneď vám poviem, o čo ide. Keď sa to vezme úplne jednoducho, je to skrátka len našľahaná mliečna pena. Tá perfektne poslúži účelu sama o sebe. Hlavne ak deťom bežne nedávate sladené pitie, nemusíte nič pridávať. Veď aj mlieko má prirodzene sladkú chuť. Keď si chcem ale pri káve posedieť trošku dlhšie, venujem aj viac času príprave kávičky pre malého.

Ako ochucujem a zdobím babyccino

Čím je babyccino efektnejšie, tým dlhšie mu syn venuje pozornosť (a ja si napríklad prečítam o dve stránky v knižke viac). Ako teda mliečnu penu vylepšujem?

Mlieko ochucujem kakaom, škoricou, medom alebo troškou sirupu, ktorý mám doma ku svojej káve – napríklad karamelovým. Môžete pridať aj vanilku.

Na zdobenie používam opäť škoricu alebo kakao – keď chcem, aby babyccino pripomínalo to naozajstné dospelácke. Niekedy na penu sypem obrázky cez špeciálne šablóny. Pena sa dá dozdobiť najrôznejšími posýpkami a mini mashmallows, sušienkami a teraz na Vianoce medovníčkami. Keď budete piecť sušienky doma, môžete ich navyše vykrojiť tak, aby išli navliecť na okraj hrnčeka.

Nedám dopustiť na sladké trubičky s náplňou. Tie zapichnem do hrnčeka ako slamku, ktorou sa ale pochopiteľne nedá piť. Slúži len ako maškrta.

Farebné babyccino


Všetky deti milujú farby a z času na čas ich môžete prekvapiť farebným babyccinom. Potrebujete len lyofilizované ovocie – prach z takých malín skvelo farbí na ružovo. Využiť ale môžete aj spirulinu, vďaka ktorej vyčarujete zelenú (prípadne modrú) farbu. Fialovú zase vyčaruje prach z lyofilizovaných čučoriedok alebo dračieho ovocia. Farebný nápoj servírujte ideálne do priehľadného dvojstenného pohára.

Ak chcete byť naozaj kreatívni, aby si deti svoj nápoj ešte viac užili, skúste im pripraviť napríklad snehuliaka, ktorý sa bude v ich babyccine kúpať.

Návod na prípravu babyccina

Na prípravu toho veľa nepotrebujete. Stačí mlieko a niečo, čím nápoj ozdobíte.

Na jeden nápoj:

  • 100 ml mlieka
  • kakao alebo škorica

Postup:

  1. Ak máte doma kávovar, ktorý má napeňovaciu trysku, máte vyhrané. Ak nemáte, môžete použiť ručný napeňovač mlieka, prípadne niektorú z alternatívnych metód na výrobu domácej peny. Návod na to, ako doma našľahať penu ako v kaviarni, nájdete aj v samostatnom článku.
  2. Dajte pozor na to, aby mlieko nebolo príliš horúce a vaše deti sa nepopálili.
  3. Hotové mlieko s penou nalejte do hrnčeka a ozdobte podľa prianí detí.

Babyccino z rastlinného mlieka


Nápoje môžete pripraviť aj z rastlinných mliek. Prečítajte si, ktoré sa dajú najlepšie vyšľahať.

Ozdoba v podobe marshmallow snehuliaka

Snehuliak sa môže kúpať v babyccine, ale mám vyskúšané, že baví aj dospelých na hrnčeku horúcej čokolády alebo capuccina. Keď sem-tam jedného položím na šálku pre návštevu, vyčaruje úsmev na tvári.

Budete potrebovať:

  • 3 ks marshmallow (klasicky veľké)
  • 5 tyčiniek (používam klasické solené, len dám preč väčšie kúsky soli, ale dajú sa kúpiť aj sladké)
  • Jedlá fixka alebo rozpustená čokoláda

Postup:

  1. Jednu z tyčiniek rozlámte na menšie kusy a pripevnite ňou k sebe marshmallows do tvaru snehuliaka.
  2. Z kúska tyčinky vyčarujte nos (horný marshmallow).
  3. Ďalšie dve tyčinky rozlomte vždy napol a zapichnite ich ako ruky do prostredného marshmallow a ako nohy do spodného.
  4. Oči a ústa snehuliakovi dokreslite jedlou fixkou alebo rozpustenou čokoládou pomocou špáradla. Ak budete na zdobenie rozpúšťať čokoládu, môžete do nej namočiť aj tyčinky.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články